Μένουν χωρίς Οµάδα οι ΑΝΕΛ στη Βουλή - Μύλος με Παπαχριστόπουλο
«Ναι» από την Επιτροπή Εθνικής Αµυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στο πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓ?Μ στο ΝΑΤΟ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Με την οµόφωνα αρνητική γνωµοδότηση του Επιστηµονικού Συµβουλίου της Βουλής, όσον αφορά την ερµηνεία του Κανονισµού για τις Κοινοβουλευτικές Οµάδες, να µην αφήνει περιθώρια για τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αναµενόταν η πρωινή συνεδρίαση της ∆ιάσκεψης των Προέδρων να επιβεβαιώσει τις διαστάσεις της γνωµοδότησης αυτής.
Σιβυλλικά, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενηµερώνοντας αργά χθες το απόγευµα τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε επανειληµµένως πως η γνωµοδότηση δεν αφορά ειδικά και µόνο τους ΑΝΕΛ, αλλά κάθε Κοινοβουλευτική Οµάδα που έρχεται σε αυτήν τη θέση, και τους προέτρεψε να έχουν στο µυαλό τους το περιθώριο «να υπάρξει θεραπεία».
Στην ουσία δόθηκε αρνητική απάντηση στο ερώτηµα αν η Κοινοβουλευτική Οµάδα η οποία συγκροτήθηκε όπως προβλέπει το άρθρο 15 παρ. 1 του Κανονισµού της Βουλής και αριθµεί πέντε µέλη, εξακολουθεί να αποτελεί σώµα Κοινοβουλευτικής Οµάδας, σύµφωνα µε την επόµενη παράγραφο του ίδιου άρθρου, στην περίπτωση που ένα εξ αυτών των µελών προέρχεται από άλλη Κοινοβουλευτική Οµάδα ή από ανεξάρτητους βουλευτές. Για τη γνωµοδότηση ενηµερώθηκαν όλες οι Κοινοβουλευτικές Οµάδες, προκειµένου να τοποθετηθούν στη σηµερινή ∆ιάσκεψη των Προέδρων.
Ταυτόχρονα, συζητείται στην Ολοµέλεια το πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ, που πέρασε χθες από την Επιτροπή Εθνικής Αµυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου διεξήχθη µια σχετικά ήπια συζήτηση, µε ενστάσεις από τον Πάνο Καµµένο και πυρά προς όλες τις κατευθύνσεις.
Διαδικαστικά θέµατα
Κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έθεσε ζήτηµα πλειοψηφίας 3/5, µε παρέµβαση επί της διαδικασίας, επισηµαίνοντας ωστόσο ότι δεν θέτει θέµα συνταγµατικότητας, αλλά «θέµα τρόπου συζήτησης». «Η σηµερινή κύρωση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχει διαφορά µε την προηγούµενη. Κατά την άποψή µας, θα πρέπει να εφαρµοστεί το άρθρο 28, παρ. 2 του Συντάγµατος. Αυτό το ζητούµε διότι µετά την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παύει η Ελλάδα να έχει κυρίαρχο δικαίωµα να ζητήσει, µε βάση το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, συλλογική άµυνα έναντι όµορου κράτους. Καθώς πλέον το κράτος αυτό δεν θα είναι τρίτο κράτος. Αρα, η συγκεκριµένη κύρωση αφορά παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώµατος της χώρας» αιτιολόγησε τη θέση του ο κ. Καµµένος.
Ο προεδρεύων στην επιτροπή Κωνσταντίνος ∆ουζίνας απάντησε ότι «σύµφωνα µε το άρθρο 100 του Κανονισµού, θέµα συνταγµατικότητας ή αντισυνταγµατικότητας τίθεται στην Ολοµέλεια», για να επανέλθει ο κ. Καµµένος λέγοντας: «∆εν θέτω θέµα συνταγµατικότητας, κατ’ αρχάς θέτω θέµα τρόπου συζήτησης». Στο σηµείο αυτό παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, επισηµαίνοντας ότι το άρθρο 23, παρ. 2 αφορά την περίπτωση εισδοχής της δικής µας χώρας σε διεθνείς οργανισµούς, οπότε ούτως ή άλλως η κύρωση του πρωτοκόλλου για τα Σκόπια δεν εµπίπτει σε όσα προβλέπονται από αυτό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι όταν µπήκε η Αλβανία στο ΝΑΤΟ, το 2009, όµορο κράτος επίσης, για το οποίο θα µπορούσε να επαναληφθεί αυτή η επιχειρηµατολογία, δεν είχε τεθεί ζήτηµα 3/5.
Και ο Γιώργος Κουµουτσάκος από τη Ν∆, λαµβάνοντας τον λόγο, είπε ότι το θέµα έχει δύο διαστάσεις, µία πολιτική και µία θεσµική. Οσον αφορά την πολιτική, είπε ότι ο κ. Καµµένος θα µπορούσε το καλοκαίρι να υπερψηφίσει την πρόταση µοµφής που είχε καταθέσει η Ν∆, προκειµένου να µην είχε προχωρήσει όλη η διαδικασία µε τη Συµφωνία των Πρεσπών. Αναφορικά µε τη θεσµική διάσταση, ανέφερε ότι δεν έχει βάση η παρέµβαση του κ. Καµµένου, αφού και ο ίδιος σε άλλες περιπτώσεις, όπως σε αυτήν της Αλβανίας, δεν είχε θέσει θέµα διαδικασίας για την ψηφοφορία.
«Το θέµα που θέτει σήµερα ο κ. Καµµένος το είχε θέσει και στην Ολοµέλεια κατά την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών και το είχαµε αποκρούσει ως παράταξη» επεσήµανε ο βουλευτής της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι αυτή η διάταξη είναι µονόδροµος, µε δεδοµένη την πάγια στάση που έχει τηρήσει η Βουλή.
Πρόταση ΚΚΕ
«Η Αλβανία δεν µπήκε µε το άρθρο 28, παρ. 1; Η Βουλγαρία παλαιότερα; Αλλά όταν δίνετε στους Αµερικανούς βάσεις drones στο κέντρο της Ελλάδας, είναι συνταγµατικό; ∆εν είναι εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωµάτων;» σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, υποστηρίζοντας ότι γι’ αυτά δεν έγινε ποτέ συζήτηση στη Βουλή. «Εµείς είµαστε το µοναδικό κόµµα που έχουµε καταθέσει πρόταση κατάργησης του άρθρου 28» είπε.
Ανεβαίνοντας στο βήµα, ο Πάνος Καµµένος επανήλθε επισηµαίνοντας ότι «οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είµαστε ξεκάθαροι. Καταψηφίζουµε την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γιατί επικυρώνει τη Συµφωνία των Πρεσπών, την οποία θεωρούµε προδοτική για τη χώρα, και την παραχώρηση του όρου Μακεδονία». Μάλιστα, στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και εναντίον πρώην στελεχών των ΑΝΕΛ, επικρίνοντας την αλλαγή στάσης τους «για την καρέκλα».
Καµµένος κατά «αχάριστων»
Ανέβασε πολύ τους τόνους χθες ο Πάνος Καµµένος, αφού όλα δείχνουν ότι οι ΑΝΕΛ σήµερα, εκτός από το δικαίωµα να συγκροτούν Κοινοβουλευτική Οµάδα, θα χάσουν και έναν βουλευτή. Με παρέµβασή του στο Τwitter ο πρόεδρός τους επιτέθηκε στην κυβέρνηση, τονίζοντας: «Αύριο είναι η τελευταία πράξη του πρωτοφανούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήµατος για τη δηµοκρατία µας, µε εθνική προδοσία της Μακεδονίας από την κυβέρνηση της αποστασίας των αχάριστων».
Σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις, λοιπόν, ο Πάνος Καµµένος θα διαγράψει από την ΚΟ τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, καθώς, όπως δήλωσε µετά την πρωινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κόµµατος, «αν µέχρι αύριο το πρωί (σ.σ. σήµερα Παρασκευή) ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν παραιτηθεί από βουλευτής, τότε θα διαγραφεί». Ως αιτία προσδιόρισε τη θετική του ψήφο στο πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ, που υπερψηφίζεται σήµερα στην Ολοµέλεια της Βουλής.
Πάντως, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος θα παραµείνει βουλευτής µέχρι αύριο το βράδυ, οπότε και θα γίνει η σχετική ψηφοφορία. Στη συνέχεια, κατά δήλωσή του, θα υποβάλει την παραίτησή του και οι ΑΝΕΛ, σύµφωνα µε τη γνωµοδότηση της επιστηµονικής επιτροπής της Βουλής, δεν θα έχουν πλέον Κοινοβουλευτική Οµάδα.
Χθες, ο Πάνος Καµµένος ζητώντας να µην κυρωθεί το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε ότι στην ΠΓ∆Μ θα δηµιουργηθεί µία τεράστια αµερικανική βάση, στην οποία θα µεταφερθούν τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στον Ιντσιρλίκ της Τουρκίας. Επίσης, επιτέθηκε εκ νέου στον Βασίλη Κόκκαλη και στην Ελενα Κουντουρά, δηλώνοντας ότι αντάλλαξαν τις καρέκλες µε την ψήφο στην κυβέρνηση.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr