Κυβερνητικό σχέδιο πολλαπλών «ταχυτήτων» στην ενέργεια - Τα επόμενα βήματα για την ομαλή τροφοδοσία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τη διαβεβαίωση πως δε θα υπάρξει πρόβλημα με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας δίνει η κυβέρνηση, που παράλληλα επεξεργάζεται ένα plan b για να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου και επομένως υπάρχει ένα περιθώριο για να προετοιμαστεί η χώρα για όλα τα ενδεχόμενα.
Το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία από τη ρωσική πλευρά επιταχύνει τις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στο ενεργειακό πεδίο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν τις κινήσεις που θα γίνουν σε επίπεδο Ε.Ε. το επόμενο διάστημα, ωστόσο παράλληλα ξεδιπλώνεται και ένα εθνικό σχέδιο δράσης.
«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής» τονίστηκε μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό με αντικείμενο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Να σημειωθεί πως νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.
Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση προβλέπει παρεμβάσεις σε πολλούς άξονες. Τα «φώτα» στρέφονται πρωτίστως στη Ρεβυθούσα και την αύξηση της δυναμικότητας μέσω εγκατάστασης μιας επιπλέον πλωτής δεξαμενής χωρητικότητας 150.000 κυβικών μέτρων. Στόχος είναι να μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα 2 πλοία με LNG έναντι ενός και να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στις αυξημένες παραγγελίες φορτίων LNG.
Επίσης, υπάρχει και η ευχέρεια μετατροπής πέντε μονάδων παραγωγής ώστε αντί για φυσικό αέριο να λειτουργούν με diesel. Να σημειωθεί εδώ πως η νέα μονάδα, την οποία κατασκευάζει η ΔΕΗ, θα λειτουργήσει ως λιγνιτική έως το 2028. Επίσης, αν χρειαστεί θα παραμείνουν στη λειτουργία κάποιες από τις πιο σύγχρονες αλλά παλιές μονάδες της ΔΕΗ, όπως είναι ο Μελίτης ή ο Αγιος Δημήτριος.
Παράλληλα μια λύση θα μπορούσε να είναι - μετά από συνεννόηση με τους Αζέρους - η προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων αερίου μέσω του αγωγού TAP ωστόσο πρόκειται για ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Επίσης, μπορεί να υπάρξει αύξηση της αποθήκευσης αερίου σε υπόγειους σταθμούς σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ιταλία.
Τέλος, μεγάλο ζητούμενο είναι η μέγιστη συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό έως το 2030 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ, θα ανέλθει σε 25 GW, από 8,62 GW που είναι σήμερα. Παράλληλα έως το τέλος της δεκαετίας θα έχουν τεθεί σε λειτουργία σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον 3,5 GW, επιπλέον των υδροηλεκτρικών.
Τα σχέδια για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος
Στη συνεργασία με κράτη της ευρύτερης περιοχής - όπως η Αίγυπτος, η Κύπρος και το Ισραήλ - επικεντρώνεται η κυβέρνηση, με στόχο να αποτελέσει η χώρα ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπενθυμίζεται πως σε τριμερή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς LNG με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος. Μάλιστα θα διερευνηθεί και η κατασκευή σταθμού LNG στην Κύπρο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
Προβληματισμός για το ράλι των αυξήσεων
«Καμπανάκια» χτυπάνε στην κυβέρνηση, καθώς το νέο ράλι ανατιμήσεων στην ενέργεια αυξάνει ακόμα περισσότερο τον λογαριασμό των μέτρων στήριξης. Στο τραπέζι είναι το θέμα της επιβολής πλαφόν, ωστόσο πρόκειται για μια κίνηση που έχει υψηλό κόστος (εκτιμάται πως προσεγγίζει τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ).
H Σύνοδος Κορυφής - όπου θα συζητηθεί και το ενεργειακό - θα γίνει στις 30 και 31 Μαΐου. Ωστόσο, αν τις επόμενες εβδομάδες φανεί πως οι ευρωπαίοι δεν σχεδιάζουν να πάρουν τολμηρές αποφάσεις, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Για τον Μάιο έχει αποφασιστεί η παράταση της επιδότησης, ενώ το νέο σχέδιο θα μπει σε εφαρμογή από τον Ιούνιο.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr