Ελληνοτουρκικά: «Ουδέν σχόλιο» από την Κομισιόν για την επίθεση Ερντογάν στον Μητσοτάκη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
«Ουδέν σχόλιο» έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που τη Δευτέρα επιτέθηκε προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή».
Εξάλλου, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαρώσια, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι «τις παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία». Υπενθύμισε, ότι η τουρκική κυβέρνηση, καθώς και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας γνωρίζουν πολύ καλά τη θέση της ΕΕ για τα Βαρώσια.
«Συνεχίζουμε να καθοδηγούμαστε από τα σχετικά ψηφίσματα ασφαλείας των Η.Ε., βάσει των οποίων η όποια απόπειρα για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος της πόλης, από μη κατοίκους της, είναι μη αποδεκτή. Καμία δράση δεν πρέπει να αναληφθεί στα Βαρώσια, η οποία δεν είναι συμβατή με αυτά τα ψηφίσματα. Το άνοιγμα νέων τμημάτων της παραλίας, ή η προετοιμασία για τη θερινή περίοδο, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, είναι ένα ακόμα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ υπογραμμίζει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και νέες προκλήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις στο νησί και να εκτροχιάσουν τις εν εξελίξει προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού εδάφους για τη διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα ασφαλείας των Η.Ε.
Τέλος, σχετικά με το οικονομικό «πρωτόκολλο» που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, η Επιτροπή ανέφερε τα εξής: «Η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου είναι βασικά θεμέλια της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και η χρήση ενός ποινικού νόμου ως μέσου πίεσης σε επικριτικές φωνές είναι απαράδεκτη».
Απάντηση Αθήνας στις προκλήσεις Ερντογάν
Υπενθυμίζεται ότι μετά το κρεσέντο προκλητικότητας από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε πως δεν υπάρχει πλέον για εκείνον ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Αθήνα απάντησε στην Άγκυρα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία αντιπαράθεσης δηλώσεων με την τουρκική ηγεσία. Παράλληλα, στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται τα εθνικά δίκαια και τη διεθνή νομιμότητα και πως η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι πολιτική Αρχών!
Συγκεκριμένα η Αθήνα απάντησε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι: «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών.
Οι ακραίες δηλώσεις Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Σε σκληρές δηλώσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη προέβη απόψε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αθέτησε την υπόσχεσή του για μη επέμβαση τρίτων στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και για σύσταση στις ΗΠΑ να μη δώσουν στην Τουρκία τα F-16.
#BREAKING Turkish president says Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis does not exist for him after his criticism against Turkiye during visit to US
— Anadolu English (@anadoluagency) May 23, 2022
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι: «Όταν βγήκαν από το ΝΑΤΟ η Ελλάδα και η Γαλλία, η Τουρκία τους στήριξε τότε. Και τι έγινε; Βρίσκεται η Ελλάδα σε αρμονία μαζί μας αυτή τη στιγμή; Ο δρόμος της FETO (των γκιουλενιστών) προς την Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν περνάει μέσω Ελλάδας; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 βάσεις στην Ελλάδα. Γιατί φτιάχνονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Ελλάδα που χρωστάει 400 δισ. Ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες».
Μιλήσαμε μαζί τους. Στη συνάντηση συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να βάλουμε τρίτες χώρες ανάμεσά μας. Από δω και μπρος ας σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Εμείς είμαστε αυτάρκεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια Ελλάδα που προτείνει στις ΗΠΑ να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία. Δεν υπάρχει κανένας Μητσοτάκης για μένα πλέον. Η Αμερική πιθανόν δεν θα αποφασίσει με βάση αυτά που είπε ο Μητσοτάκης», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Θα ρίξουμε 6 νέα υποβρύχια στη Γαλάζια Πατρίδα μέχρι το 2027»
Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέα πρόκληση ενώ βρισκόταν στην τελετή ναυπήγησης του νέου εγχώριου υποβρυχίου «Σελμάν Ρέις» στο ναυπηγείο Γκιολτζούκ στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί υποσχέθηκε μέχρι το 2027 να ρίξει στις θάλασσες της επονομαζόμενης Γαλάζιας Πατρίδας συνολικά 6 υποβρύχια, τουρκικής κατασκευής.
«Ναυπηγώντας ένα υποβρύχιο κάθε χρόνο, ξεκινώντας από φέτος, μέχρι το 2027 θα προσθέσουμε στο ναυτικό μας 6 νέου τύπου υποβρύχια. Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτά τα επιτεύγματα, τα οποία δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε πριν από 15-20 χρόνια», ανέφερε, ενώ, φέρνοντας ως παράδειγμα και πάλι την εισβολή στην Κύπρο, δήλωσε ότι παρά τις προδοσίες και τα βρώμικα κόλπα των φιλικών προς εμάς χωρών, των συμμάχων μας και ιδιαίτερα των κρατών με τα οποία έχουμε σχέσεις, τα καταφέραμε. Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες και παράνομες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο.
Έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το Ναυτικό μας ισχυρότερο και αποτρεπτικότερο, για την ασφάλεια της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’», υποστήριξε.
«Θέλουμε να δούμε βήματα, όχι δηλώσεις»
Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αρνητικός πάλι στο θέμα του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ζητώντας απτές εγγυήσεις κι όχι λόγια για να επιτευχθεί η συναίνεση.
«Όσοι επαινούν σήμερα τη συμβολή της Τουρκίας στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ, μέχρι χθες ασκούσαν ανελέητη κριτική στη χώρα μας για τις ενέργειές μας στη Λιβύη και τη Συρία.
Στη χώρα μας έχουν συχνά επιβληθεί σιωπηρές και φανερές κυρώσεις, εμπάργκο, απειλές, πιέσεις και εκβιασμοί.
Βλέπουμε ότι διατηρείται επίμονα η ίδια στάση, ειδικά σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Ενώ ο ζωτικός ρόλος μας στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους είμαστε μέλη, είναι προφανής, ορισμένοι από τους συμμάχους μας εξακολουθούν να μιλούν για άρση των κυρώσεων. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις κυρώσεις εναντίον μας, ειδικά από τη Σουηδία. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτές. Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική των προφάσεων και να ικανοποιηθούν οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας. Θα θέλαμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα αντί για δημόσιες διπλωματικές δηλώσεις σχετικά με τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας», είπε στέλνοντας μήνυμα προς τους ισχυρούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαίροντας τα επιτεύγματα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του, δήλωσε ότι «ο κακός γείτονας αποτέλεσε ευκαιρία για την Τουρκία να αναπτύξει την αμυντική της βιομηχανία. Ενώ εξαρτιόμασταν κατά 80% από το εξωτερικό στην αμυντική βιομηχανία, έχουμε φτάσει σήμερα να παράγουμε εμείς με εγχώριες δυνάμεις πάνω από το 70%. Υλοποιούμε περισσότερα από 750 έργα αμυντικής βιομηχανίας, τα μισά από τα οποία ξεκινήσαμε τα τελευταία 5 χρόνια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «ποτέ στην ιστορία μας δεν μας ήρθαν εύκολα τα πράγματα χωρίς κόπο και χωρίς να πληρώσουμε κάποιο τίμημα. Παλέψαμε πολύ σκληρά για κάθε μας επίτευγμα. Έχουμε θριαμβεύσει σε όλες τις επιθέσεις ενάντια στην ανεξαρτησία και το μέλλον μας με τη ζωή και το αίμα μας».
Cumhurbaşkanı @RTErdogan: “NATO için bedel ödeyen bir ülke olarak millî güvenliğimize dair hususlarda ucu açık diplomatik ifadelerden ziyade somut adımlar görmek istiyoruz.” pic.twitter.com/ehgAay71kc
— T.C. Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe) May 23, 2022
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr