ΚΙΝΑΛ: Εντάσεις και εκκρεμότητες μετά τη δύσκολη συνεδρίαση της ΚΕ
Με πληγές και εκκρεμότητες ολοκληρώθηκε η διαδικασία της χθεσινής ΚΕ του ΚΙΝΑΛ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 14 λεπτά ┋
Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι από τις προηγούμενες μέρες και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ πιστοποίησε ότι μόνο σε ένα πράγμα συμφωνούν οι εσωτερικές ομαδοποιήσεις: ότι διαφωνούν.
Από νωρίς φάνηκε ότι δεν θα είναι μία εύκολη συνεδρίαση. Άλλωστε, ακόμα και η διάταξη όσων πήραν θέσεις στην αίθουσα του Κάραβελ έδειχνε ότι το κόμμα είναι τριχοτομημένο. Δεξιά οι υποστηρικτές Λοβέρδου, στη μέση του Ανδρουλάκη και αριστερά της Γεννηματά.
Παρά την πολύωρη διαδικασία δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν όλοι οι υποψήφιοι θα καταφέρουν να μαζέψουν τις απαιτούμενες υπογραφές ή αν θα επιλεγεί άλλος τρόπος ανάδειξης υποψηφιοτήτων προκειμένου να μην πληγεί ακόμα περισσότερο η ενότητα του κόμματος.
Οι δύο στιγμές έντασης
Οι περισσότερες τοποθετήσεις κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ενώ καταγγελίες για «δέντρα που ψήφισαν», χρωστούμενα των ευρωβουλευτών και ανίερες συμμαχίες, έδιναν και έπαιρναν.
Από τις στιγμές που η ένταση χτύπησε κόκκινο ήταν όταν ο Γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου κατηγόρησε τους ευρωβουλευτές ότι χρωστούν στο κόμμα συνδρομές 80 μηνών, ποσό δηλαδή της τάξης των 58 χιλιάδων ευρώ. Οι αναφορές Κεγκέρογλου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο από τους ευρωβουλευτές όσο και από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας που κατηγόρησαν τον γραμματέα της ΚΟ για «χτύπημα κάτω από τη μέση». Κύκλοι που πρόσκεινται στον Ν. Ανδρουλάκη τόνιζαν ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τους κανονισμούς του ευρωκοινοβουλίου λέγοντας ότι πρόκειται για «παράνομη χρηματοδότηση κόμματος» φέρνοντας, μάλιστα, ως παράδειγμα αντίστοιχη περίπτωση όπου η Λεπέν τιμωρήθηκε με πρόστιμο. Παράλληλα, τόσο οι υποστηρικτές του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και η Εύα Καϊλή τόνιζαν ότι έχουν με άλλους τρόπους συνεισφέρει και ενισχύσει τις δραστηριότητες του κόμματος με ποσό μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κεγκέρογλου. Σημειώνεται, πάντως, ότι κύκλοι της Φώφης Γεννηματά υποστήριξαν ότι η συγκεκριμένη αναφορά ήταν προσωπική πρωτοβουλία του Γραμματέας της ΚΟ και δεν αφορούσε προσπάθεια της προέδρου του κόμματος να πλήξει οποιονδήποτε υποψήφιο.
Το δεύτερο θέμα που προκάλεσε αντιπαραθέσεις ήταν, όπως αναμενόταν, το ζήτημα του μητρώου στελεχών και της ανακήρυξης των υποψηφιοτήτων. Όπως είναι γνωστό το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ προβλέπει ότι ανακηρύσσεται υποψήφιος όποιος συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές μελών του κόμματος ή, εναλλακτικά, υπογραφές από το 15% της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Η πλευρά Γεννηματά ζήτησε την τήρηση της συγκεκριμένης πρόβλεψης του καταστατικού και πρότεινε να εγγραφούν ως μέλη όσοι υπογράψουν υπέρ κάποιου υποψηφίου, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα ανακηρυχθούν επίσημα οι υποψήφιοι. Λοβέρδος και Καστανίδης υποστήριξαν ότι το μητρώο μελών δεν ισχύει και δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένο ζητώντας να γίνουν δεκτές οι υπογραφές και μη μελών του κόμματος ή να ανακηρυχθούν πολιτικά οι υποψήφιοι από την Κεντρική Επιτροπή. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι υποστηρικτές του Νίκου Ανδρουλάκη αρχικώς. Στην τοποθέτησή του, μάλιστα, ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι το υπάρχον μητρώο είναι παράνομο, αφού τα περισσότερα από τις 138.000 μέλη δεν είναι οικονομικώς τακτοποιημένα και πρότεινε είτε να μην απαιτούνται αιτήσεις ένταξης των μελών, είτε να ανακηρυχθούν πολιτικά οι υποψήφιοι, από την Κεντρική Επιτροπή. Ακολούθησαν έντονες ζυμώσεις με την πλευρά της Γεννηματά να καταθέτει συμβιβαστική πρόταση σύμφωνα με την οποία στο κείμενο, μαζί με την υπογραφή υπέρ της υποψηφιότητας κάποιου να προστίθεται και η αίτηση ένταξης στο ΚΙΝΑΛ. Η πρόταση, πάντως, δεν ικανοποίησε τους Καστανίδη και Λοβέρδο και δεν έγινε αποδεκτή.
Τελικώς, μπήκε σε ψηφοφορία η πρόταση της ΕΔΕΚΑΠ με ορισμένες τροποποιήσεις που πρότεινε η πλευρά Γεννηματά. Η πρόταση, μετά και την αποχή της πλευράς Ανδρουλάκη πέρασε με πλειοψηφία. Οι τροποποιήσεις αφορούσαν:
Τη συμπλήρωση της σύνθεσης της Επιτροπής, λόγω του ότι έχει αποβιώσει ένα μέλος της, με στέλεχος προσκείμενο στον κ. Ανδρουλάκη,
Να μην πληρώνουν εκ νέου στον Β’ γύρο όσοι ψηφίσουν, πέραν των τριών ευρώ για το Α’ γύρο και
Να μην συμμετέχει στην Εφορευτική Επιτροπή ο αναπληρωτής γραμματέας της νομαρχιακής Επιτροπής σε κάθε περιοχή.
Κύκλοι Ανδρουλάκη: Αδιανόητος ο αποκλεισμός
Κύκλοι του Νίκου Ανδρουλάκη σχολίασαν μετά την συνεδρίαση: «Οι εξελίξεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, δυστυχώς δεν συνάδουν με τη λογική της ενότητας και της προοπτικής για την παράταξη. Οι υποψήφιοι, είναι όλοι εκλεγμένοι από τον Ελληνικό λαό και ο όποιος αποκλεισμός, είναι αδιανόητος. Ο τρόπος που διεξήχθη η ψηφοφορία αλλά και οι εντάσεις που προκλήθηκαν, δεν βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια. Όσοι έχουν επιλέξει να μετατρέψουν τις εκλογές από πολιτικό γεγονός σε μια μάχη μηχανισμών, απαξιωμένη από την κοινωνία, δεν υπηρετούν την προοπτική μας. Ο κόσμος της παράταξης να είναι σίγουρος ότι υπάρχουν οι δυνάμεις που θα διασφαλίσουν τη διεξαγωγή ενός γόνιμου πολιτικού διαλόγου και μια ανοιχτή δημοκρατική εκλογική διαδικασία».
Οι τοποθετήσεις των 4 υποψηφίων
Γεννηματά: Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως εμείς είμαστε η Αξιωματική Αντιπολίτευση
Με το τρίπτυχο «Νέα Αλλαγή- Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο- Νέα Εθνική Στρατηγική» ως σημαία, όπως είπε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της κατά τη συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, εγγυάται μια νέα δυναμική πορεία ανόδου, με διαφάνεια και ανοιχτές διαδικασίες. «Αυτό είναι το δικό μας αφήγημα, το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο», πρόσθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ενώ επεσήμανε ότι τώρα διαμορφώνονται οι συνθήκες, καθώς η πολιτική του κ. Μητσοτάκη φαίνεται να πλήττει την κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να παίξει ουσιαστικά το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως εμείς είμαστε στη Βουλή η Αξιωματική Αντιπολίτευση», υποστήριξε. Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε τρία ζητήματα που συνηγορούν σε ευνοϊκές συνθήκες για την ανοδική πορεία του ΚΙΝΑΛ: Πρώτον, η νίκη του SPD, η οποία, κατά τη Φώφη Γεννηματά, μπορεί να φέρει αέρα αλλαγής στην Ευρώπη και κυρίως να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Δεύτερον, η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, για την οποία είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής συμφωνεί με την ενίσχυση των παραδοσιακών στενών σχέσεων με τη Γαλλία, αλλά διατύπωσε κρίσιμα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεις. Και τρίτον, τα φασιστικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη για τα οποία είπε πως έναν χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή στη βία. «Είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση στην αντίδραση της κυβέρνησης, όπως επίσης είναι απαράδεκτη η ταύτιση των φασιστικών φαινομένων με τις αντιφασιστικές εκδηλώσεις» τόνισε.
Αφήνοντας αιχμές για συνυποψηφίους της, χωρίς όμως να τους κατονομάσει, η κ. Γεννηματά επέσεισε τον κίνδυνο να «θολώσει» η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ, που με πολύ κόπο επετεύχθη από το 2015 και να επέλθει ρήξη και διάσπαση. «Ενότητα, αυτόνομη πορεία και σοσιαλδημοκρατικό ιδεολογικό στίγμα και πολιτικές, αποτελούν εγγύηση για το άλμα προς τα εμπρός. Αν μετακινηθούμε λίγο δεξιά ή λίγο αριστερά, ο διχασμός και η διάσπαση θα είναι η χαριστική βολή. Θα έχουμε παίξει το παιχνίδι των αντιπάλων μας που το επιδιώκουν», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι όταν το 2015 ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος η κατάσταση της παράταξης ήταν ντροπιαστική για το ΠΑΣΟΚ και για όσα είχε προσφέρει στη χώρα. «Καταφέραμε να ενώσουμε δυνάμεις στο Κίνημα Αλλαγής και να έχουμε διαρκή ανοδική πορεία, εδραιώνοντας την αυτόνομη πορεία. Δεν γίναμε δεκανίκι και συμπλήρωμα κανενός», τόνισε.
Αναφερόμενη στις σχέσεις ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε ότι έκανε τα πάντα να προστατεύσει το ΠΑΣΟΚ που υπάρχει στο Κίνημα Αλλαγής και το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει, γιατί έχει μέσα του το ΠΑΣΟΚ. Ως κυριότερο λόγο ανέφερε ότι αν δεν είχε συγκροτηθεί το Κίνημα Αλλαγής το ΠΑΣΟΚ θα κατασυκοφαντείτο διαρκώς από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την πλήρη διάλυση του. «Δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ και τη Χαριλάου Τρικούπη, κι έμεινα για να ενώσω τα κομμάτια που απέμειναν. Το καταφέραμε με σκληρή δουλειά και στρατηγική. Όποιος θέλει, να έρθει στη Χαριλάου Τρικούπη, να μιλήσουμε για το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε η κ. Γεννηματά. Με αυτοκριτική διάθεση παραδέχθηκε λάθη κι αδυναμίες σ' αυτήν την πορεία, όπως η μη εκλογή νομαρχιακών και τοπικών οργάνων, και πρόσθεσε πως «πικράναμε πράγματι στελέχη μας». Η Φώφη Γεννηματά χαιρέτησε τις ενέργειες για το Δίκτυο Νέας Γενιάς που συγκροτούν νεολαίοι του ΚΙΝΑΛ, και άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που εφαρμόζει πολιτικές για λίγους και κυβερνά, όπως υποστήριξε, με την ενός ανδρός αρχή. Ταυτόχρονα κατέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι δέσμιος παρωχημένων αντιλήψεων και πως έχασε δυο ευκαιρίες να αλλάξει τη χώρα. Την πρώτη με τη πολιτική τής αυταπάτης και τη δεύτερη με τη συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και την αποδοχή του Τρίτου Συμβολαίου.
Ανδρουλάκης: Η παράταξη δεν πρέπει να πυροβολήσει τα πόδια της
Ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ήταν ο πρώτος από τους υποψηφίους για τη ηγεσία του ΚΙΝΑΛ που πήρε το λόγο στη συνεδρίαση της ΚΕ. Ξεκίνησε την ομιλία του αφήνοντας αιχμές πως στην εσωκομματική διαδικασία, «χρειάζονται πολιτικές θέσεις όχι υπαινιγμοί». Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «η ενότητα, στο τέλος μιας τέτοιας εκλογικής διαδικασίας, εξαρτάται απολύτως απ' τον τρόπο που πορευόμαστε σ' αυτή. Και δεν είναι μόνο οι σαφείς και καθαροί κανόνες του παιχνιδιού. Είναι και οι συμπεριφορές: ο στοιχειώδης αλληλοσεβασμός, η έντιμη αντιπαράθεση, η σύγκρουση που κρατιέται στο πεδίο των ιδεών, των θέσεων και των προτάσεων. Αν η αντιπαράθεση ξεφύγει, θα υπονομεύσουμε την προοπτική της παράταξης». Από τη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας να βγούμε δυνατοί, είπε και πρόσθεσε: «Η διαδικασία πρέπει να είναι η αρχή μιας νέας αναγεννητικής πορείας και όχι ενός εμφυλίου. Η παράταξη δεν πρέπει να πυροβολήσει τα πόδια της. Γι' αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αποφάσεις επί των διαδικαστικών ζητημάτων να ληφθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Και οι διαδικασίες του παρελθόντος να είναι οδηγός μας και ταυτόχρονα εγγυητής ότι θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και με κλίμα συναίνεσης». Μίλησε για ανεπάρκεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, γίνεται όλο και πιο εμφανής καθημερινά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη εναλλακτική. «Αυτό σημαίνει ότι οριοθετούμαστε με σαφήνεια κι απ' τα δεξιά μας, κι απ' τα αριστερά μας. Οριοθετούμαστε και ιδεολογικά και πολιτικά».
Λοβέρδος: Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος, που επίσης διεκδικεί την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους επιμένοντας όμως στη κριτική του πως είναι αποτυχία τα ποσοστά που καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής και ότι κύριος στόχος του είναι να ανασυστήσει το ΠΑΣΟΚ γιατί όπως είπε: «Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται». Επανέλαβε τις θέσεις του για: επιστροφή του ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, με σύμβολό τον ήλιο, χρώμα το πράσινο και καθήκον την Πράσινη Επανάσταση, δηλαδή η θετική ανατροπή όλων των κακώς κειμένων. «Φτάνει πια η εγκατάλειψη του ονόματος, του σήματος, του χρώματος, των ήχων του ΠΑΣΟΚ! Φτάνουν πια τα βαφτίσια!», τόνισε και σε σχέση με την εσωκομματική δημοκρατία, δεσμεύτηκε πως όλα θα γίνουν από την αρχή κι από τη βάση, χωρίς κανένα κομματικό όργανο μη αιρετό. Μίλησε για συλλογικότητα με τρεις αντιπροέδρους και δεσμεύτηκε πως αν εκλεγεί θα τιμήσει και θα συνεργαστεί με όλους τους προηγούμενους προέδρους. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «αντί να τοποθετούμαστε στο δημόσιο διάλογο με πυρήνα την ιδεολογία μας και το συμφέρον του πολίτη και να εκφέρουμε λόγο καθαρό, πολλές φορές και ατυχώς, το πρώτο που κάνουμε είναι να δούμε τι λέει η Νέα Δημοκρατία, τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά να πάρουμε θέση, προσπαθώντας απεγνωσμένα να διαφοροποιηθούμε. Δεν μπορεί, φίλες και φίλοι, εφαλτήριο των θέσεων και των αποφάσεων ενός κόμματος να είναι η εναγώνια αναζήτηση του τι λέει ο άλλος. Γιατί τελικά καταλήγουμε να γινόμαστε αντικείμενο εμπαιγμού ή και οργής των πολιτών». Ακόμη υπογράμμισε ότι «δεν ανέχομαι να απειλεί να κυριαρχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά. Δεν ανέχομαι να χαρίζουμε στον Μητσοτάκη το κέντρο. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα ξαναγίνει το κόμμα των μη προνομιούχων, το κόμμα της μεσαίας τάξης».
Καστανίδης: H συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου κατέστρεψε εκλογικά το ΠΑΣΟΚ
Ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε μεταξύ άλλων στη δική του παρέμβαση ότι μέλημα όλων πρέπει να είναι η ενότητα και πως δεν είναι καλός σύμβουλος ο εκνευρισμός, ούτε ο διχαστικός λόγος και πρότεινε η ανακήρυξη των υποψηφίων να μην βασίζεται μόνο στο μητρώο μελών. Ο κ. Καστανίδης ισχυρίστηκε πως η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατέστρεψε εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης πορείας και αυτόνομης πολιτικής χωρίς εξάρτηση από μεγάλους οικονομικούς ομίλους, με ευκρινές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. «Δεν υπάρχει πιθανότητα να συμπράξουμε με την δεξιά, με την οποία έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις, ούτε με την ριζοσπαστική αριστερά, αν σε αποκαλέσουν γερμανοτσολιά θα πρέπει να ντρέπονται να ζητούν συνεργασία με γερμανοτσολιάδες», τόνισε.
Ελληνοτουρκικά: Ναρκοθετεί το διάλογο η Άγκυρα - Η απάντηση της Αθήνας
Πυροβολισμοί στη Λιοσίων: Το προφίλ του θύματος – Ξεκαθάρισμα λογαριασμών βλέπουν οι αρχές
ΕΟΔΥ: «Σαρώνεται» όλο το ΔΣ μετά τις παραιτήσεις - Όλα τα ονόματα και το παρασκήνιο
Αυξήσεις τιμών σε ενέργεια: Συναγερμός στην ΕΕ – Πακέτο προτάσεων από Κομισιόν
Μυρτώ: Στο ΣτΕ η μητέρα της - Απέρριψαν τις αγωγές για μηνιαίο επίδομα
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr