Κορονοϊός: Λέει όχι σε lockdown η κυβέρνηση ενώ οι ειδικοί ζητούν σκληρά μέτρα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Την ώρα που οι ειδικοί έχουν σημάνει συναγερμό για τη ραγδαία διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας ζητώντας αυστηρά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, βάζοντας στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο lockdown, η κυβέρνηση επιμένει να λέει όχι σε οριζόντια μέτρα, στοχεύοντας αφενός στην ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος, αφετέρου στην ενίσχυση του συστήματος Υγείας.
Οικονόμου: Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο νέου lockdown
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των συντακτών επέμεινε πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε lockdown. Σημείωσε πως η κυβερνητική στρατηγική αναπτύσσεται στις εξής κατευθύνσεις:
- «Πρώτον: Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής καινούργιου lockdown.
- Δεύτερον: Καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη την αναμνηστική δόση. Στην Ελλάδα ήμασταν οι πρώτοι που ανοίξαμε την 3η δόση και από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που καθιστούμε την αναμνηστική δόση ως προϋπόθεση προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι οι συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω.
- Τρίτον: Ενισχύεται συνεχώς το Ε.Σ.Υ., με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς, αλλά και με την προσθήκη από σήμερα, στη δύσκολη αυτή μάχη, των μονοκλωνικών φαρμάκων. Η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που είναι σε θέση να χορηγεί μονοκλωνικά φάρμακα μετά την πλήρη και ουσιαστική αδειοδότησή τους από τους αρμόδιους οργανισμούς. Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται με βάση τα πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, σε νοσοκομειακό περιβάλλον, χωρίς αμφιβολία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν πολύ, δεν όμως πανάκεια και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον εμβολιασμό.
- Τέταρτον: Συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων που έχουμε ανακοινώσει και ισχύουν, με έμφαση τους ανεμβολίαστους, αλλά και εκείνους τους τομείς και εκείνες τις επιχειρήσεις που παρατηρούνται συνεχείς παραβατικές συμπεριφορές».
Μητσοτάκης: Στόχος να φτάσει στο 80% ο εμβολιασμός
Αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εφημερίδα Washington Post, παραδέχθηκε πως υπάρχει έξαρση της πανδημίας, ωστόσο τόνισε πως το βάρος δίδεται στην τρίτη δόση εμβολίου.
«Βλέπουμε τώρα μια έξαρση, αλλά πιθανότατα θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν κοιτάξετε τις επιδόσεις μας από την αρχή της πανδημίας, τα πήγαμε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη δεδομένου ότι είχαμε ένα σχετικά υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα, το 90% των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για το βάρος που δίνεται στους εμβολιασμούς με την τρίτη δόση, για το γεγονός ότι το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του και προσθέτει: «Το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73%. Θέλουμε να φτάσουμε στο 80%».
Αλλά και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τοποθετήθηκε αρνητικά στο ενδεχόμενο οριζόντιου lockdown τονίζοντας με έμφαση πως η λύση για να αναχαιτιστεί το εν εξελίξει κύμα της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός.
Σκληρά μέτρα – ακόμα και lockdown- ζητούν οι ειδικοί
Οι κυβερνητικές τοποθετήσεις έρχονται την ώρα που οι επιστήμονες ζητούν σκληρά μέτρα, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ώστε να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορονοϊού. Ενδεικτικά της ανησυχίας των επιστημόνων είναι τα όσα είπε ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος διαμήνυσε πως η μετάλλαξη Δέλτα θα ανακοπεί μόνο εάν σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές, και πρότεινε νέα μέτρα, όπως το να σταματήσει η λειτουργία των μπαρ. Ως προς τα Χριστούγεννα, λέει «όχι» σε ρεβεγιόν παρά μόνο εάν όλοι είναι εμβολιασμένοι και υποβληθούν σε rapid test την ίδια ημέρα.
Όπως είπε οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα, καθώς όπως είπε αν ο ιός αφεθεί να αλωνίζει, θα έρθει «τσουνάμι» και η Ελλάδα θα έχει 100 θανάτους την ημέρα. «Κοιτάξτε την καμπύλη των μολύνσεων και των θανάτων θα δείτε ότι βρισκόμαστε στο τσουνάμι αυτή τη στιγμή, με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα. Είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα, μπορεί να καταλύσει και το κραταιό σύστημα υγείας της Γερμανίας», σημείωσε.
Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι είναι αδήριτη πραγματικότητα ότι το κύμα αυτό συντηρείται και από τους εμβολιασμένους και από τους ανεμβολίαστους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ‘’Δέλτα’’ δεν χαμπαριάζει από εμβολιασμό». Μάλιστα ο ίδιος τόνισε πως δεν ασπάζεται τη θεωρία ότι πρόκειται για πανδημία ανεμβολίαστων. «Όταν κοπανάμε συνέχεια ότι αυτή η επιδημία είναι ανεμβολίαστων αυτό είναι σφάλμα και καταντάει ψέμα. Οδηγεί σε αποπροσανατολισμό», είπε ο γιατρός-ερευνητής.
Από την πλευρά της, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στην τηλεόραση του OPEN η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, υποστήριξε με έμφαση πως θα χρειαστούν «άμεσα γενικευμένη χρήση μάσκας» και «αποστάσεις για όλο των πληθυσμό της χώρας ώστε να σταματήσουμε την διασπορά».
Σημείωσε πως είναι «εξαιρετικά ευεργετικός ο εμβολιασμός αλλά ακόμη και αν εμβολιάζαμε όλον τον πληθυσμό σήμερα, μετά από ενάμιση μήνα θα ξεκινήσει να λειτουργεί οπότε δεν αρκεί». Εκτίμησε δε πως ένας σημαντικός αριθμός εμβολιασμένων νοσηλεύεται και κάποιοι είναι σοβαρά.
Περίπου 1.500 έως 1.800 νεκρούς από κορονοϊό στην Ελλάδα μέχρι τα Χριστούγεννα αποκαλύπτουν τα μοντέλα του καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη. Όπως ο ίδιος δήλωσε, ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, σχεδόν έως τις 25 Δεκεμβρίου, οι ημερήσιοι θάνατοι θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά διψήφια νούμερα, μεταξύ 79 και 95. Δεν απέκλεισε ορισμένες ημέρες ο αριθμός των νεκρών να είναι τριψήφιος.
Ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι παρότι είναι πολύ υψηλός ο επιδημιολογικός φόρτος στη χώρα μας, είναι αισιόδοξο ότι δεν παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση και παρατηρείται οριζοντιοποίηση της καμπύλης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν νεκροί και διασωληνωμένοι καθώς είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο. «Το lockdown είναι πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας», παραδέχθηκε ο κ. Τζανάκης στον ΣΚΑΪ συμπληρώνοντας ωστόσο μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν και βέβαια πρέπει να τηρηθούν όσα ήδη ισχύουν.
Στο ερώτημα ποιος δείκτης θα καθορίσει εάν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, ο καθηγητής τόνισε αν οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπεράσουν τις 550 θα χρειαστούν ρηξικέλευθες αποφάσεις ωστόσο «απέχουμε από αυτό». Σύμφωνα με τον καθηγητή, τώρα γίνονται κατά μέσο όρο 440 εισαγωγές την ημέρα. Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, με 600 και 700 νέες νοσηλείες, τα νούμερα των διασωληνωμένων θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμα χωρίς και την καθοριστική συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Από κάθε χίλια επιπλέον κρούσματα κορονοϊού, πρόσθεσε, αναμένονται 10 νεκροί και επιπλέον 50 με 70 διασωληνωμένοι ασθενείς, κάτι που επιβεβαιώθηκε όταν η χώρα μας έφτασε από τους 30 νεκρούς στους 90 όταν τα κρούσματα από 2.000 ανέβηκαν στις 7.000.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr