Δένδιας: Να απαντήσουμε με συλλογικό τρόπο στην εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών
Μήνυμα του Έλληνα υπουργού εξωτερικών στη συνάντηση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε παρέμβασή του μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, στην άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (σε σχήμα «Arria») που διοργανώνει η Εσθονία για την κατάσταση στη Λευκορωσία, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη απάντησης στην εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών με ολοκληρωμένο και συλλογικό τρόπο.
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, στην αρχή του μηνύματός του, εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας σε κάθε πρωτοβουλία με σκοπό να αναδειχθεί η ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι στις εξελίξεις στη Λευκορωσία και υπογράμμισε πως χρειάζεται ευρεία συζήτηση για τον βέλτιστο χειρισμό του κρίσιμου αυτού ζητήματος. Περαιτέρω, επισήμανε ότι από την έναρξη της κρίσης στη Λευκορωσία, η Ελλάδα διατηρεί μια σαφή και συνεπή θέση, μία θέση που βασίζεται σε αξίες και αρχές και τόνισε πως υποστηρίζει, μαζί με τους εταίρους της, το αυτονόητο δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας σε ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης. Παράλληλα, καταδίκασε έντονα τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνεχή έλλειψη σεβασμού του κράτους δικαίου από το καθεστώς Λουκασένκο και πρόσθεσε: «Επιπλέον, μετά την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ στις 23 Μαΐου, δηλώσαμε με σαφήνεια ότι επρόκειτο για μια πράξη που δεν αρμόζει σε κανένα πολιτισμένο κράτος, μια πράξη κρατικής πειρατείας. Η Ελλάδα εξετάζει περαιτέρω το ζήτημα αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας επιπλέον αντίδρασης επ’ αυτού».
Το καθεστώς Λουκασένκο δεν επέδειξε καμία πρόθεση να αλλάξει τη συμπεριφορά του
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η Ελλάδα υποστήριξε ενεργά όλες τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για την ενίσχυση της πίεσης προς το καθεστώς και την αύξηση της υποστήριξης προς τον λαό της Λευκορωσίας. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως είχε την ευκαιρία να συναντηθεί αρκετές φορές με την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας κα Τιχανόφσκαγια και στην Αθήνα. «Στις συζητήσεις μας, επανέλαβα την αμέριστη υποστήριξη της χώρας μας για μια δημοκρατική Λευκορωσία. Ωστόσο, παρά τις κοινές μας προσπάθειες, το καθεστώς Λουκασένκο δεν επέδειξε καμία πρόθεση να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Αντιθέτως, έχει υιοθετήσει πρακτικές άσκησης πίεσης σε ορισμένα κράτη-μέλη αλλά και την ΕΕ στο σύνολό της πρακτικές όπως η εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να μας αναγκάσουν να αλλάξουμε την πολιτική μας» ανέφερε.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό και ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια πολιτική που βασίζεται σε αξίες και αρχές. Θεωρεί επίσης σημαντικό, «να ενισχύσουμε την πίεση στον Λουκασένκο - μεταξύ άλλων μέσω περαιτέρω ενεργειών», προσθέτοντας πως ταυτόχρονα δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών εφαρμόζεται ευρέως και από άλλα κράτη. Σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται εμφανής η ανάγκη να απαντήσουμε σε αυτά με ολοκληρωμένο και συλλογικό τρόπο, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Νέα μέτρα – Επίδομα θέρμανσης: Νέα κριτήρια και ποσά – Δείτε παραδείγματα
Greek Mafia: Νεκρή η σημαντικότερη προστατευόμενη μάρτυρας Λίτσα Βλαστού
Καιρός: Live χάρτης - Πού θα «χτυπήσει» το Σάββατο η κακοκαιρία Αθηνά
Επαναπροωθήσεις: Ελλάδα και άλλες 11 χώρες προωθούν νομιμοποίηση - Έρευνα ζητά η Κομισιόν
Αντιγριπικό εμβόλιο 2021: Ποιοι πρέπει να το κάνουν
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr