Μηνύματα Μητσοτάκη - Καραμανλή για τα εθνικά: Το γαλάζιο «ραντεβού» στη Φιλοθέη
Ο «ταραξίας» της γειτονιάς και ο ρόλος της Ευρώπης - Οι αναφορές Καραμανλή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε χθες στη Φιλοθέη, σε μια εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» που προσφερόταν για πολιτικά συμπεράσματα. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ομιλία - με πολλές αναφορές στα εθνικά θέματα - έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μάλιστα το παρόν έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ να σημειωθεί πως παρευρέθηκαν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος, υπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος.
Σαφή μηνύματα έστειλε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μια Ελλάδα που «αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα ευρωπαϊκά». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική της χώρας, μιλώντας για «υποδειγματικές συμφωνίες συνεργασίας με τους γείτονες» και για «κοινά σχήματα δράσης με τα κράτη της Μεσογείου και τον Αραβικό κόσμο», ενώ εστίασε και στη συμφωνία με τη Γαλλία.
Μάλιστα σημείωσε πως είναι μια συμφωνία «την οποία ο λαός μας χαιρέτησε αφήνοντας στο περιθώριο τους λίγους που την αμφισβήτησαν». Ειδική αναφορά έκανε στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής αλλά και στο ό,τι «γίνεται το πρώτο θεμέλιο στο οικοδόμημα της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Τον μόνο δρόμο για την ήπειρο μας σε ένα κόσμο που αλλάζει».
Ο «ταραξίας» της γειτονιάς και ο ρόλος της Ευρώπης- Οι αναφορές Καραμανλή
Στη συμφωνία με τη Γαλλία αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας για «εθνική επιτυχία». Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του στον «ταραξία» της ευρύτερης περιοχής - δηλαδή την Τουρκία- αλλά και σε κράτη που ουσιαστικά κλείνουν το μάτι προς τη γειτονική χώρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως η Τουρκία εγείρει αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Μάλιστα σημείωσε ότι «ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, δι΄ έργων και λόγων, απειλεί ευθέως όχι μόνο δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο αλλά ακόμα και την εδαφική ακεραιότητα χωρών-μελών της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην Ευρώπη σημειώνοντας πως οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αλληθωρίζοντας και αποπειρώμενη να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα οδηγείται σε αδιέξοδο. Για να σημειώσει χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να μην επιβάλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές».
Ταυτόχρονα έκανε μια ευρύτερη αναφορά στην Ευρώπη σημειώνοντας πως «η βεβιασμένη και άκαιρη διεύρυνση της Ένωσης χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η εμβάθυνση των ευρωπαϊκών θεσμών, η οικονομική κρίση και αβεβαιότητα, η απίσχναση του κοινωνικού κράτους, οι εντεινόμενοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, όλα έχουν παίξει τον ρόλο τους στην σημερινή εικόνα στασιμότητας».
Μάλιστα έκανε και μια ιστορική αναδρομή στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως « φάνηκαν χτυπητές αδυναμίες και γενικές αλλά και ειδικότερα προς τη χώρα μας, χωρίς να παραβλέπονται και να υποτιμώνται δικές μας αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις επεβλήθη ένα πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό ήταν, είχε χαρακτήρα τιμωρητικό». Προσέθεσε δε «και όπως ομολογήθηκε κατ΄ επανάληψη ελέγχεται, εκ των υστέρων βέβαια, για σοβαρά σφάλματα και στη συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα»
Στις ΗΠΑ ο Νίκος Δένδιας
Ένα κρίσιμο κύκλο επαφών έχει στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και σήμερα θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογο του Αντονι Μπλίνκεν. Η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών- που υπογράφεται σήμερα - θα έχει πενταετή διάρκεια, ενώ μέχρι αργά χθες γινόντουσαν κάποιες τελευταίες συζητήσεις για επιμέρους σημεία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην πολιτική δήλωση του κ. Μπλίνκεν και στα μηνύματα που θα περιέχει. Στόχος της Αθήνας είναι να υπάρχουν αναφορές στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με σαφή παραπομπή στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται και την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα «φιλοξενηθεί» στην Αθήνα η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου- Αιγύπτου. Η Αθήνα συνεχίζει να έχει το βλέμμα στην ευρύτερη γειτονιά και στις 21 Οκτωβρίου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη στην Τρίπολη για την σταθεροποίηση της Λίβυης. Ο κύκλος αυτών των επαφών ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα, οπότε και θα υπογράφει στρατηγική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα ρυθμίζει και μια σειρά θεμάτων που έχουν προκύψει μετά το Brexit.
Καιρός: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες ακόμη και στην Αττική
Ταξί: Τέλος στις παρατάσεις κυκλοφορίας - Ποια δικαιούνται τελευταία
Γλυκά Νερά: Τέλος στα σενάρια - Δεν προέκυψε η εμπλοκή δεύτερου προσώπου στη δολοφονία
Για αυτό το γιγαντιαίο ομοίωμα πατάτας μιλά όλη η Κύπρος - Και υπάρχει λόγος
Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κι επίσημα ο Σωκράτης Φάμελλος με 49,41% - «Δεν θα ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο», λένε από τον Πολάκη
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr