Νέα μέτρα: Εβδομαδιαία… αξιολόγηση και «βαρόμετρο» τα σχολεία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε κλιμακωτό πλαίσιο μέτρων - τα οποία θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα - εστιάζει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να βάλει «φρένο» στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού και να περιορίσει την πίεση στο σύστημα υγείας. Ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει μια εύθραυστη σταθεροποίηση και στόχος είναι σε δεύτερη φάση να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση. Την ίδια στιγμή πάντως καμπανάκι έχει χτυπήσει για την επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να φτάνει τους 670 και μέσα σε τρεις μόλις ημέρες 243 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους.
Η επιδείνωση αυτή των σκληρών δεικτών ήταν που έριξε πίσω τα σχέδια για σταδιακή «απελευθέρωση» των μέτρων στην εστίαση, με το θέμα να αξιολογείται την επόμενη εβδομάδα εκ νέου. Δεδομένο είναι πως δεν θα υπάρξει εν μία νυχτί άρση των περιορισμών , καθώς στόχος είναι να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις.
Επομένως η χαλάρωση των μέτρων- όποτε αποφασιστεί - θα ξεκινήσει από την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση, ενώ σε επόμενο στάδιο θα τροποποιηθούν επιμέρους ρυθμίσεις (όπως η απαγόρευση των ορθίων και ο αριθμός των πελατών). Την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή ειδικών θα αξιολογήσει εκ νέου τα δεδομένα τόσο όσον αφορά στην εστίαση όσο και στα γήπεδα.
Η άποψη που επικράτησε είναι πως η χαλάρωση των μέτρων θα έστελνε το λάθος μήνυμα, καθώς είναι αναγκαίο οι πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να μην χαλαρώσουν με το σκεπτικό πως η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται πως προκαλεί ηπιότερη νόσηση. Άλλωστε εκτιμήθηκε πως θα ήταν παράδοξο τη στιγμή που συνεχίζεται η συζήτηση για τα νέα μέτρα, ταυτόχρονα να διεξάγεται συζήτηση για χαλάρωση των περιορισμών.
Δεδομένο είναι πως κεντρικός στόχος είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς τα μέτρα έχουν και οικονομικό αποτύπωμα. Όσο συνεχίζονται οι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση τόσο περισσότερα χρήματα θα απαιτούνται, κάτι που επηρεάζει ευρύτερα τον κυβερνητικό σχεδιασμό στην οικονομία.
«Βαρόμετρο» για τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της πανδημίας δεν είναι άλλο από την πορεία των κρουσμάτων στα σχολεία. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μία πιο σαφής εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων στα παιδιά μετά από την επιστροφή στα θρανία.
Πάντως από το κυβερνητικό στρατόπεδο το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ξεκίνησε και συνεχίζεται κανονικά με απόλυτη επιτυχία. Και σημειώνεται πως μέσα σε δύο μέρες - με τα self tests -εντοπίστηκαν πάνω από 25.000 κρούσματα, γεγονός που οδήγησε στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού, όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Καμία παράταση δεν πρόκειται να δοθεί στην έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους 60ρηδες. Συγκεκριμένα όσοι πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν έχουν κάνει το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.
Για το θέμα αυτό είχαν διατυπωθεί διαφορετικές απόψεις . Την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια παράταση στην επιβολή του προστίμου. Μάλιστα είχε αναφέρει πως αν σπεύδουν οι πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας να εμβολιαστούν ίσως δοθεί περισσότερος χρόνος.
Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκλεισε το θέμα, στέλνοντας μήνυμα πως «δεν θα δοθεί καμία απολύτως παράταση για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών συμπολιτών μας. Είναι ξεκάθαρο αυτό».
«Φωτιές» άναψε στην κυβέρνηση ο ΦΠΑ
Σύγχυση επικράτησε για την… τύχη του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ως «ανάχωμα» στο κύμα ακρίβειας. Το θέμα άνοιξε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιαδής, ωστόσο έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες.
Ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα. Ειδικότερα μίλησε για ένα μέτρο που βρίσκεται υπό διερεύνηση προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση δια της φοροελάφρυνσης σε ορισμένα είδη προϊόντων και να αναχαιτιστεί το πληθωριστικό κύμα που βιώνει η χώρα.
Ωστόσο κανένα περιθώριο για μείωση συντελεστών ΦΠΑ δεν άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας , με το επιχείρημα πως «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος σημείωσε πως η ενίσχυση του εισοδήματος και η σωστή λειτουργία της αγοράς και όχι η μείωση του Φ.Π.Α. σε καταναλωτικά αγαθά είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Χθες στο θέμα επανήλθε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είπε πως δεν μίλησε για ειλημμένη απόφαση. «Δεν είπα πουθενά ότι θα γίνει μείωση. Είπα οτι εξετάζεται το σενάριο, άλλο εξεταζεται, άλλο θα γίνει» ανέφερε. Όπως σημείωσε «η μείωση του ΦΠΑ έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και είναι δύσκολη άσκηση ως προς το ποια προϊόντα θα έπρεπε να συμπεριληφθούν». Για να προσθέσει «δεν είμαστε καθόλου σε αυτή την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε ακόμη πολλά άλλα μέτρα να θέσουμε σε κίνηση και θα υπάρξουν ανακοινώσεις»
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr