Γιατί τα BMP-1 που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία είναι σημαντικά για το Κίεβο - Πώς έγινε η συμφωνία με τη Γερμανία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Με τη σύμφωνη γνώμη των Επιτελείων Άμυνας Ελλάδας και Γερμανίας έγινε η παραχώρηση των ελληνικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία αλλά και η παραλαβή νέων γερμανικών τανκς από τη χώρα μας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN στο Βερολίνο Παντελή Βαλασόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι η σχετική συνεννόηση είχε γίνει πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς στις Βρυξέλλες.
Ανάλογη συμφωνία με αυτή που έκανε με την Ελλάδα, η Γερμανία πραγματοποίησε με την Τσεχία αλλά και με την Πολωνία, ενώ γερμανικά τανκς σαν και αυτά που θα παραλάβει η χώρα μας θα σταλούν από το Βερολίνο απευθείας και στην Ουκρανία για να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας.
Η Ελλάδα με αυτή τη συμφωνία παραχωρεί τεθωρακισμένα οχήματα 50 ετών σοβιετικής κατασκευής και παίρνει ένα σύγχρονο όχημα μάχης, το οποίο μπορεί και να μεταφέρει προσωπικό αλλά και να φέρει αντιαεροπορικά πυρά. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ερώτημα γιατί η ελληνική κοινή γνώμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενημερώθηκαν για τη συμφωνία από την ανακοίνωση του Γερμανού Καγκελάριου Σολτς και όχι από την ελληνική κυβέρνηση ή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν χθες πυρ ομαδόν για την αποστολή των τεθωρακισμένων και για τη γνωστοποίηση της συμφωνίας από τον Γερμανό Καγκελάριο.
Η σημασία της συμφωνίας - Τι περιλαμβάνει
Όπως έγινε γνωστό χθες, δρομολογήθηκε μεταξύ των Ελλάδας και Γερμανίας η ανταλλαγή Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 του Ελληνικού Στρατού με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής, τύπου Marder, προκειμένου τα ελληνικά τεθωρακισμένα να διατεθούν για τις ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η αυξημένη ζήτηση των Ουκρανών σε άρματα μάχης καταγράφηκε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ρωσικής εισβολής στη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο και σχετίζεται ασφαλώς με το ανάγλυφό της. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης με έκταση 600.000 τ.χλμ. και σχεδόν στο σύνολό της επίπεδη, καθιστώντας τα τεθωρακισμένα βασικό εργαλείο για την επιτυχή έκβαση των χερσαίων επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η ρωσική εισβολή βασίστηκε σε πολύ μεγάλο μέρος στα άρματα μάχης το πρώτο διάστημα, με αποτέλεσμα η Δύση να εφοδιάζει διαρκώς τον ουκρανικό στρατό με φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και αντιαρματικούς Javellin.
Στην ελληνική περίπτωση, τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1είναι ρωσικής κατασκευής του 1966, ενώ η Αθήνα τα προμηθεύτηκε το 1994, από το απόθεμα της Ανατολικής Γερμανίας. Το γεγονός ότι αποτελούν οχήματα μάχης ρωσικής κατασκευής συνιστά το κρισιμότερο στοιχείο για τους Ουκρανούς, καθώς η ρωσική πολεμική τεχνολογία τους είναι γνωστή σε αυτούς οπότε δεν απαιτείται επιπλέον χρόνος για εκπαίδευση, όπως και ιδιαίτερη προσπάθεια εξοικείωσης των χειριστών τους με τις δυνατότητές τους.
Επίσης, αν και είναι βαριά οπλισμένο, το BMP-1 θεωρείται ξεπερασμένο τεχνολογικά ως όχημα μάχης, αν και θεωρητικά είναι και αμφίβιο, ως προς τις τεχνικές του προδιαγραφές.
Από την άλλη πλευρά, στα τέλη του Ψυχρού Πολέμου τοποθετείται η έναρξη του προγράμματος κατασκευής των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης, τύπου Marder, που αναβαθμίστηκε το 1988. Σίγουρα πιο σύγχρονα από το BMP-1, τα τεθωρακισμένα τύπου Marder αποτελούν τα βασικά ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης) του γερμανικού στρατού, μολονότι από φέτος οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν τα υπερσύγχρονα Puma. Και στην περίπτωση των γερμανικών τεθωρακισμένων προβλέπεται προστασία του πληρώματος από πυρηνικά και βιολογικά όπλα, ενώ ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους, το οποίο καθιστά την παραχώρησή τους δελεαστική για την Αθήνα, είναι το γεγονός ότι φέρουν αντιαρματικούς πυραύλους MILAN που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στον ελληνικό στρατό, οπότε είναι εύκολη η ενσωμάτωσή τους, για τους χειριστές.
Το χρονικό της συμφωνίας
Τη συμφωνία της ανταλλαγής των τεθωρακισμένων γνωστοποίησε την Τρίτη ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς, εξηγώντας πως συμφώνησε να προχωρήσει με την Αθήνα σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.
«Ξέρετε για τις αντίστοιχες, πολύ συγκεκριμένες διευθετήσεις που έχουμε βρει με την Τσεχία. Έχω αποφασίσει τώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θέλουμε να κάνουμε το ίδιο με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό, και θα τους παράσχουμε Γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού για το σκοπό αυτό. Αυτό θα συζητηθεί πλέον πολύ συγκεκριμένα μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας μέχρι τέλους και στη συνέχεια μπορεί επίσης να εφαρμοστεί γρήγορα» δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας και πρόσθεσε πως «έχω μιλήσει και με τον Πολωνό συνάδελφό μου για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι καλές συμφωνίες που έχουμε με την Τσεχία και οι οποίες ετοιμάζονται τώρα με την Ελλάδα και άλλες μεμονωμένες χώρες, μπορούν να προχωρήσουν και με την Πολωνία. Και οι δύο Θέλουμε να το πετύχουμε αυτό με την καλύτερη, καλή συνεργασία επίσης».
Πλέον, η υλοποίηση της συμφωνίας να περνά τώρα σε επίπεδο των αρμόδιων Υπουργείων, για το περιεχόμενό της τοποθετήθηκε χθες και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφέροντας πως «οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας».
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ
«Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται γνωστό ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.
Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή».
Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά και τον λόγο για τον οποίο αυτή ανακοινώθηκε από τον Γερμανό καγκελάριο, χωρίς να έχει υπάρξει ενημέρωση από μέρους της κυβέρνησης. Με τις ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν ενημέρωση για το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Αδιανόητο να μαθαίνει ο ελληνικός λαός την είδηση για τα τεθωρακισμένα από τον Σολτς
«Άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία η χώρα μας, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους», «απαιτεί» με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ακολούθως αναφέρει: «Μόλις λίγες μέρες αφότου πληροφορηθήκαμε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, για την απόφαση Μητσοτάκη να αποστείλει νέο, βαρύτερο οπλισμό στην Ουκρανία, πληροφορούμαστε τώρα από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ότι η Ελλάδα θα αποστείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία. Και μάλιστα, τεθωρακισμένα χρήσιμα για την άμυνα της χώρας, εξού και η αναπλήρωσή τους από άλλα γερμανικά τεθωρακισμένα. Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό καγκελάριο, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη δική του συνέντευξη».
Συνεχίζοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά, την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας».
Κλείνοντας αναφέρει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσο δε μάλλον, που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα».
ΚΚΕ: Άμεσα να δώσουν εξηγήσεις κυβέρνηση και υπουργείο Άμυνας
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΚΚΕ με αφορμή τα όσα είπε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς περί συμφωνίας με τη χώρα μας να αποσταλούν γερμανικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού για να αντικαταστήσουν αυτά που θα στείλει η Αθήνα στην Ουκρανία.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη κι 'απογειώνει' την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά μέσω της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό από τον Γερμανό Καγκελάριο Σόλτς, ανακοινώνοντας και ελληνογερμανική συμφωνία αντικατάστασής τους, ενώ αντίθετα το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που - πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών - σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και καταλήγει:
«Γι' αυτό το λόγο, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις, τόσο για το περιεχόμενο αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας».
ΠΑΣΟΚ: Ο Μητσοτάκης αποσιώπησε τη συμφωνία από τους δημοσιογράφους
Ενημέρωση των κομμάτων για τη διαφαινόμενη, σύμφωνα με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, αποστολή όπλων στην Ουκρανία ζητά το ΠΑΣΟΚ. Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας και υπογραμμίζει ότι τη συγκεκριμένη συμφωνία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς.
«Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά.
Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς».
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr