?ρες ιστορικής ευθύνης - Στις 14:30 η ψηφοφορία, «αστακός» η Βουλή
«Κλειδωµένα» τα 153 «ναι» στη Συµφωνία των Πρεσπών στη σηµερινή ψηφοφορία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στους 153 «κλειδώνει», όπως όλα δείχνουν, ο αριθµός των βουλευτών που σήµερα το µεσηµέρι θα δώσουν θετική ψήφο στη Συµφωνία των Πρεσπών. Το Μαξίµου εµφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιηµένο µπροστά στη διαπίστωση πως η ιστορική Συµφωνία µεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το «Μακεδονικό» θα κυρωθεί από περισσότερους από 151 βουλευτές προερχόµενους όχι µόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το Ποτάµι και τη ΔΗΜΑΡ.
Η κύρωση της Συµφωνίας στη Βουλή δίνει στην κυβέρνηση τον αέρα µιας δεύτερης συνεχόµενης «νίκης» σε κρίσιµη ψηφοφορία µετά την πρόσφατη ανανέωση της εµπιστοσύνης της από 151 βουλευτές. Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας διασφαλίσει την έγκριση της Συµφωνίας και όπως φαίνεται και την επόµενη ψηφοφορία για την είσοδο της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ, θεωρεί ότι έχει µπροστά του όλο τον χρόνο για να λάβει κρίσιµες αποφάσεις.
Προηγουµένως όµως θα προωθήσει σηµαντικά νοµοθετήµατα που ανακουφίζουν τους πιο αδύναµους, ξεκινώντας µε την εµβληµατικού χαρακτήρα πρωτοβουλία για την αύξηση του κατώτατου µισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου. Θεωρητικώς το ύψος της αύξησης του κατώτατου µισθού θα επικυρωθεί από το Υπουργικό Συµβούλιο που θα συνεδριάσει τις επόµενες ηµέρες. Θα ακολουθήσουν οι 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταµεία και Εφορίες, ο «αντικαταστάτης» του Νόµου Κατσέλη, ρυθµίσεις για τα κόκκινα δάνεια και ασφαλώς ο µεγάλος επόµενος στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές.
Ο Αλέξης Τσίπρας µιλώντας από το βήµα της Βουλής για τη Συµφωνία των Πρεσπών ανέφερε ότι απευθύνεται από το βήµα όχι για να αναµετρηθεί µε τους πολιτικούς του αντιπάλους, «αλλά µε κύριο στόχο να αναµετρηθώ µε την ιστορική ευθύνη». Κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι ασχολείται µε τα δευτερεύοντα ζητήµατα και όχι τα ουσιαστικά σε ό,τι αφορά τη Συµφωνία των Πρεσπών, σχολιάζοντας: «Επειδή δεν ζούµε σε άλλη χώρα, σας προκαλώ αν ρωτούσατε όσους διαδήλωσαν γιατί διαµαρτύρονται, θα έλεγαν για το όνοµα, όχι για το citizenship ή το nationality, ούτε για τα ροδάκινα βεβαίως». Επίσης κατήγγειλε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ότι έστελνε σε µυστικά ραντεβού την κ. Σπυράκη µε τον κ. Ζάεφ για να υπονοµεύσει τη Συµφωνία και να δεσµευτεί για λύση όταν θα γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός, για να τονίσει: «Τροµάρα σας, έτσι νοµίζατε ότι θα γίνετε πρωθυπουργός, κοροϊδεύοντας τον κόσµο».
Τα... διαµερίσµατα
Παράλληλα προέβλεψε ότι µετά τις Πρέσπες ο πρόεδρος της Ν∆ θα αντιπολιτεύεται τον Καµµένο για τη µοιρασιά των διαµερισµάτων της δεξιάς πολυκατοικίας.
Ο πρωθυπουργός καυτηρίασε την ακραία ρητορική και στοχοποίηση συγκεκριµένων προσώπων, όπως και την τακτική εκφοβισµού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ µε µηνύµατα και αφίσες µε τα πρόσωπά τους και στη συνέχεια µε εµπρησµούς στο σπίτι του κ. Καστόρη, της κ. Τζάκρη και επισκέψεις έξω από τα σπίτια της κ. Σκουφά και του κ. Καραγιαννίδη από οµάδες ακραίων τραµπούκων. Για να επισηµάνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κατήγγειλε αυτά τα φαινόµενα, σε αντίθεση µε τον Ν. ∆ένδια. «∆εν βρήκατε ούτε µία λέξη, κ. Μητσοτάκη, γι’ αυτό, ούτε µία λέξη» είπε, συµπληρώνοντας ότι µίλησε µε λόγο «ακραίο και συναισθηµατικό» για να στοχοποιήσει όσους έχουν διαφορετική άποψη.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε τις δικές του αλήθειες για τη Συµφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι ακόµη και αν υπάρχουν χώρες που επισήµως δεν αναγνωρίζουν τη γείτονα µε τη συνταγµατική ονοµασία της, το σύνολο της διεθνούς κοινής γνώµης την αποκαλεί Μακεδονία χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισµό. Ακόµη µία αλήθεια, όπως προσέθεσε, είναι ότι η αδράνεια είχε ως αποτέλεσµα να κινδυνεύουµε όχι µόνο να χάσουµε το όνοµα «Μακεδονία», αλλά και ένα µεγάλο κοµµάτι της Ιστορίας µας.
Αρχή µε Σαµαρά
Προσέθεσε βεβαίως πως εθνικιστικός παροξυσµός επικράτησε και στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Ανέφερε ότι τον όρο «Μακεδονία» στην ονοµασία των γειτόνων µας τον αποδέχτηκε πρώτος ο κ. Σαµαράς βάζοντας την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισµό για εµπορικές συµφωνίες στις 2 ∆εκεµβρίου 1991. Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι αλήθεια είναι πως η Ελλάδα αποδέχτηκε τον όρο «Μακεδονία» έστω και ως προσωρινή ονοµασία µε τη λεγόµενη Ενδιάµεση Συµφωνία που συνήφθη το 1995 από την κυβέρνηση, όταν αποδεχτήκαµε το Πρώην Γιουγκοσλαβική ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας.
Συνέχισε λέγοντας ότι το 2007 φθάσαµε στη λεγόµενη εθνική γραµµή που ήταν σύνθετη ονοµασία µε τον όρο «Μακεδονία» µε γεωγραφικό προσδιορισµό έναντι όλων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προσέθεσε, βρήκε και συνέχισε τη συγκεκριµένη θέση της.
Επί της ουσίας απαντώντας στη δήλωση του Κ. Καραµανλή είπε ότι είναι αλήθεια πως το 2008 στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση Καραµανλή, χωρίς να ασκήσει βέτο, προσπάθησε και κατάφερε ώστε να µην ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ, κάτι που ήταν επιτυχία, ωστόσο αλήθεια είναι ότι ο χειρισµός αυτής της επιτυχίας αργότερα από την ίδια κυβέρνηση που το πέτυχε, αλλά και από τις προηγούµενες, υπήρξε καταστροφικός. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός επέκρινε ιδιαίτερα το ΚΚΕ για τη στάση του απέναντι στη Συµφωνία. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από το ΚΚΕ να απαντήσει, «χωρίς να ψάχνει υπεκφυγές, πώς θεωρεί ότι πρέπει να αναγνωρίσει το ελληνικό κράτος τη γειτονική χώρα; Με ποιο όνοµα; Πώς να τους λένε τελικά αυτούς τους ανθρώπους;»...
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Στρατός στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, συμφωνία των Παρισίων, πλανήτης Άρης και δύο φύλα: Ο Τραμπ έδειξε ήδη τα πρώτα (ακροδεξιά) δείγματα γραφής
Σάλος: Ο Έλον Μασκ φαίνεται να χαιρετά ναζιστικά σε εκδήλωση για τον Τραμπ
Αστυνομικός της Βουλής: Αποκαλύψεις φρίκης από τη σύζυγο του - Σοκάρουν νέες περιγραφές της
Ορκωμοσία Τραμπ: Η στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον ξεκαρδίζεται όταν ακούει πως… θα μετονομαστεί ο Κόλπος του Μεξικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr