Οι γαλάζιες φυλές, ο Δένδιας και ο Μπογδάνος
Οι τάσεις και οι σχηματισμοί στο κυβερνών κόμμα μετά τη διαγραφή Μπογδάνου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Λεπτές ισορροπίες διαμορφώνονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η διαγραφή του Κ. Μπογδάνου αποτέλεσε αφορμή για να φανούν οι «τάσεις» και τα διαφορετικά «ρεύματα» στις τάξεις των γαλάζιων. Οι τελευταίες εξελίξεις αναζωπύρωσαν τα πάθη, με τη δεξιά πτέρυγα να πιέζεται αλλά να μην δείχνει διατεθειμένη να αφήσει περαιτέρω χώρο στους κεντροδεξιούς.
Τη διαγραφή του βουλευτή από την «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα ακολούθησε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων. Επανήλθε δε στο προσκήνιο η συζήτηση για το αν η κυβέρνηση πρέπει να ρίξει βάρος προς το αμιγώς δεξιό ακροατήριο ή προς ένα κοινό με κεντροδεξιά χαρακτηριστικά.
Πάντως με τη σεναριολογία για εκλογές το 2022 να σέρνεται - παρά τις επανειλλημένες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για κάλπες το 2023- ουκ ολίγοι βουλευτές έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για το κυνήγι του σταυρού και να επιδιώκουν συσπείρωση των ψηφοφόρων τους. Στο πλαίσιο αυτό εντείνονται και τα εσωκομματικά «καρφώματα» , ενώ το μπαράζ δηλώσεων που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες από στελέχη που είναι στη δεξιά πτέρυγα δείχνει πως το θέμα θα έχει και συνέχεια.
Δεν είναι τυχαίο πως οι βουλευτές που κοιτάνε στο δεξιό ακροατήριο, εστιάζουν περισσότερο στο κακό timing των δηλώσεων και λιγότερο στην ουσία τους. Δηλαδή αυτό που τονίζουν είναι πως δεν έπρεπε να ανοίξει αυτό το θέμα σε μια εβδομάδα που συζητείται το μείζον θέμα της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, αποφεύγοντας να σχολιάσουν την .. ταμπακιέρα (δηλαδή το περιεχόμενο των δηλώσεων).
Υπενθυμίζεται πως ο Κ. Μπογδάνος είχε ήδη δεχθεί «κίτρινη κάρτα» από την κυβέρνηση για ανάρτηση δημοσιεύματος, το οποίο είχε ονόματα παιδιών σε σχολείο της Αθήνας. Ωστόσο το κερασάκι στην τούρτα ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε μέσα στη Βουλή στο ΚΚΕ, όπου μεταξύ άλλων είπε «ο Γριβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς: τους Βρετανούς, τους τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος έλεγε ήταν οι κομμουνιστές».
Η αντίδραση του Θανάση Παφίλη απο το ΚΚΕ ήταν άμεση, ωστόσο ήταν το «άδειασμα» του γαλάζιου βουλευτή από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια που αποτέλεσε προάγγελο των εξελίξεων. Ο Ν. Δένδιας - που είναι με μεγάλη διαφορά ο πρώτος σε δημοφιλία υπουργός της κυβέρνησης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- θεωρείται ότι εκφράζει την λεγόμενη κεντροδεξιά πτέρυγα. Μάλιστα και στο παρελθόν είχε τραβήξει σαφείς διαχωριστικές γραμμές με την άκρα δεξιά και είχε συγκρουστεί σφοδρά στην Ολομέλεια με τη Χρυσή Αυγή.Σε υψηλούς τόνους ο κ. Δένδιας έδωσε τη δική του απάντηση στα όσα ακούστηκαν μέσα στη Βουλή , λέγοντας πως «όσο εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση ως υπουργός δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα αυτή τέτοια προσπάθεια, για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι. Δεν κάνουμε αποτίμηση του παρελθόντος εδώ».
Λίγη ώρα αργότερα με απόφαση του Κ. Μητσοτάκη - ο οποίος ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα στη Σλοβενία όπου βρίσκεται - ανακοινώθηκε πως ο Κ. Μπογδάνος τέθηκε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ο βουλευτής πάντως εμμένει στις θέσεις του και μάλιστα σήμερα ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με τις επίμαχες δηλώσεις του, σημειώνοντας πως «λυπάμαι για τη διαγραφή μου από την Κ.Ο. της ΝΔ. Δυστυχώς, στην πολιτική οι ξεκάθαρες ιδεολογικές τοποθετήσεις έχουν κόστος και ορισμένες αλήθειες δεν λέγονται χωρίς επιπτώσεις».
Το γεγονός αυτό «φουντώνει» τη σεναριολογία για τα επόμενα βήματα του κ. Μπογδάνου στην πολιτική σκηνή και το κατά πόσο θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως εκφραστής ενός σκληροπυρηνικού δεξιού κοινού. Πάντως μέχρι τώρα τον βουλευτή έχουν στηρίξει με αναρτήσεις τους οι Φ. Κρανιδιώτης και Θ. Τζήμερος.
Η γαλάζια ανθρωπογεωγραφία
Με αμηχανία αντιμετωπίζουν προς το παρόν τα τεκταινόμενα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που κοιτούν προς ένα δεξιό ακροατήριο. Σε κάθε περίπτωση τα φώτα στρέφονται κυρίως στη δύσκολη περιφέρεια της Α Αθηνών, καθώς δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι που θα θελήσουν να γοητεύσουν τους ψηφοφόρους του Κ. Μπογδάνου για την επόμενη ημέρα.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης - που επίσης εκλέγεται στην Α Αθηνών και κοιτά προς ένα δεξιό κοινό - σημείωσε στο Open πως άλλο πράγμα η αντίληψη για τον κομμουνισμό και άλλο πράγμα το πως χαρακτηρίζει ανθρώπους που πιστεύουν στον κομμουνισμό . Μάλιστα τόνισε πως δεν μπορεί την ημέρα που ο Τσίπρας ήταν σε θέση αδυναμίας για την ελληνογαλλική συμφωνία,ο κ.Μπογδάνος να ανοίγει ένα τέτοιο ζήτημα.
Από την πλευρά του ο Κ. Κυρανάκης - για τον οποίο είχαν ακουστεί σενάρια περί ίδρυσης νέου κόμματος τα οποία πάντως διάψευσε κατηγορηματικά- πυροδότησε ένα νέο κύκλο συζητήσεων. Χθες ο βουλευτής είχε μιλήσει για εξηγήσεις που θα δοθούν για την διαγραφή και για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα . Ωστόσο σήμερα επιχείρησε να χαμηλώσει τη ρητορική του λέγοντας ότι δόθηκαν εξηγήσεις.
Σε ένα δεξιό κοινό απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης: ο Μάκης Βορίδης και ο Αδ. Γεωργιάδης. Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για τον «φίλο» του Κ. Μπογδάνο, λέγοντας πως έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Εστίασε πάντως στη χρονική συγκυρία των δηλώσεων, λέγοντας πως αυτή την εβδομάδα που πρέπει να κυριαρχεί στην πολιτική ζωή η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και οι φρεγάτες «αποφάσισε ο κ. Μπογδάνος, για λόγους που δεν γνωρίζω, να αλλάξει την ατζέντα».
Προς το δεξιό κοινό κοιτούν και οι λεγόμενοι «Σαμαρικοί» βουλευτές, ωστόσο να σημειωθεί πως ο Κ. Μπογδάνος δεν ήταν κοντά στον πρώην πρωθυπουργό. Για παράδειγμα καλές σχέσεις με τον κ. Σαμαρά έχουν μεταξύ άλλων οι Κ. Καραγκούνης, Σ. Βούλτεψη, Χ. Αθανασίου, Αν. Κατσανιώτης, Μ. Χρυσόμαλλης, Κ. Βλάσης κ.α
Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε ηχηρά μηνύματα σε πρόσφατη συνέντευξη του - δηλώνοντας πως η Νέα Δημοκρατία δεν είναι Ποτάμι- ενώ εστιάζει στα εθνικά θέματα. Μάλιστα δεν σκοπεύει να ψηφίσει τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία εδώ και μήνες παραμένουν στα … συρτάρια της Βουλής.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την επόμενη εβδομάδα η εκδήλωση του Ιδρύματος Κ. Καραμανλής για την 47η επέτειο από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Η εκδήλωση - που θα γίνει στις 13 Οκτωβρίου- θα αποτελέσει αφορμή για μία κοινή εμφάνιση των Κ. Μητσοτάκη και Κ. Καραμανλή, με μηνύματα για τα εθνικά θέματα και εσωκομματικούς συμβολισμούς.
Lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας τέλος: Ελεύθερα οι εμβολιασμένοι στην εστίαση
Νίκος Παλαιοκώστας: Αποφυλάκιση για τον βαρυποινίτη - Το σκεπτικό της απόφασης
Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Κράτησαν λιγότερο από 2 ώρες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr