Εύσηµα από τον Νίκο Αναστασιάδη για τη Συµφωνία των Πρεσπών
Εύσηµα από τον Νίκο Αναστασιάδη για τη Συµφωνία των Πρεσπών, που δηµιουργεί συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αντιστροφή της εικόνας που προσπαθεί να διαµορφώσει η ΝΔ για τη Συµφωνία των Πρεσπών κάνει το Μέγαρο Μαξίµου, αναδεικνύοντας τη φθορά που έχει προκληθεί σε διεθνές επίπεδο για τη χώρα από τη στάση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Εντός του Φεβρουαρίου θα ψηφιστεί από τη Βουλή και το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ (Βόρειας Μακεδονίας) στο ΝΑΤΟ, ενώ πιθανολογείται ανεπίσηµη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο Μόναχο, εφόσον οι δύο πρωθυπουργοί βρεθούν τελικώς σε ∆ιάσκεψη για την Ασφάλεια.
Προς το παρόν ο Αλέξης Τσίπρας προετοιµάζεται για το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του µε τον ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια του οποίου, µε βάση όσα συζήτησε µε τον Νίκο Αναστασιάδη, θα θέσει εκ νέου το ζήτηµα της επανεκκίνησης των συνοµιλιών για το Κυπριακό.
Με αφορµή τις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ταυτίζει όλους όσοι διαδήλωσαν για το «Μακεδονικό» µε ακροδεξιάς αντίληψης στοιχεία, το Μαξίµου περνά στην αντεπίθεση και κατηγορεί τον πρόεδρο της Ν∆ για άγνοια της εικόνας που έχουν διαµορφώσει η κοινή γνώµη αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το κόµµα του, όπως επίσης και για τις βίαιες ενέργειες των ταγµάτων εφόδου στο ελληνικό Κοινοβούλιο.Σχόλια για τον Μητσοτάκη Σύµφωνα µε «διαρροές» από την κυβέρνηση, εάν οι κάµερες κατέγραφαν όχι µόνο όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας αλλά και τα off the record σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών επ’ αυτών, ίσως και να συνειδητοποιούσε ο κ. Μητσοτάκης τη ζηµιά που έχει κάνει στην παράταξή του αλλά και στη χώρα.
Το Μαξίµου υπαινίσσεται, χωρίς να το λέει ευθέως, πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συµµετείχαν στη Σύνοδο των επτά χωρών του Νότου εκφράστηκαν µε αρνητικά σχόλια για τη στάση της Νέας ∆ηµοκρατίας απέναντι στη Συµφωνία των Πρεσπών. Οι πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι ορισµένοι εξ αυτών ήταν δηκτικοί στις αναφορές τους στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και εξέφρασαν την έκπληξή τους -όπως έκανε προσφάτως και η Ανγκελα Μέρκελ- για τους ισχυρισµούς περί ανταλλαγής του «Μακεδονικού» µε τις συντάξεις.
Πάντως η κυβέρνηση παραπέµπει στις επίσηµες δηλώσεις και επικαλείται τα όσα ανέφερε ο µη Αριστερός Νίκος Αναστασιάδης υποδεχόµενος τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου. Είναι γεγονός ότι ο Κύπριος Πρόεδρος επαίνεσε τον Αλέξη Τσίπρα για τη Συµφωνία των Πρεσπών, σχολιάζοντας µάλιστα πως «όταν επικρατεί η λογική αντί του συναισθήµατος, υπάρχει προοπτική να υπάρξουν και επιτυχείς καταλήξεις σε διενέξεις που εν τη ουσία δεν δικαιολογούντο να υπάρχουν».
Ο κ. Αναστασιάδης στάθηκε και στην απάλειψη των στοιχείων αλυτρωτισµού από την πλευρά της ΠΓ∆Μ αλλά και στην αποφασιστικότητα που έδειξαν τα δύο µέρη για τη µελλοντική τους συνεργασία. Τόνισε όµως µε έµφαση πως «ούτως ή άλλως το όνοµα είχε δοθεί από το 1992 και έχω την εντύπωση πως θα πρέπει κάποια στιγµή να ξεπεράσουµε συναισθηµατισµούς που δεν έχουν σχέση µε την πραγµατικότητα».
Ο Πρόεδρος της Κύπρου σχολίασε ότι η Συµφωνία των Πρεσπών ανοίγει τον δρόµο για ειρήνη και σταθερότητα στη Βαλκανική, δηµιουργώντας προοπτικές µιας πιο ισορροπηµένης σχέσης µε τη Βόρεια Μακεδονία. ∆εν είναι τυχαίο ότι Τσίπρας και Αναστασιάδης εκτιµούν ότι η Συµφωνία των Πρεσπών θα ανοίξει τον δρόµο και για την επανέναρξη των συνοµιλιών για το Κυπριακό. «Θα βοηθήσει την προσπάθειά µας να διεκδικήσουµε, στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, µια δίκαιη και βιώσιµη λύση» ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr