Μητσοτάκης: Να καταδικάσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια χρησιμοποίησης μεταναστών για γεωπολιτικούς σκοπούς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την καταδίκη οποιασδήποτε προσπάθειας χρησιμοποίησης των μεταναστών για γεωπολιτικούς σκοπούς ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Αφρικής - Ευρώπης με αντικείμενο τη μετανάστευση και την κινητικότητα, ενόψει και της 6ης Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικής στις 17 και 18 Φεβρουαρίου.
Κατά την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το τρίπτυχο της ελληνικής πρότασης για την αποτελεσματική διαχείριση της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης η οποία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές: φύλαξη των συνόρων και καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακινητών, αποκλειστικά και μόνο νόμιμες και οργανωμένες οδούς μετανάστευσης και δράσεις για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών πίσω από τις μετακινήσεις από την Αφρική προς την Ευρώπη.
«Πιστεύω πως αν δράσουμε στα τρία μέτωπα που επεσήμανα, στην παροχή ευκαιριών από την ΕΕ για νόμιμη μετανάστευση, στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων για να καταπολεμήσουμε, να εξαλείψουμε τα δίκτυα διακινητών, ώστε να διαλύσουμε το μοντέλο με το οποίο κερδίζουν χρήματα και σε δράσεις ώστε να αντιμετωπίσουμε τις υποβόσκουσες αιτίες που κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αυτό θα ήταν μία λογική και ισορροπημένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στενότερη συνεργασία Αφρικής - Ευρώπης για την επιστροφή όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε επίσης ότι χρειάζεται στενότερη συνεργασία ανάμεσα σε Αφρικανικές χώρες και στην Ευρώπη για την επιστροφή μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να λάβουν άσυλο.
Αναφερόμενος στις εμπειρίες της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πέραν της μετανάστευσης η Ελλάδα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την «απαράδεκτη πρακτική» της εργαλειοποίησης απεγνωσμένων ανθρώπων για την εξυπηρέτηση γεωπολιτικών σκοπών σε βάρος της ίδιας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, τόσο οι Ευρωπαϊκές όσο και οι Αφρικανικές χώρες: πρέπει να καταδικάσουμε με τους αυστηρότερους όρους οποιαδήποτε προσπάθεια χρησιμοποίησης μεταναστών για γεωπολιτικούς σκοπούς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το Ελληνικό Λιμενικό έχει «σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα», χωρίς εκπτώσεις στον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Αφρική, υπογραμμίζοντας ότι «η δέσμευση Ελλάδας προς την Αφρική είναι ισχυρότερη παρά ποτέ» και αφορά ένα μεγάλο πλέγμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, οι δημογραφικές προκλήσεις και η ασφάλεια. Επισήμανε παράλληλα την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Ελλάδα προς χώρες της Αφρικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς έχει παράσχει 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων είτε μέσω του μηχανισμού Covax είτε διμερώς.
«Η Ελλάδα είναι γείτονας της Αφρικής. Συνδέεται μαζί της - παρά χωρίζεται από αυτή - μέσω της κοινής μας θάλασσας, της Μεσογείου. Δεν γίνεται να είμαστε απόντες από αυτή τη συζήτηση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr