Ακρίβεια: Ο ενεργειακός «εφιάλτης», η στρατηγική της Αθήνας και τα … όνειρα της Άγκυρας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια αλλά και τα σχέδια για ευρωπαϊκή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το 2027 έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα και σε εξέλιξη είναι μία ευρύτερη συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Το τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια έχει συμπαρασύρει μια σειρά βασικών αγαθών, ενώ στο ενεργειακό πεδίο αναμένεται να συνεχιστούν οι αυξημένες τιμές μέχρι το τέλος του έτους.
Μέσα σε ένα ραγδαία μεταλλασσόμενο σκηνικό η Αθήνα κινείται σε τρία επίπεδα: στη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην «αναθέρμανση» της συζήτησης για τους εγχώριους υδρογονάνθρακες αλλά και στη συνεργασία με κράτη όπως το Ισραήλ, η Κύπρος και η Αίγυπτος. Πρόκειται για μια συνθέτη στρατηγική, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης και πρόσθετων μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Στο μεταξύ η κινητικότητα που υπάρχει στην ενεργειακή «σκακιέρα» έχει κινητοποιήσει και την Άγκυρα, που επιχειρεί ανοίγματα με στόχο τη συμμετοχή σε μία σειρά συζητήσεων που διεξάγονται. Το ενεργειακό τέθηκε από την τουρκική πλευρά στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ στην Άγκυρα, ενώ σύμφωνα με τουρκικά μέσα συζητήθηκε και κατά την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου.
Πάντως η Αθήνα υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ - Ελλάδας, ούτε μυστική, ούτε φανερή . Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διέψευσε δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας περί συνεργασίας των τριών χωρών για ενεργειακά θέματα, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα του East Med.
Ξαναζεσταίνονται τα σενάρια για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων
Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως έχει διαμορφωθεί ένα θετικό περιβάλλον για να ξεκινήσει εκ νέου η συζήτηση για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων . Στόχος είναι να δοθεί σήμα επανεκκίνησης του προγράμματος στα θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Να γίνουν δηλαδή σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις για να αξιολογηθούν τα κοιτάσματα και αν είναι συμφέρουσα η αξιοποίηση τους.
Ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει δώσει μια πρόγευση στο πρόσφατο διάγγελμά του αναφορικά με τα νέα μέτρα έναντι της ακρίβειας. Χαρακτηριστικά είχε μιλήσει για αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον, σημειώνοντας πως για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις.
Παράλληλα δεδομένη είναι η βούληση της Ελλάδας για επίτευξη ταχύτερης ενεργειακής μετάβασης και αυτονομίας και στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και η διασύνδεση με χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Περιγράφοντας το δρόμο προς την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε : επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος, μετατροπή της χώρας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου κ.α.
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και ασφάλεια -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση- οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης "Glaucus-2", στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η γεώτρηση κατέδειξε την παρουσία ταμιευτήρα φυσικού αερίου με χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας.
Με αργούς ρυθμούς η λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το ενεργειακό θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στην Πέμπτη και την Παρασκευή, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στην ταχύτητα λήψης μέτρων. Όπως φάνηκε και από το ευρωομόλογο τα σχέδια της Γαλλίας αλλά και χωρών του Νότου βρήκαν αντιστάσεις σε χώρες του Βορά (όπως η Ολλανδία και η Γερμανία) με το επιχείρημα πως ακόμα δεν έχουν αξιοποιηθεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στο μεταξύ η επιβολή πανευρωπαϊκού πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου είναι ένα από τα μέτρα που ζητούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Υπενθυμίζεται πως στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί στην πρόταση έξι σημείων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η πρόταση για το πλαφόν αναμένεται να περιληφθεί και στη νέα εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση της κρίσης που θα παρουσιάσει η Κομισιόν, ενόψει της Συνόδου. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg μια τέτοια κίνηση βρίσκει αντίσταση από χώρες του Βορά. Στην Αθήνα πάντως εκτιμούν πως το θέμα είναι ανοιχτό και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η προπαρασκευαστική συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr