Οι πρώτες 60 μέρες του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ: Αποστάσεις από ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, νέα πρόσωπα και το πρώτο… αίμα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Δύο μήνες μετά την εσωκομματική νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, το Κίνημα Αλλαγής δείχνει… ανανεωμένο. Οι θέσεις ευθύνης πλέον έχουν αλλάξει χέρια, η γενιά των «πράσινων» σαραντάρηδων έχει αναλάβει τα ηνία, και το κόμμα πλέον κοιτάζει προς το επικείμενο συνέδριο.
Οι πρώτες 60 μέρες του Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, όπως παραδέχονται, έμπειρα στελέχη δείχνουν ότι δεν επιχειρήθηκε άγαρμπα μια αλλαγή, αλλά έγινε μεθοδικά χωρίς να δημιουργηθούν νέες κόντρες ανάμεσα στις «φράξιες» του κόμματος.
Παρ’ όλα αυτά, στο Κίνημα Αλλαγής δεν αποφεύχθηκαν οι «συγκρούσεις» ή έστω μια δυσφορία από «λάθος» κινήσεις ορισμένων στελεχών. Οι αποστάσεις που επιχειρεί να κρατήσει ο Ν. Ανδρουλάκης τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία δημιουργούν, άλλωστε, ευνοϊκές συνθήκες προκειμένου κάποιος να υποπέσει σε… σφάλμα.
Ειδικότερα: Μια ατάκα του Μ. Κατρίνη στη Βουλή περί «ερευνητικής δημοσιογραφίας που διώκεται» αποτέλεσε αντικείμενο εσωτερικών διαφωνιών, καθώς θεωρήθηκε ότι «συντάχθηκε» με τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο Σπύρος Καρανικόλας (που στήριξε τον Α. Λοβέρδο) δημοσίως καταφέρθηκε εναντίον του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται τίποτα να πέσει… κάτω.
Η, δε, παρουσία της Ε. Λιακούλη στα μπλόκα των αγροτών (είναι βουλευτής Λάρισας βέβαια) δεν «εγκρίθηκε» από τα ηγετικά κλιμάκια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί… δυσφορία. Και τα δύο περιστατικά αποδεικνύουν ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θέλει να αποφύγει να γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που δημοσίως επιτίθεται στην κυβέρνηση: για την ΛΑΡΚΟ, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, για την αποπομπή Χατζηθεοδοσίου, καθώς επίσης και για την ακρίβεια.
Επισήμως, στην Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι «δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις, αλλά είναι επιλογή μας να τηρούμε μεγάλες αποστάσεις τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί απωθούν οι πρακτικές τους: η τεχνητή πόλωση, η οξύτητα, οι ακρότητες, ο λαϊκισμός, οι νεοσυντηρητικές και αυταρχικές αντιλήψεις κι ο διχαστικός τους λόγος».
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση για τον Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος πιέζεται τόσο από τα δεξιά του όσο κι από τα αριστερά, καθώς και τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) εμφανίζουν διαρροές προς το Κίνημα Αλλαγής. Να σημειωθεί, δε, ότι με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το κόμμα μεγαλώνει η συζήτηση ή καλύτερα η… ονοματολογία έχει ήδη φουντώσει.
Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν «επιστροφές» στελεχών ή «μετεγγραφές», κάτι το οποίο όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη δεν είναι της παρούσης. Μετά το συνέδριο πιθανότατα θα ανοίξει μια τέτοια κουβέντα, καθώς πλησιάζουμε πιο κοντά στο ενδεχόμενο εκλογών…
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr