Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αποδοκιμασία Τσαβούσογλου για τις δηλώσεις περί κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ισχυρό τρόπο, όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσιγκτον για το OPEN. To Στέιτ Ντιπάρτμεντ απορρίπτει τις αιτιάσεις Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά και σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα που εστάλη στην Άγκυρα από την Ουάσιγκτον είναι ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα.
Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, απαντώντας σε ερώτηση του OPEN, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε την αμερικανική θέση. Ο εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.
Σημείωσε δε, ότι στην Ουάσιγκτον λαμβάνουν τελευταία πολλά αρνητικά μηνύματα για την Τουρκία και πρόσθεσε: Οι σύμμαχοι των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι έξω φρενών και ζητούν την καταδίκη της Τουρκίας για τη βοήθεια που προσφέρει στους τζιχαντιστές.
«Δεν είναι τα συνηθισμένα μηνύματα που έρχονται από την Αθήνα και τη Λευκωσία, για τις απαράδεκτες προκλήσεις και τις παράνομες πράξεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο. Η Ελλάδα και η Κύπρος εκφράζουν δικαιολογημένα παράπονα και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών -πρόσφατα ήταν εδώ και ο κ. Κασουλίδης- έχουν αναδείξει με στοιχεία και αποδείξεις την τουρκική επιθετικότητα».
Σημείωσε, επίσης, ότι στην Ουάσιγκτον δείχνουν πάντα να αντιλαμβάνονται στις ιδιωτικές συζητήσεις την σοβαρότητα της κατάστασης αλλά αυτός ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Μπλίνκεν -σε αντίθεση με τον προηγούμενο, τον Μάικ Πομπέο- δεν επαναφέρει στην τάξη την Τουρκία δημόσια, με αποτέλεσμα να έχει εκτραχυνθεί η κατάσταση. Το κάνει πάντα ιδιωτικά. Έτσι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέλεξε τη δημόσια αποδοκιμασία της Τουρκίας.
Πρόσθεσε δε, ότι η υπόθεση του αγωγού EastMed έστειλε λάθος μήνυμα στην Τουρκία, ότι δήθεν η δική της πίεση ανάγκασε την Αμερική να αποσύρει την υποστήριξη της. Αλλά, «στην πραγματικότητα είναι άλλοι λόγοι, αν και εσχάτως στέλνονται κάποια διαφορετικά μηνύματα: ότι δηλαδή, αν οι τρεις χώρες επιθυμούν την κατασκευή του αγωγού, η Ουάσιγκτον δεν θα θέσει κανένα εμπόδιο».
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr