Θεοχαρόπουλος στο Έθνος: Η κυβέρνηση δεν έχει την εµπιστοσύνη µας
Ο πρόεδρος της ?ΗΜΑΡ περιγράφει την επόµενη µέρα του κόµµατός του, τις σχέσεις του µε το ΚΙΝΑΛ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν?, καθώς και τι συζητά µε τον Σταύρο Θεοδωράκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Το στίγμα του για την επόµενη µέρα της ΔΗΜΑΡ περιγράφει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος δηλώνει ανοιχτός σε συζητήσεις µε κορυφαία στελέχη της Κεντροαριστεράς και ξεκαθαρίζει τη στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ µε τη συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» επιµένει στην ανάγκη συσπείρωσης του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς, αναφέρεται στη σηµερινή εκδήλωση, στην οποία θα γίνει το πρώτο βήµα, απευθύνεται στη Φώφη Γεννηµατά κατηγορώντας την ότι επέλεξε ένα µικρό και καθαρό κόµµα και προσθέτει µε νόηµα ότι «είναι δύσκολο να χτίσεις κάτι, αλλά εύκολο να το γκρεµίσεις». ∆ηλώνει κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Σταύρο Θεοδωράκη -«έχουµε κοινές θέσεις» λέει χαρακτηριστικά- και αναφερόµενος στη Ν∆ «διαπιστώνει» ότι επικρατεί η άποψη του Γεωργιάδη και όχι του ∆ένδια.
Κύριε Θεοχαρόπουλε, η σηµερινή εκδήλωση συνιστά, κατ’ εσάς, την επανασυσπείρωση του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς και την αρχή της συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ µε άλλες κινήσεις;
Η σηµερινή ανοιχτή συνάντηση είναι µία κίνηση από τα «κάτω», από τη βάση. Στελέχη της δηµοκρατικής µεταρρυθµιστικής Αριστεράς και µέλη της κοινωνίας των πολιτών καλούν για µια νέα αρχή στον χώρο. Ουσιαστικά συσπειρώνεται ξανά ο χώρος της ανανεωτικής Αριστεράς που µόλις τα προηγούµενα χρόνια εξέφρασε ένα σηµαντικό µέρος της κοινωνίας. Είναι το πρώτο βήµα και στόχος είναι να συζητηθούν το πολιτικό πλαίσιο, η στρατηγική και τα επόµενα βήµατα του εγχειρήµατος. Αυτή η πρωτοβουλία αφορά την Κεντροαριστερά και τους προοδευτικούς πολίτες. Για µια πραγµατικά νέα αρχή, µακριά από σχήµατα αναπαλαίωσης.
Η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ µετά τη διαγραφή σας. Είδαµε και µαζικές αποχωρήσεις των στελεχών της από τα όργανα του ΚΙΝΑΛ, όµως ορισµένα άλλα στελέχη της ∆ΗΜΑΡ παραµένουν. Τι ακριβώς συµβαίνει; Νέα διάσπαση και ποιου;
Ναι, έχει υπάρξει νέα διάσπαση του ΚΙΝΑΛ. Η πρώτη συντελέστηκε µε την αποχώρηση του Ποταµιού και η δεύτερη µε την αποµάκρυνση της ∆ΗΜΑΡ. Το ότι παραµένουν ορισµένα στελέχη του Ποταµιού και της ΔΗΜΑΡ στο ΚΙΝΑΛ, παρά τις συλλογικές αποφάσεις των κοµµάτων, δεν αλλάζει την πραγµατικότητα. Η αποχώρηση των στελεχών της ΔΗΜΑΡ ήταν αυτονόητη. Ο χώρος µας χαρακτηρίζεται από πολιτική αξιοπρέπεια. Όταν διώχνουν το κόµµα σου από έναν φορέα, δεν παραµένεις, λέγοντας µάλιστα ότι το εκπροσωπείς. Το ΠΑΣΟΚ, για να αντιπαρέλθει τη νέα διάσπαση του ΚΙΝΑΛ, χρησιµοποιεί παλαιοκοµµατικές πρακτικές, αδικώντας και ό,τι πετύχαµε µαζί το προηγούµενο διάστηµα.
Έχουν χωρίσει οριστικά οι δρόµοι σας µε το ΠΑΣΟΚ;
Οι δρόµοι µας πλέον είναι διαφορετικοί, καθετί άλλο δεν θα είχε πολιτική λογική. Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε Συνέδριο τυπικά του ΚΙΝΑΛ, αλλά ουσιαστικά για ενιαίο φορέα του ΠΑΣΟΚ και όχι της Κεντροαριστεράς. Η ΔΗΜΑΡ µε τις πολιτικές αποσκευές του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς θα µείνει σταθερή στον δρόµο της ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.
Τι θα λέγατε στη Φώφη Γεννηµατά αν τη συναντούσατε;
Ότι είναι δύσκολο να χτίσεις κάτι, αλλά εύκολο να το γκρεµίσεις. Τρία χρόνια χτίζαµε για µια ισχυρή Κεντροαριστερά και ξαφνικά, ενώ υπήρξε αναζωογόνηση του ευρύτερου χώρου µας, µέσα σε µικρό χρονικό διάστηµα εγκατέλειψε την προσπάθεια, κοιτώντας προς τα πίσω. Αντί ενός ισχυρού πολυσυλλεκτικού κεντροαριστερού φορέα, επέλεξε ένα µικρό και καθαρό κόµµα. Εγκαταλείποντας τις θέσεις όχι µόνο της ανανεωτικής Αριστεράς αλλά και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδηµοκρατίας. Χάθηκε άλλη µια ευκαιρία και αυτό θα φανεί στις εκλογές. Κρίµα!
Θα ξεκινήσετε κύκλο επαφών µε προσωπικότητες του χώρου, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου;
Είµαι σε συνεχή επαφή µε στελέχη, µέλη και φίλους του χώρου, όπως και µε τον Γιώργο Παπανδρέου. Εξάλλου, δηµόσια τον είχα συναντήσει πρώτος το 2016 για να τον πείσω να συµπορευτούµε για µια ισχυρή Kεντροαριστερά. Μας συνδέουν κοινές θέσεις τόσο στα ζητήµατα πολιτικής στρατηγικής και προσανατολισµού της κεντροαριστεράς απέναντι σε κάθε συντήρηση, όσο και στα εθνικά θέµατα, όπως φάνηκε και στη Συµφωνία των Πρεσπών.
Συζητάτε µε τον Σταύρο Θεοδωράκη για πιθανή συνεργασία;
Συζητάµε για τις πολιτικές εξελίξεις, δεν έχουµε συζητήσει για συνεργασίες. Θεωρώ ότι στη Συµφωνία των Πρεσπών έβαλε το εθνικό πάνω από το κοµµατικό συµφέρον. Για αυτό µε συνεχάρη και ο ίδιος, σηµειώνοντας την πολιτική τόλµη της ΔΗΜΑΡ. Εξάλλου, συνεργαστήκαµε µαζί πολύ καλά και στο ΚΙΝΑΛ, µε κοινές θέσεις απέναντι στον λαϊκισµό, προτείνοντας τοµές µακριά από έναν παρωχηµένο πολιτικά λόγο.
Θα λέγατε «ναι» σε πρόταση συµµετοχής σας στο κυβερνητικό σχήµα;
Αν ήθελα να πω «ναι», δεν θα καταψήφιζα στη διαδικασία της ψήφου εµπιστοσύνης. Η ΔΗΜΑΡ είναι στην αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Τα σενάρια αυτά οφείλονται στο ότι ορισµένοι δεν κατανοούν ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάµεις και πολιτικοί που δεν τα κάνουν όλα για την καρέκλα, αλλά βάζουν πάνω απ’ όλα το εθνικό συµφέρον, ακόµη και µε προσωπικό κόστος.
Θα ψηφίσετε νοµοσχέδια που θα καταθέτει η κυβέρνηση εφεξής;
Η κυβέρνηση δεν έχει την εµπιστοσύνη µας για τη συνολική ασκούµενη πολιτική της. Η θέση µου αυτή είναι σταθερή. Αυτό βέβαια δεν έχει σχέση µε επιµέρους νοµοσχέδια. Η ∆ΗΜΑΡ έχει αποδείξει ότι δεν είναι µια πολιτική δύναµη του «όχι σε όλα». Ο,τι είναι καλό για τη χώρα το υπερψηφίζουµε και ό,τι θεωρούµε αρνητικό το καταψηφίζουµε.
Η Νέα ∆ηµοκρατία έδωσε εντολή να φύγουν από το Ποτάµι οι κ. Ψαριανός και Αµυράς;
∆εν το γνωρίζω. Αυτό που ξέρω είναι ότι η ΝΔ ασκεί µια στείρα αντιπολίτευση. Σκληρές δεξιές απόψεις έχουν κυριαρχήσει στο εσωτερικό της. Επικράτησε η πολιτική του Αδωνι Γεωργιάδη και όχι του Νίκου ∆ένδια. Η ΝΔ καθηµερινά επιβεβαιώνει στην πράξη ότι θυσιάζει τα πάντα, ακόµη και τα εθνικά θέµατα, στον βωµό της προοπτικής της εξουσίας.
Συνταγµατική αναθεώρηση: Ναι στην αλλαγή του άρθρου 16; ∆ιαχωρισµός Κράτους - Εκκλησίας;
Η αναθεώρηση του άρθρου 16 για µη κρατικά-µη κερδοσκοπικά πανεπιστήµια, απέναντι στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δει την πραγµατικότητα και την πρόθεση της ΝΔ για ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήµια, ταυτόχρονα µε τον διαχωρισµό Εκκλησίας - Κράτους, είναι απαραίτητα στοιχεία µιας προοδευτικής πολιτικής. Για να είµαστε συνολικά απέναντι στον κρατισµό και όχι αντικρατιστές αλά καρτ.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr