Πόλεμος Ουκρανία - Μητσοτάκης: Τομή στην ιστορία – Επιχειρείται ο ακρωτηριασμός μιας χώρας με τη βία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Κανένα δίλημμα δεν υπάρχει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό όσον αφορά στη στάση της χώρας απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το Ουκρανικό, επιτέθηκε στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκαθάρισε τη στάση της χώρας απέναντι στην εισβολή, υπεραμύνθηκε τις αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και, τέλος, επιτέθηκε στους «ισαποστάκηδες».
«Συντελείται μία τομή στο χρόνο και στην μακρά ιστορία της Ευρώπης, γιατί η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας στο ανεξάρτητο γειτονικό της κράτος ξυπνάει και πάλι στην ήπειρο τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων και των σφαιρών επιρροής. Και με τη βία επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μία χώρα και μαζί της το διεθνές δίκαιο ενώ καταπατώντας τα σύνορα η Ρωσία αναθεωρεί και ανοικοδομεί εκ των υστέρων και κατά το δοκούν παγιωμένες ιστορικές πραγματικότητες», τόνισε και επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ρωσίας.
Όπως είπε η απόφαση του Ρώσου Προέδρου αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των οικουμενικά αποδεκτών κανόνων περί επίλυσης διακρατικών διαφορών με ειρηνικές μεθόδους.
«Αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητα μίας γειτονικής χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενότατους ιστορικούς κοινωνικούς πολιτικούς δεσμούς. Προκαλεί χιλιάδες αθώα θύματα ανάμεσα τους και Έλληνες στην Μαριούπολη. Οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες στο δρόμο της προσφυγιάς και το πιο ανατριχιαστικό με πρόσχημα μία ανύπαρκτη απειλή κατά της χώρας του ο Πούτιν επιχειρεί να καταργήσει την ελευθερία μίας άλλης χώρας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία δεν κινδυνεύει από κανέναν γείτονα της. Με άλλα λόγια πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Άλλωστε, έκανε λόγο για μια «παράλογη και ανιστόρητη εισβολή, προσθέτοντας ότι ο αγώνας για την αποτροπή της γίνεται μία παγκόσμια υπόθεση για την προάσπιση της ελευθερίας. Κατά τον ίδιο ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί «μια ρήξη που επιδιώκει τη λήξη της περιόδου με τις περισσότερες δεκαετίες ειρήνης και ευημερίας στην Ευρώπη». «Θέλω να είμαι σαφής η ρωσική εισβολή έχει ως στόχο να αλλάξει με τη βία την ασφάλεια στην Ευρώπη. Οι απειλές του ρώσου προέδρου προς την Σουηδία και την Φιλανδία μιλούν από μόνες τους. Είναι φανερό ότι εισερχόμαστε σε μία άλλη ιστορική εποχή αντιμέτωποι με κίνδυνος που πιστεύαμε ότι τους είχαμε ξορκίσει», είπε.
Αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας επισήμανε ότι ήμασταν στην σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα. Θυμίζοντας τα λόγια του Κ. Καραμανλή υπογράμμισε: «Ο Καραμαλής είχε πει από το βήμα ότι ανήκομεν εις την Δύση. Εγώ θα προσέθετα ότι είμαστε κι εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία στην δημοκρατία και στην διεθνή νομιμότητα. Είμαστε ένας λαός που 48 χρόνια μετά ζει ακόμη με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου και που καλείται να απαντά σε συνεχείς αναφορές για υποτιθέμενες αδικίες των διεθνών συνθηκών σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου. Άρα δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα εδώ συνεπώς δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».
Κοιτώντας προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να ακούει αφελή ερωτήματα για το το πως χάθηκαν οι άνθρωποι μας στην Μαριούπολη: «Εγώ ένα ξέρω ότι ζούσαν πριν την εισβολή και δεν ζουν μετά από αυτήν. Και αν αυτό το αναγνωρίζει ο Μακρόν δεν μπορώ να μην το αντιλαμβάνονται κάποιοι Έλληνες μέσα στην Ελλάδα. Στο κάτω κάτω στα ελληνικά έγραψε την συμπαράσταση του», είπε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ερώτημα για την Ελλάδα σχετικά με τη στάση της και «στο ερώτημα για τη στάση που θα έπρεπε να τηρήσουμε απαντούν τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου στον Γερμανό πρέσβη όταν του ζήτησε το 1915 να υπαναχωρήσουμε από την τότε συμμαχία με τη Σερβία: «Το έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία».
Η ρήση αυτή ισχύει στο ακέραιο είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας στο πλευρό της ειρήνης της νομιμότητας και της Δημοκρατίας.
Απαντώντας, δε, στην κριτική για την αποστολή πολεμικού υλικού υπενθύμισε ότι κάτι αντίστοιχο έκανε η… Σουηδία όπως και η Πορτογαλία που βρίσκεται στην άλλη άκρη της Ευρώπης «και δεν θα το κάνουμε εμείς;».
«Και κάτι ακόμα που ελπίζω να το αντιλαμβάνονται όλοι σε αυτή την αίθουσα αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μία χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της Δημοκρατίας και των ελευθεριών με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο αν ω μη γένοιτο χρειαστεί αλληλεγγύη από το δυτικό κόσμο», ανέφερε ρίχνοντας κλεφτές ματιές προς την Τουρκία.
Δείτε τη συζήτηση στο liveblog του ethnos.gr
Επίσης ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι η χώρα βρίσκεται σε εγρήγορση για ασύμμετρες απειλές που εκδηλώνονται στον κυβερνοχώρο. «Έχουμε αρκετή εμπειρία σχετικά με την μπάλα πληροφόρηση η οποία διοχετεύεται στο δημόσιο διάλογο. Είμαστε σε εγρήγορση και για κυβερνοεπίθεση σε κρίσιμες ψηφιακές υποδομές».
Την ίδια ώρα, πάντως, σημείωσε ότι είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν νέες ενεργειακές ανατιμήσεις, ενώ αναφορικά με την επάρκεια της χώρας σε φυσικό αέριο τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr