Συνεχίζονται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές – Τα κυβερνητικά διλήμματα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με άνοιγμα στο μεσαίο χώρο και «παραμερίζοντας» το παλαιό δίλημμα «δεξιά ή αριστερά» επιδιώκει η κυβέρνηση να αυξήσει τα ποσοστά της και να περιορίσει τις διαρροές ψηφοφόρων. Το νέο δίλημμα είναι «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» και με ανάλογη στρατηγική θα πορευθεί η Νέα Δημοκρατία προς τις επόμενες εκλογές.
Επιχείρηση «γαλάζιας» συσπείρωσης
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως η ανοδική πορεία των τιμών έχει πέρα από τον οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο. Ωστόσο το επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως πρόκειται για μια εξωγενή κρίση, ενώ αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως δεν θα μείνουν απροστάτευτα τα νοικοκυριά.
Παράλληλα επιχειρείται να καλλιεργηθεί μια εικόνα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα, με την κυβέρνηση να ανοίγει το «πουγκί» και να εξαγγέλει στοχευμένα μέτρα για μεγάλες ομάδες, όπως για παράδειγμα οι μισθωτοί. Η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μπαίνει σε εφαρμογή την 1η Μαΐου, ενώ χτίζεται ένα θετικό αφήγημα για το 2023 με υποσχέσεις για αύξηση συντάξεων και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπερασμένα και επομένως δεν είναι δυνατόν η στρατηγική των επόμενων εκλογών να είναι αποκλειστικά εστιασμένη στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό θέλουν να κρατήσουν στο προσκήνιο την λεγόμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα, προχωρώντας παράλληλα και σε πολιτικές συγκρίσεις.
Παρά το ό,τι το αντι ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο υποχωρεί, στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» μπορεί ακόμα να πείσει τον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Το «γαλάζιο» ενδιαφέρον άλλωστε είναι πρωτίστως εστιασμένο στο κέντρο, καθώς στόχος είναι να μην στραφούν προς το Κίνημα Αλλαγής πολίτες που στις τελευταίες εκλογές είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία αλλά δεν διατηρούν στενούς δεσμούς με το κόμμα.
Μια εικόνα των διλημμάτων που θα μπουν στο δρόμο για τις επόμενες κάλπες έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας πρόσφατα σε προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. «Το σχήμα Αριστερά-Δεξιά μοιάζει να μη χωρά στην εποχή μας. Ειδικά στα νέα παιδιά λέει πολύ λίγα πράγματα. Δίνει το σχήμα αυτό τη θέση του στο δίλημμα πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, καθήλωση ή δημιουργία, αδράνεια ή αποτέλεσμα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει πάντως πως «οι διαφορές μας δεν καταργήθηκαν. Αντίθετα στα νέα μέτωπα είναι πολύ ισχυρές».
Αυτή η επιχείρηση «γαλάζιας» συσπείρωσης θα εντείνεται όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες, καθώς η απλή αναλογική ευνοεί την… χαλαρή ψήφο. Παράλληλα μια σειρά δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως το προφίλ της κυβέρνησης έχει υποστεί «ρωγμές» λόγω της ακρίβειας, γεγονός που καθιστά όλο και δυσκολότερο τον στόχο της αυτοδυναμίας. Υπενθυμίζεται πως με βάση τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει από την μεθεπόμενη αναμέτρηση το πρώτο κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για να φτάσει τις 151 έδρες, ανάλογα βέβαια και με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.
Η εκλογολογία καλά κρατεί…
Σε μια μακρά προεκλογική περίοδο βρίσκεται ατύπως η χώρα, κάτι που πιστοποιείται και από τις διεργασίες που γίνονται στο εσωτερικό των κομμάτων. Το «γαλάζιο» συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 8 Μαΐου, ενώ συνέδριο πραγματοποίησε ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ (που προχωρά σε εσωκομματικές κάλπες στις 15 του επόμενου μήνα) και ετοιμάζεται να κάνει και το Κίνημα Αλλαγής από τις 20 έως τις 22 Μαΐου.
Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για κάλπες στο τέλος της τετραετίες, ωστόσο στην αντιπολίτευση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού . Άλλωστε υπάρχουν και «γαλάζιες» φωνές που τάσσονται υπέρ μιας ταχύτερης προσφυγής στις κάλπες, καθώς όπως φαίνεται οι υψηλές τιμές στην ενέργεια ήρθαν για να μείνουν.
Δεδομένο είναι πως η ανάσχεση του κύματος των ανατιμήσεων στην ενέργεια αποτελεί την … μητέρα των μαχών, καθώς όσο παραμένουν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο πολιτικός αντίκτυπος για την κυβέρνηση. Με την Ευρώπη να προχωρά με αργά βήματα- και να μην είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν γενναίες κινήσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής - αναμένεται να επιταχυνθούν οι αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο. Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να μην περιμένει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και ήδη σχεδιάζει ένα πακέτο μέτρων. Από εκεί και πέρα θα περιμένει να δει αν αυτό το πακέτο θα εμπλουτιστεί στην επόμενη Σύνοδο, γεγονός που θα «απελευθερώσει» κονδύλια για πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr