Τάσος Χατζηβασιλείου στο ethnos.gr: Η Τουρκία βρίσκεται σε εσωτερική περιδίνηση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές στη στάση της Τουρκίας το επόμενο διάστημα, καθώς ο αναθεωρητισμός κυριαρχεί στην εξωτερική πολιτική της γειτονικής χώρας και χαρακτηρίζει πια όλο το πολιτικό φάσμα. Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο ethnos.gr o βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Τάσος Χατζηβασιλείου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η Τουρκία «βρίσκεται σε εσωτερική περιδίνηση»
«Μόνος δρόμος για τη διευθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία είναι η συζήτηση στο πλαίσιο που καθορίζει το διεθνές δίκαιο και μόνο» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηβασιλείου. Προσθέτει παράλληλα πως η Ελλάδα θα συνεχίσει «να εκπέμπει μηνύματα σταθερότητας και αυτοπεποίθησης προ πάσα κατεύθυνση», περιγράφοντας τις κινήσεις που γίνονται στη διπλωματική σκακιέρα.
Στο φλέγον θέμα των ανατιμήσεων ο κ. Χατζηβασιλείου σημειώνει πως «για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τον πρωτογενή τομέα». Παράλληλα αναφέρεται και στα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων και στα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα» ενώ στο Κίνημα Αλλαγής «τα πρώτα δείγματα γραφής δείχνουν αποκαρδιωτικά».
Η Τουρκία με μια σειρά κινήσεων τους τελευταίους μήνες διατηρεί το κλίμα έντασης στην περιοχή. Τελικά υπάρχουν περιθώρια για έναν ουσιαστικό διάλογο;
Η Τουρκία θεωρεί ότι πρέπει να έχει πολύ μεγαλύτερη παρέμβαση στην περιοχή από αυτή που έχει σήμερα. Τα τελευταία χρόνια, ο αναθεωρητισμός κυριαρχεί στην εξωτερική πολιτική της. Παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο και προκαλεί ένταση στις σχέσεις με την πλειοψηφία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Οι πολιτικές δυνάμεις στη γείτονα διαγωνίζονται στην εθνικιστική ρητορική και στις προκλητικές δηλώσεις. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που έχουν αυξηθεί τα εσωτερικά της προβλήματα, η Τουρκία αυξάνει την ένταση καθημερινά. Η Ελλάδα παραμένει ο πόλος σταθερότητας στην περιοχή, τηρώντας απαρέγκλιτα τη διεθνή νομιμότητα. Αποδομεί την ανιστόρητη τουρκική επιχειρηματολογία και δίνει διπλωματικά τις απαντήσεις, όπως κάνουν οι σοβαρές χώρες. Ταυτόχρονα, η χώρα μας ενισχύεται γεωπολιτικά και επιχειρησιακά με στρατηγικές κινήσεις, όπως είναι η σύναψη διεθνών συμφωνιών, η δημιουργία ισχυρών συμμαχιών και η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα αυτοπεποίθησης και αποτροπής. Εμείς, ως έθνος ειρηνικό, υποστηρίζουμε σταθερά το διάλογο ως μέσο συνεννόησης και επίλυσης των διαφορών. Μόνος δρόμος για τη διευθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία είναι η συζήτηση στο πλαίσιο που καθορίζει το διεθνές δίκαιο και μόνο. Για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, η Τουρκία οφείλει να αποδεχθεί τη διεθνή έννομη τάξη ως τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή.
Όσο έρχονται κοντά οι εκλογές στον Τουρκία, εκτιμάτε ότι θα εντείνονται οι προκλήσεις του Ερντογάν με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο;
Η Τουρκία βρίσκεται σε εσωτερική περιδίνηση. Η οικονομική δυσπραγία είναι εμφανής. Ο μέσος Τούρκος αδυνατεί να προμηθευτεί τα βασικά αγαθά για την οικογένεια και το σπίτι του. Και η κυβέρνηση στην Άγκυρα επιμένει σε φαραωνικά έργα υποδομής και σε όξυνση των σχέσεων της χώρας με τους γείτονες. Σίγουρα, το πολωμένο πολιτικό σκηνικό εν όψει εκλογών οδηγεί την κυβέρνηση στην αλλαγή ατζέντας και στην αύξηση των προκλήσεων σε βάρος κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου προς τέρψη του εγχώριου ακροατηρίου. Όμως, ας είμαστε ρεαλιστές. Ο αναθεωρητισμός χαρακτηρίζει πια όλο το πολιτικό φάσμα στην Τουρκία, καθώς έχει γίνει κύριο εργαλείο άσκησης πολιτικής. Επομένως, δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές στη στάση της γείτονος το επόμενο διάστημα.
Στη διπλωματική σκακιέρα ποιες κινήσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση;
Η χώρα θα συνεχίσει να εκπέμπει μηνύματα σταθερότητας και αυτοπεποίθησης προς πάσα κατεύθυνση. Με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ελλάδα ξανακέρδισε τον τίτλο του αξιόπιστου συνομιλητή διεθνώς. Έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, η πατρίδα μας αρθρώνει λόγο και για τα μεγάλα διεθνή ζητήματα, από την αειφόρο ανάπτυξη και την κλιματική κρίση μέχρι την ανάγκη για γεωπολιτική αυτονομία της Ευρώπης. Το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που την τοποθετούν στη χορεία των υπολογίσιμων δυνάμεων, με αυξημένο γεωπολιτικό αποτύπωμα. Θα συνεχίσουμε την εμβάθυνση των συμμαχιών που έχουμε συνάψει, καθώς και των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα αθροίζει πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο χάρη στην εξωστρεφή εξωτερική πολιτική της. Οικοδομούμε στενές σχέσεις ακόμη και με χώρες της Αφρικής. Το επόμενο διάστημα, θα δοθεί βάρος και στο σχήμα «3+1», όπου στόχος είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας με Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ. Συμπορευόμαστε με χώρες που μοιράζονται κοινά οράματα για την ασφάλεια και την ευημερία στη Μεσόγειο. Αυτή η επιλογή αποτελεί το καλύτερο ανάχωμα απέναντι σε κάθε είδους αναθεωρητισμό.
Το ράλι των ανατιμήσεων που ξεκίνησε από την ενέργεια, έχει «μεταφερθεί» και σε βασικά προϊόντα. Πότε βλέπετε φως στο τούνελ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ; Μέχρι τότε πως μπορούν να στηριχτούν τα νοικοκυριά απέναντι στο κύμα των αυξήσεων;
Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, και όχι μόνο, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε το 6,6%, ποσοστό ρεκόρ από το 1991. Βεβαίως, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν επιπτώσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και γι’ αυτό με συχνές παρεμβάσεις ενισχύουμε πολίτες και επιχειρήσεις. Με πλήρη συναίσθηση του προβλήματος, η κυβέρνηση εφαρμόζει από τον περασμένο Σεπτέμβριο στοχευμένα μέτρα, προκειμένου οι ανατιμήσεις στην ενέργεια να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τους αγρότες. Λαμβάνονται μέτρα στήριξης, πάντοτε, όμως, με μετρημένα βήματα, για να μην μπει σε κίνδυνο η σταθερότητα και η προοπτική της οικονομίας. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα είχε δυσμενείς συνέπειες σε βάρος των πολιτών, κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων. Για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων και ειδικότερα για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, έχουν ήδη διατεθεί, κατά το τελευταίο 4μηνο του 2021, 1,35 δισ. ευρώ. Σε αυτά προστέθηκαν άλλα 750 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μειώνουν σε μόνιμη βάση την κατανάλωση. Πριν λίγες μέρες, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αντικατάστασης κλιματιστικών και ψυγείων, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατανάλωσης μέχρι και 30%. Για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τον πρωτογενή τομέα.
Οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις και οι εκτιμήσεις για σταδιακή αλλαγή της νομισματικής πολιτικής το επόμενο διάστημα από την Ε.Κ.Τ. οδηγούν σε ανοδική κίνηση τις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη. Ποιους κινδύνους κρύβουν αυτές οι εξελίξεις για την Ελλάδα, που πέρασε και μια πολυετή μνημονιακή περιπέτεια;
Είναι γεγονός ότι η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας, τα οποία αποτελούν το σημείο αναφοράς της Ευρωζώνης, κινείται ανοδικά στο 0,27%, το υψηλότερο ποσοστό της τριετίας. Κοντά στο 1,9% κινείται και η απόδοση των ιταλικών ομολόγων. Βέβαια, η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2021 δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας στην ΕΚΤ να εξετάσει την αύξηση των επιτοκίων ως ανάχωμα στις πληθωριστικές πιέσεις. Σαφώς, η σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της ΕΕ, ιδίως των νοτίων. Παρόλα αυτά, διεθνείς οίκοι, όπως η JP Morgan, συστήνουν την αγορά ελληνικών ομολόγων χαρακτηρίζοντάς τα ως τα καλύτερα της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Η κυβέρνηση, χάρη στους χειρισμούς της, έχει εξασφαλίσει για τα ελληνικά ομόλογα την ισχυρή υποστήριξη από το πρόγραμμα επανεπένδυσης τίτλων της ΕΚΤ. Ο ρυθμός ανάπτυξης 8,5% για το 2021 θωρακίζει ακόμη περισσότερο την οικονομία και το εισόδημα των πολιτών. Και, φυσικά, η χώρα μας θα συνεχίσει να βρίσκεται στην ομάδα των κρατών-μελών της ΕΕ που υποστηρίζουν την ανάγκη για μια ρεαλιστική αναπροσαρμογή του αυστηρού Συμφώνου Σταθερότητας, προς όφελος όλων των πολιτών.
Το τελευταίο διάστημα επικρατεί σκληρό ροκ στην πολιτική σκηνή καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά θεμάτων (ακρίβεια, πανδημία κ.α) . Μήπως τελικά η χώρα βρίσκεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο;
Ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η κυβέρνηση συνεχίζει τη δουλειά της και το 2023 θα ζητήσει από τους πολίτες να συγκρίνουν το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ με αυτό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, μετά την καταστροφική θητεία του στην εξουσία, αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων και στα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα. Έχει επιλέξει συνειδητά την καταστροφολογία και την πόλωση πιστεύοντας ότι θα επαναληφθεί το 2015. Όμως, οι Έλληνες πλέον έμαθαν. Από την άλλη πλευρά, το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μία νέα φάση, λόγω αλλαγής ηγεσίας, και τα πρώτα δείγματα γραφής δείχνουν αποκαρδιωτικά. Στην ουσία, προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά του αποφεύγοντας να πάρει ξεκάθαρη θέση σε μεγάλα ζητήματα. Από την πρόταση δυσπιστίας μέχρι το επεισόδιο με τον κ. Πολάκη, και την καταψήφιση της απόφασης της κυβέρνησης για voucher 200 ευρώ στους εκπαιδευτικούς, μετεωρίζεται χωρίς να έχει συγκεκριμένο στίγμα. Η κυβέρνηση και η ΝΔ έχει αποφασίσει να μην συμμετέχει στην πόλωση που καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Αταλάντευτα θα συνεχίσει το έργο της με κεντρικούς άξονες την βελτίωση των δομών και της λειτουργίας του κράτους και, ταυτόχρονα, την οικονομική ενίσχυση και τη στήριξη των πολιτών που πιέζονται από την διεθνή οικονομική κρίση.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr