Ερντογάν για συνάντηση με Μπάιντεν: Δεν συζητήσαμε για ανατολική Μεσόγειο, δεν ήταν στην ατζέντα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαράκη
Η ανατολική Μεσόγειος δεν βρέθηκε στην ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν – Μπάιντεν, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κάνοντας λόγο για θετική προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου στο θέμα των F-16.
Στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση που διήρκεσε 1 ώρα και 10 λεπτά, ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε, εάν μετά την παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν θα υπάρξει μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
«Στην ατζέντα της σημερινής μας συνάντησης δεν τέθηκε το θέμα της ανατολικής Μεσογείου. Εφόσον δεν τέθηκε, δεν ήταν στην ατζέντα του κ. Μπάιντεν, ούτε στην ατζέντα μου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Συρία
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα άλλα θέματα που συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο.
«Αναμφίβολα, εκφράσαμε τη λύπη μας για αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, όπως το PKK, το PYD, το YPG, ειδικά την υποστήριξη που λαμβάνουν από τις ΗΠΑ. Και είπαμε ότι αυτά είναι βήματα που θα βλάψουν την αλληλεγγύη μας. Θέσαμε το θέμα των επαφών των υπουργών μας Άμυνας και αναφέραμε ότι χρειάζεται στενή επαφή μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών μας. Η μέχρι σήμερα διαδικασία δεν θα συνεχιστεί έτσι».
F-16
Όσον αφορά το θέμα της επιστροφής του 1,4 δις δολαρίων από τις ΗΠΑ για τα F-35, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «την ατζέντα μας απασχόλησε περισσότερο το ζήτημα των F-16. Ο εκσυγχρονισμός αυτών που έχουμε και η αγορά νέων F-16 ήρθε στην ατζέντα. Οι υπουργοί Άμυνάς μας παρακολουθούν τη διαδικασία. Είδα θετική προσέγγιση από τον Μπάιντεν».
Συνάντηση με Μακρόν – Ανησυχία για πώληση όπλων στην Ελλάδα
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με το Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, παραδεχόμενος ότι εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα.
«Στο προσκήνιο ήρθαν οι πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα κ.λπ. Μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας. Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα. Τα λέμε όλα ανοιχτά», είπε, χαρακτηριστικά, ενώ συζήτησαν και το θέμα της Λιβύης.
«Το θέμα στο οποίο εστιάσαμε είναι στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο κ. Μακρόν για μία σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη αυτή τη στιγμή. Υπάρχει πρόσκληση και προς εμάς. Του είπαμε τις σκέψεις μας. Ήρθε στην ημερήσια διάταξη να κάνουμε ένα βήμα μέσω των υπουργών Εξωτερικών μας. Πρόκειται για μια διάσκεψη αντίστοιχη με τη διάσκεψη του Βερολίνου. Μπορεί να μην είναι σκόπιμο να γίνει ξανά μία παρόμοια συνάντηση», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει ένα βαρύ μεταναστευτικό κύμα αυτή τη στιγμή.
Για τους πρόσφυγες/μετανάστες από το Αφγανιστάν, ο Ταγίπ Ερντογάν εξήγησε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Τουρκία υπάρχουν 300.000 αυτή τη στιγμή.
«Κάποιοι κύκλοι μιλούν για πολύ μεγαλύτερους αριθμούς, αλλά ο επίσημος αριθμός του υπουργείου Εσωτερικών μας είναι 300 χιλιάδες. Παίρνουμε τα μέτρα μας. Δεν σκοπεύουμε να ανοίξουμε τις πόρτες μας για ένα νέο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr