Κατρίνης στη Βουλή : Όχι ίσες, αλλά μεγάλες αποστάσεις από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Στο Κίνημα Αλλαγής δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις. Στην πραγματικότητα είναι επιλογή μας να τηρούμε μεγάλες αποστάσεις τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δε μας αρέσουν και γιατί μας απωθούν οι πρακτικές τους. Μας απωθεί η τεχνητή πόλωση, η οξύτητα, οι ακρότητες, ο λαϊκισμός, οι νεοσυντηρητικές και αυταρχικές αντιλήψεις κι ο διχαστικός τους λόγος», τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη «λίστα Πέτσα».
Παράλληλα, ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφορούνται από μια αντίληψη και νοοτροπία ελέγχου των μέσων ενημέρωσης – «Μια καθεστωτική νοοτροπία που εκδηλώνεται και σε άλλους τομείς του δημόσιου βίου».
Όπως είπε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος: «αυτή η νοοτροπία πηγάζει από την αδυναμία παραγωγής πολιτικής και από τη δυσανεξία στη διαφορετική άποψη - λογική και πρακτική που γίνονται πλέον αντιληπτές από τους πολίτες – και οδηγεί στην αναζήτηση στηριγμάτων, για να δημιουργηθεί μια διαφορετική πραγματικότητα ή για -την ακρίβεια- να κρυφτεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πραγματικότητα».
Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε σε πραγματικά προβλήματα, όπως:
- τη μειωμένη αξιοπιστία και την αίσθηση του χαμηλού βαθμού αυτονομίας της πολιτικής,
- την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στα ΜΜΕ,
- την αμφισβήτηση και τη δυσπιστία απέναντι σε μια καθαρά επιστημονική διαδικασία, όπως είναι και όπως θα έπρεπε να είναι οι δημοσκοπήσεις,
- το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις συγκριτικά με τα λοιπά Κράτη Μέλη της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Tύπου.
Ο κ. Κατρίνης πρότεινε να ενισχυθούν η ανεξαρτησία και οι εξουσίες του ΕΣΡ και κυρίως να ενισχυθεί με το απαιτούμενο προσωπικό, προκειμένου να μπορεί να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, όχι μόνο για την πολυφωνία, αλλά και για τη διαφάνεια των οικονομικών δεδομένων που συνδέονται με τα ΜΜΕ (χρηματοδότηση, κρατική και ιδιωτική διαφημιστική δαπάνη).
Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, ο Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε να ασκείται δειγματοληπτικός και εποπτικός έλεγχος στη δυνατότητα ενός φορέα να υλοποιεί έρευνες κοινής γνώμης, σε σχέση με τις υποδομές του και το επιστημονικό προσωπικό του και όχι οι προϋποθέσεις από πλευράς της Πολιτείας να εξαντλούνται σε μικρότερης σημασίας ζητήματα όπως ο τζίρος τους ή η δωδεκάμηνη λειτουργία τους.
Πρότεινε να διαμορφωθεί αποθετήριο δημοσκοπήσεων και ερευνών διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή σε open data, όπως και τη δημιουργία ενός κέντρου δημοσίευσης όλων των ερευνών, κατά το της Τσεχίας, με την ευθύνη ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος ή Ινστιτούτου.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr