Μπαράζ νομοσχεδίων και μεταρρυθμιστική ατζέντα: Τα μηνύματα του Μαξίμου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η ακρίβεια «μονοπωλεί» το ενδιαφέρον των νοικοκυριών, ωστόσο στην κυβέρνηση δε θέλουν να εγκαταλείψουν το σχέδιο για μεταρρυθμίσεις παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Αδιαμφισβήτητα το βάρος σε αυτή τη χρονική στιγμή πέφτει στην οικονομία, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως όλα τα υπόλοιπα θέματα θα παγώσουν. Άλλωστε το καλοκαίρι συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη «γαλάζια» νίκη το 2019 και στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση μιας σειράς κομβικών προεκλογικών δεσμεύσεων.
Με την κυβέρνηση να έχει υποστεί «ρωγμές» στο προφίλ της - σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις- λόγω των ανατιμήσεων, στόχος είναι να ανέβουν οι ταχύτητες στο νομοθετικό έργο. Το βλέμμα είναι πρωτίστως στραμμένο σε ένα κεντρώο ακροατήριο που στις τελευταίες κάλπες είχε ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία προσδοκώντας μεταρρυθμίσεις, ωστόσο δε διατηρεί στενούς δεσμούς με την Πειραιώς. Επομένως, θα πρέπει αυτό το κοινό να πειστεί πως υλοποιούνται αλλαγές σε κομβικούς τομείς (π.χ. παιδεία, εργασία, υγεία) για να ξαναδώσει «γαλάζια» ψήφο εμπιστοσύνης.
Κορυφαίοι υπουργοί - σε παρεμβάσεις τους στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - θέλησαν να στείλουν μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν ξεχνά την μεταρρυθμιστική της ατζέντα. Στις παρεμβάσεις τους οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκερτσος αλλά και ο Αλέξης Πατέλης επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού αναφέρθηκαν στα νομοσχέδια που το επόμενο διάστημα θα πάρουν το δρόμο για τη Βουλή.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο μια θετική ατζέντα, εστιάζοντας σε μια σειρά θεμάτων που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.
Τα βασικά νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση είναι εστιασμένα σε έξι τομείς
- Αγορά εργασίας: Με το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» - που έχει πάρει το δρόμο για την Βουλή - προβλέπονται σημαντικές αλλαγές στον ΟΑΕΔ (στα επιδόματα, στα πρόγραμμα κατάρτισης αλλά και στη στεγαστική συνδρομή).
- Παιδεία: Στόχος των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι να υπάρξει μια πιο στενή «σχέση» των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. Παράλληλα βαρύτητα δίνεται στο «ελληνικό Erasmus» που θα δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές από ένα τμήμα να παρακολουθούν για ένα εξάμηνο μαθήματα σε ένα άλλο τμήμα
- Επιτελικό κράτος 2: Όπως τόνισε ο κ.Γεραπετρίτης η νέα μεταρρύθμιση αφορά την «πολυεπίπεδη, κάθετη διακυβέρνηση, στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αποκέντρωσης». Για να σημειώσει πως «πολλές φορές δεν γνωρίζουμε ποια αρμοδιότητα έχει ο Δήμος, η Περιφέρεια, το Υπουργείο, ένας αποκεντρωμένος οργανισμός. Αυτό το ξεκαθάρισμα θα γίνει σε πολύ σύντομο χρόνο έτσι ώστε να υπάρξει και ευθύνη και λογοδοσία του καθενός έναντι της αρμοδιότητάς του».
- Κλιματική αλλαγή: Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται σε μια κρίσιμα χρονικά συγκυρία, καθώς την μια πλευρά αναζητούνται τρόποι απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και από την άλλη πλευρά παραμένει ο στόχος για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050.
- Υγεία: Ήδη αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ακολουθεί ο μετασχηματισμός της Δευτεροβάθμιας, δηλαδή των νοσοκομείων
- Δικαιοσύνη: Μεταξύ άλλων αυτό που τονίζεται είναι πως δεν είναι δυνατόν να μην γίνεται αξιολόγηση των δικαστών, ενώ το μηνύματα που εκπέμπονται είναι πως χρειάζονται μεγάλα βήματα μπροστά. Στο επίκεντρο των αλλαγών αναμένεται να βρεθεί η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: «Restart» και «αντεπίθεση» από Δευτέρα - Οι τοποθετήσεις τους για την επόμενη ημέρα
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr