Τουρκία: «Μπορούμε να μειώσουμε τις ασκήσεις αλλά ο διάλογος με την Ελλάδα ξεκινά με αποστρατικοποίηση», είπε ο Ακάρ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», δήλωσε ότι ο διάλογος με την Ελλάδα ενδιαφέρει την Τουρκία, η οποία δεν έχει κακές προσθέσεις απέναντι στη χώρα μας.
«Μας ενδιαφέρει ο διάλογος με την Ελλάδα. Δεν έχουμε κακές προθέσεις. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Περιμένουμε μια λογική προσέγγιση από λογικούς ανθρώπους. Τους λέμε να συναντηθούμε. Η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” δεν στοχεύει κανέναν. Το εξηγήσαμε αυτό. Είπαμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τις ασκήσεις», δήλωσε επίσης ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος στη συνέχεια επανέλαβε τη γνωστή ρητορική περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος με την Ελλάδα.
«Ο διάλογος με την Ελλάδα ξεκινά από την αποστρατικοποίηση»
Ωστόσο, «η Ελλάδα εξόπλισε 16 από τα 23 νησιά κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Αυτό είναι παραβίαση… Λένε, ‘Ας μην το συζητάμε αυτό.’ Γιατί; Για να υπάρξει συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, πρέπει να ξεκινήσουμε από εδώ. Με αυτή την εξοπλιστική προσπάθεια η Ελλάδα βαρύνεται με σοβαρό κόστος. Ο λαός της γείτονος Ελλάδας υφίσταται το οικονομικό βάρος μιας τέτοιας εξωφρενικής εξοπλιστικής προσπάθειας», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.
Δύο κράτη στην Κύπρο
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε για άλλη μια φορά τη θέση των δύο κρατών στην Κύπρο, καθώς και την αποφασιστικότητα για προάσπιση των δικαιωμάτων στην ανατ. Μεσόγειο.
«Η μόνη λύση είναι τα δύο κυρίαρχα ανεξάρτητα κράτη. Η Τουρκία είναι η εγγυήτρια χώρα. Ό,τι και να λένε, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε προστασία. Είμαστε πάντα με τους Κύπριους αδελφούς μας. Μην εκλαμβάνετε την επιθυμία μας για διάλογο ως αδυναμία και μην νομίζετε ότι είναι απειλή να λέμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι και ευτυχώς σε θέση να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας», υποστήριξε.
Αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει το ευρωπαϊκό αντι-πυραυλικό σύστημα SAMP/T και παράλληλα να διαθέτει και τους S-400.
«Σχετικά με το κοινό έργο πυραύλων SAMP/T μεταξύ Τουρκίας, Γαλλίας και Ιταλίας, ο πρόεδρός μας συναντήθηκε με το Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ντράγκι για το θέμα και συναντηθήκαμε με τους ΥΠΑΜ των δύο χωρών. Απαιτείται τριμερής συνάντηση για αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει εκλογική διαδικασία στη Γαλλία. Η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα συστήματα αεράμυνας S-400 και SAMP-T», σημείωσε, ενώ κατήγγειλε το εμπάργκο της ΕΕ στην άμυνα.
«Δυστυχώς, το εμπάργκο της ΕΕ στην άμυνα συνεχίζεται. Υπήρξε μεγάλη ανακούφιση μετά την απόφαση των Βρετανών να το άρουν και η διαδικασία συνεχίζεται. Περιμένουμε εξελίξεις και από το γερμανικό μέτωπο. Καθιστούμε, επίσης, σαφές σε κάθε φόρουμ ότι αυτό δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας».
Στο μεταξύ, ο Χουλουσί Ακάρ θα παρευρεθεί σήμερα στην συνάντηση των υπουργών Άμυνας 30 χωρών, με τη συμμετοχή του ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. Η συνάντηση θα λάβει χώρα στη ΝΑΤΟϊκή αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία και θα έχει ως αντικείμενο τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.
Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr