Τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο και για ανασχηματισμό κυβέρνησης: Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μήνας εξελίξεων είναι ο Μάιος, καθώς αύριο Δευτέρα πραγματοποιείται η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ενώ στις 30 και 31 είναι προγραμματισμένο ευρωπαϊκό συμβούλιο όπου θα συζητηθεί το ενεργειακό. Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει διαδοχικές κρίσεις, καθώς οι τιμές τραβάνε την ανηφόρα, οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ένα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό. Επομένως, είναι δύσκολο να χαραχθεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, ενώ την ίδια στιγμή εντείνεται το pressing από την αντιπολίτευση καθώς ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται- ατύπως - σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.
Ο πρωθυπουργός μιλά συνεχώς για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ενώ επικεντρώνεται σε δύο στόχους στην οικονομία : την έξοδο το καλοκαίρι από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και την απόκτηση το 2023 επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο, δεν αποτελεί μυστικό πως υπάρχουν εισηγήσεις για κάλπες το φθινόπωρο, οπότε και η αναμενόμενη καλή πορεία του τουρισμού θα έχει δώσει μια «ανάσα» στους πολίτες.
Το θέμα των εκλογών αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στο τέλος Αυγούστου, καθώς μένει να φανεί και το πως θα εξελιχθεί το ενεργειακό ράλι που απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν ήδη ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων σε δόσεις (για παράδειγμα τον Ιούλιο θα μπει πλαφόν στη χονδρική τιμή), ωστόσο αναμένονται και οι ευρωπαϊκές κινήσεις.
Το πρόβλημα είναι πως η Ε.Ε. δεν δείχνει έτοιμη να πάρει γενναίες αποφάσεις γεγονός που απασχολεί την Αθήνα, που καλείται να πετύχει μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στα μέτρα στήριξης και στην πολυπόθητη δημοσιονομική ισορροπία. Πάντως, μια παρατεταμένη αστάθεια στο ενεργειακό θα αναζωπυρώσει τα σενάρια για φθινοπωρινές κάλπες, καθώς ένας ακόμα χειμώνας με τους λογαριασμούς ενέργειας στο «κόκκινο» θα έχει αντίκτυπο στην εικόνα της κυβέρνησης.
Το timing του επόμενου ανασχηματισμού.
Φουντώνουν εκ νέου οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο «μίνι» αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο είναι γνωστό πως οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται. Σε περίπτωση που τελικά αποφασιστεί να γίνουν διορθωτικές κινήσεις θα είναι περιορισμένης έκτασης, καθώς ο πρωθυπουργός έχει δείξει πως δεν επιλέγει σαρωτικές αλλαγές στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο του επόμενου ανασχηματισμού θα ληφθούν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ, ενώ αν δεν γίνουν αλλαγές μέχρι τα μέσα Ιουνίου οι διορθωτικές κινήσεις θα πάνε για το φθινόπωρο.
Πάντως, στον επόμενο ανασχηματισμό -όποτε και αν γίνει- αναμένεται να ενισχυθεί η κεντρώα εικόνα της κυβέρνησης (μάλιστα υπάρχει μια ευρύτερη συζήτηση για τα πρόσωπα που μπορεί να σηματοδοτήσουν ένα τέτοιο άνοιγμα). Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο και στο συγκεκριμένο ακροατήριο αναμένεται να εστιάσει το επόμενο διάστημα.
Στην Πειραιώς εκτιμούν πως δεν υπάρχει ισχυρή «πολιορκία» από τα δεξιά αλλά η πολιτική μάχη θα δοθεί για το μεσαίο χώρο, τον οποίο …θέλουν να κατακτήσουν και άλλοι μνηστήρες. Επομένως στόχος είναι σε αυτό το κοινό να σταλούν μηνύματα και εκεί θα επικεντρωθεί η διεύρυνση που θα επιχειρηθεί σε επίπεδο προσώπων.
Η …απειλή της χαλαρής ψήφου
Σε εγρήγορση έχει καλέσει τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική που ευνοεί την χαλαρή ψήφο. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο ξέρουν πως όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και θα επικρατεί το σκληρό ροκ στην πολιτική σκηνή. Ωστόσο αναγνωρίζουν πως οι υψηλοί τόνοι συσπειρώνουν μεν ένα κοινό αλλά παράλληλα δεν προσφέρονται για το κεντρώο ακροατήριο, το οποίο δεν έλκεται από μια σκληρή αντιπαράθεση.
Στην Πειραιώς προσανατολίζονται σε μια στρατηγική συγκρίσεων και καλούν τους ψηφοφόρους να αξιολογήσουν τη νυν κυβέρνηση με την προηγούμενη. Δεν είναι τυχαίο πως έχουν αυξηθεί οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 2015 και στα πεπραγμένα της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,
Παράλληλα έχει επανέλθει στο προσκήνιο η ρητορική για αυτοδυναμία, καθώς κεντρικός στόχος είναι η συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων. Συνεχείς είναι οι αναφορές σε μια «αυτοδύναμη Ελλάδα», ενώ στην κυβέρνηση παρακολουθούν και τις δημοσκοπήσεις που τις τελευταίες ημέρες έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν το πακέτο μέτρων για την ενέργεια βοήθησε στο να σταματήσει το «ροκάνισμα» των γαλάζιων ποσοστών και να διατηρηθεί η απόσταση από το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr