Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την Ουκρανία: Επί τάπητος τα σενάρια για τροφοδοσία με φυσικό αέριο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.
Σύμφωνα με το imerisia.gr, ο πρωθυπουργός ζήτησε να πληροφορηθεί για τα σενάρια αντιμετώπισης μια ενεργειακής κρίσης για τη χώρα μας λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στο ουκρανικό μέτωπο, δεδομένου ότι το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών της Ελλάδας.
Όπως αναφέρθηκε στην σύσκεψη, σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή στην τροφοδοσία της χώρας, το κενό θα καλυφθεί από φορτία LNG, μέσω Ρεβυθούσας και από το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.
Επιπλέον, κυβέρνηση και φορείς της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας από άλλες χώρες (π.χ Αίγυπτος).
Αν διακοπεί ο διάδρομος του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, εκτιμάται ότι δεν θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα μας, καθώς θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας, αλλά και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα συν το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύσκεψη τονίστηκε η πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πλήγμα στην ασφάλεια εφοδιασμού της σε μια κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, ενώ η Ρεβυθούσα θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να καλυφθούν τα κενά.
Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση πως η κρίση δεν θα διαρκέσει πολύ, καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μια πιθανή πολεμική σύρραξη θα ανεβάσει στα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου και θα περιορίσει τις φυσικές και οικονομικές αντοχές της κάθε χώρας για να καλύψει τα ελλείμματα στην τροφοδοσία.
Τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ για την Ουκρανία: Σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία εάν εισβάλει
Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, με συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον συντονισμό των κρατών - μελών, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.
Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.
Σκληρή προειδοποίηση της Δύσης για μαζικές κυρώσεις στη Ρωσία
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργοί Οικονομικών της G7, απείλησαν τη Ρωσία για «μαζικές» οικονομικές συνέπειες εάν επιλέξει να εισβάλει στην Ουκρανία.
«Η συνεχιζόμενη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας είναι λόγος για σοβαρή ανησυχία. Εμείς, οι υπουργοί Οικονομικών της G7, τονίζουμε την ετοιμότητά μας να ενεργήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά για να στηρίξουμε την ουκρανική οικονομία», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση.
«Η όποια περαιτέρω στρατιωτική επιθετικότητα από τη Ρωσία ενάντια στην Ουκρανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με γρήγορη, συντονισμένη και δυναμική απάντηση», πρόσθεσαν. «Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε συλλογικά οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις που θα έχουν μαζικές και άμεσες επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία».
Η κυβέρνηση της Βρετανίας από την πλευρά της, ετοιμάζεται για την εκπόνηση ενός πακέτου στρατιωτικής υποστήριξης και οικονομικής βοήθειας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας.
Εγκαταλείπει την ένταξη στο ΝΑΤΟ το Κίεβο για να αποφευχθεί πόλεμος;
Την ίδια στιγμή, μια δήλωση του πρέσβη της Ουκρανίας στη Βρετανία περί πιθανότητας εγκατάλειψης της φιλοδοξίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ προκάλεσε εσωτερικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναδίπλωση από το Κίεβο αλλά και διορθωτική δήλωση από τον διπλωμάτη.
Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεμήνυσε πως οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της χώρας και παραμένουν απόλυτη προτεραιότητα για το Κίεβο. «Αυτή η πορεία δεν περιλαμβάνεται απλώς στο Σύνταγμα, αλλά αποτελεί και ομόφωνη επιθυμία των αρχών και της κοινωνίας», τόνισε ο Σεργκίι Νικιφόροφ μιλώντας στο Reuters.
«Ο κύριος πρεσβευτής χρησιμοποίησε τη λέξη ‘ευελιξία’. Πιστεύω ότι αξίζει να του δώσουμε την ευκαιρία να εξηγήσει τι ακριβώς είχε στο μυαλό του», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Πριστάικο έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του, οι οποίες, όπως δήλωσε, παρερμηνεύθηκαν, εξηγώντας ότι η Ουκρανία προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο είναι έτοιμη για πολλές υποχωρήσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με το ΝΑΤΟ.
«Δεν είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ τώρα και για να αποφύγουμε τον πόλεμο είμαστε έτοιμοι για πολλές υποχωρήσεις και για αυτό τον λόγο συνομιλούμε με τους Ρώσους», εξήγησε ο Ουκρανός πρεσβευτής. «Δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, (η ένταξη μας στο οποίο) περιλαμβάνεται στο Σύνταγμά μας», πρόσθεσε.
«Δεν θα καθυστερήσουν οι φιλοδοξίες μας να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ- αυτό για το οποίο μιλάμε είναι ότι δεν ανήκουμε στην οικογένεια τώρα, οπότε πρέπει να επιζητήσουμε κάτι άλλο, κάτι σαν διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία, με τις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Πριστάικο. «Οπότε πέρα από το ΝΑΤΟ εξετάζουμε κάποιες άλλες διευθετήσεις που θα μας επέτρεπαν να επιβιώσουμε από αυτή τη δοκιμασία τώρα». Όταν ρωτήθηκε ξανά αν η Ουκρανία αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ο Πριστάικο απάντησε: «Όχι».
Ρωσία: Στο ναδίρ οι σχέσεις με ΗΠΑ
Παρά την ενίσχυση του διμερούς διαλόγου, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον «βρίσκονται στο πάτωμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, εν μέσω κρίσης της Ρωσίας με τη Δύση λόγω της Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες Κυριακή ότι η Ρωσία ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία οποιαδήποτε στιγμή και ίσως εφεύρει αιφνιδιαστικά μια αφορμή για μια επίθεση, ενώ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να υπερασπιστούν «κάθε ίντσα» του εδάφους του ΝΑΤΟ.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιοι δίαυλοι διαλόγου και εμφάνισε ως θετικό το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν βρίσκονται σε επαφή, όμως οι διμερείς σχέσεις σε άλλους τομείς είναι τεταμένες.
«Οι επικεφαλής των κρατών συνομιλούν, υπάρχει διάλογος σε άλλα μέτωπα», μετέδωσε το RIA επικαλούμενο τον Πεσκόφ. «Αυτό είναι θετικό επειδή γνωρίζετε πριν μόλις δύο χρόνια δεν υπήρχε διάλογος, δεν υπήρχαν τέτοιου είδους επαφές».
«Όμως στα υπόλοιπα, δυστυχώς, στις διμερείς σχέσεις μπορούμε να μιλάμε μόνο για αρνητικά. Βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ χαμηλό σημείο. Στην πραγματικότητα (οι σχέσεις) είναι στο πάτωμα».
Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr