Το ρευστό σκηνικό στη γεωπολιτική σκηνή, το ενεργειακό «χαρτί» και τα κίνητρα της τουρκικής προκλητικότητας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οι εξελίξεις στην κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας «μονοπωλούν» τις συζητήσεις στη διεθνή σκηνή, με τα σενάρια να διαδέχονται το ένα το άλλο. Η Αθήνα έχει έντονο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα λόγω και της ισχυρής παρουσίας στην περιοχή πολιτών ελληνικής καταγωγής, ωστόσο παράλληλα «κοιτά» και προς την Τουρκία.
Η εντεινόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και όλα δείχνουν πως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει να τραβά το σχοινί.
Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό είναι σε εξέλιξη ένας μαραθώνιος συναντήσεων, με την ελληνική πλευρά να ξεδιπλώνει τις θέσεις της. Μάλιστα η εκστρατεία διεθνοποίησης της τουρκικής παραβατικότητας και προκλητικότητας θα έχει και συνέχεια το επόμενο διάστημα.
Ο πρωθυπουργός συμμετείχε χθες στην άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και στην 6η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Αφρικανικών χωρών. Σήμερα ο μαραθώνιος αυτός συνεχίζεται στην Μόναχο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κύκλο συναντήσεων και θα αναφερθεί στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Επίσης θα συμμετάσχει σε πάνελ με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τη Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ για το ζήτημα της φθίνουσας πορείας της Δημοκρατίας παγκοσμίως.
Στο μεταξύ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Μόσχα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Το τετ α τετ θα γίνει σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή και ενώ τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας.
To ενεργειακό… χαρτί
Με μια σειρά κινήσεων η κυβέρνηση επιδιώκει την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως ενεργειακού κόμβου. Το εγχείρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου συζητήθηκε χθες στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με τους δυο ηγέτες να χαρακτηρίζουν απόλυτη προτεραιότητα την υλοποίηση του. Μάλιστα συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες τηλεδιάσκεψη όλων των εμπλεκομένων.
Μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου η Ε.Ε.μπορεί σταδιακά να εξασφαλίσει μια σταθερή προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και η χώρα μας να αποτελέσει τη γέφυρα της Ευρώπης με την Αφρική. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι η προστιθέμενη αξία του ελληνοαιγυπτιακού εγχειρήματος και της συνεργασίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο δεν αφορά μόνο την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά το ευρύτερο πνεύμα συνεργασίας για το κλίμα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική.
Πώς διαβάζει η Αθήνα τις τουρκικές κινήσεις
Με συντονισμένες κινήσεις η Αθήνα απαντά στην εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Παρά το ό,τι ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να κλείσει μέτωπα στην περιοχή, είναι εμφανές πως δεν σκοπεύει να μειώσει την ένταση απέναντι στην Ελλάδα.
Η στρατηγική αυτή του κ. Ερντογάν αποδίδεται σε δύο λόγους: Πρώτον οι κινήσεις που κάνει η Αθήνα για την ενίσχυση των συμμαχιών της και για την αμυντική της θωράκιση έχουν ενοχλήσει την Άγκυρα. Δεύτερον με την τουρκική οικονομία να είναι σε «πτώση» και την δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου να μην ανακάμπτει αναζητείται τρόπος για τη συσπείρωση του εσωτερικού ακροατηρίου.
Με αυτά τα δεδομένα υπάρχει η εκτίμηση πως το επόμενο διάστημα θα εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα και δεν αναμένεται να βγει … λευκός καπνός ούτε από από την επιστροφή στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών την ερχόμενη εβδομάδα.
Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να μη γίνουν οι διερευνητικές επαφές την επόμενη εβδομάδα και απάντησε πως «όλα αξιολογούνται» ωστόσο δεν έχει αλλάξει κάτι προς στιγμή.
Δεδομένο είναι πως η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου, ωστόσο δεν περνά απαρατήρητη η όξυνση από την πλευρά της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, θέμα που έχουν εδώ και καιρό ανοίξει με μπαράζ δηλώσεων αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας. Την ίδια στιγμή υπήρξαν την Τετάρτη θερμοί διάλογοι ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και στον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία που επιχείρησε με προκλητικό τρόπο να παραχαράξει τα γεγονότα.
Να σημειωθεί πως χθες διάβημα διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών προς την Τουρκική πλευρά - και συγκεκριμένα στον Τούρκο επιτετραμμένο - αναφορικά με τις παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις αξιωματούχων της γειτονικής χώρας. Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις πρεσβείες μας στα κράτη μέλη της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr