Ψάχνουν τη χρυσή τοµή για τα κόκκινα δάνεια-Οι δύο λύσεις του Μαξίμου
Το ζήτηµα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας απασχολεί προσωπικά και τον πρωθυπουργό, ο οποίος ενηµερώνεται ενδελεχώς από τους αρµόδιους υπουργούς για την εξέλιξη των διαπραγµατεύσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ασκήσεις ισορροπίας επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίµου, µε αιχµή το θέµα των κόκκινων δανείων, προσπαθώντας να βρει τη χρυσή τοµή στις παράλληλες διαβουλεύσεις µε τις τράπεζες αλλά και τους θεσµούς. Κατηγορηµατικά, πάντως, η κυβέρνηση «κλείνει» τη σεναριολογία περί νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Συγχρόνως όµως η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει και τις εσωτερικές της ισορροπίες, ούτως ώστε να συγκεράσει τις αποκλίνουσες σε ορισµένες περιπτώσεις προσεγγίσεις των υπουργών της που εµπλέκονται στον διάλογο για τα κόκκινα δάνεια.
Το ζητούµενο, βεβαίως, είναι η εξευρεθεί το συντοµότερο µια λύση που θα απλώσει δίχτυ προστασίας στους οφειλέτες στεγαστικών δανείων για την πρώτη κατοικία και συγχρόνως θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στο χρηµατοπιστωτικό σύστηµα. Αρα, η τελική φόρµουλα για τα κόκκινα δάνεια, µε βάση το γενικό σκεπτικό της κυβέρνησης, θα πρέπει να καλύπτει όσο το δυνατόν µεγαλύτερο κοµµάτι των δανειοληπτών που βρίσκονται σε αδυναµία να αποπληρώσουν υψηλές δόσεις, χωρίς να στερεί από τις τράπεζες τη δυνατότητα να εισπράττουν οφειλόµενα ποσά που θα βοηθήσουν τη ρευστότητά τους.
Το Μαξίµου επιθυµεί να υπάρξει µια ολοκληρωµένη λύση, γνωρίζοντας ότι η προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας είναι ένα ζήτηµα που αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές της κοινωνίας και βεβαίως αφορά και ένα µεγάλο κοµµάτι της. Το θέµα είναι µείζον για την κυβέρνηση, που έχει επικεντρώσει την πολιτική της στα κοινωνικά θέµατα και στην προστασία των πιο αδύναµων οικονοµικά οµάδων. Και µάλιστα απασχολεί προσωπικά και τον πρωθυπουργό, ο οποίος ενηµερώνεται ενδελεχώς από τους αρµόδιους υπουργούς για την εξέλιξη των διαπραγµατεύσεων στο τρίγωνο «κυβέρνηση - τράπεζες -θεσµοί».
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης καταγράφεται, πάντως, µια διάσταση ως προς τον «χώρο» που θα πρέπει να δοθεί στις τράπεζες, ώστε να καθορίζουν αυτές τα κριτήρια µε τα οποία µπορεί ένα νοικοκυριό να ενταχθεί στο διάδοχο νοµικό πλαίσιο που θα καλύψει τον νόµο Κατσέλη/Σταθάκη. Η πλευρά του αρµόδιου για τις τράπεζες υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαµπουράρη υποστηρίζει την άποψη ότι πρέπει να καλύπτεται το µεγαλύτερο µέρος των οφειλετών -µε εξαίρεση τους στρατηγικούς κακοπληρωτές- και για να εισπράττουν οι τράπεζες από µεγαλύτερη «δεξαµενή» οφειλετών και ασφαλώς για να διευκολυνθεί ένα ευρύτερο κοµµάτι νοικοκυριών που διαπιστωµένα βρίσκεται σε αδυναµία να πληρώσει.
Γι’ αυτό και επιµένει ότι το ύψος της αντικειµενικής αξίας αλλά και τα εισοδηµατικά κριτήρια θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλά, κάτι που από την άλλη δεν δέχονται οι τράπεζες. Εξ αυτού του λόγου ο υπουργός φέρεται να ενοχλήθηκε από το draft του προσχεδίου που εστάλη το βράδυ της Παρασκευής στους θεσµούς, έπειτα από σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίµου, και το οποίο περιλαµβάνει προτάσεις για χαµηλότερα όρια.
Δεν υπάρχει κανένα θέµα νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σύµφωνα µε την κυβέρνηση
Τη γραµµή αυτή φέρονται να υποστηρίζουν περισσότερο οι κ. Δραγασάκης και Λιάκος, οι οποίοι τάσσονται υπέρ µιας ενδιάµεσης λύσης που θα ικανοποιεί και τις ανησυχίες των τραπεζών αλλά και τους αδύναµους δανειολήπτες. Στο ίδιο µήκος κύµατος εµφανίζεται και ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται σε απευθείας συνεννόηση µε τους θεσµούς για το ζήτηµα των κόκκινων δανείων.
Πάντως, χθες, µε απόλυτο τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος διέψευσε όλες τις φήµες περί νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εξ αφορµής µιας φράσης που είπε προ ηµερών στη Βουλή ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονοµίας Γιάννης ∆ραγασάκης. «Η δήλωση που έκανε ο κ. ∆ραγασάκης, που δεν ήταν δήλωση, αλλά πολιτικός διάλογος στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου, σε καµία περίπτωση δεν άφηνε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόµενο. Αντίθετα, διαστρεβλώθηκε µε πολιτική σκοπιµότητα, για να δηµιουργηθούν εντυπώσεις και να παραχθούν αποτελέσµατα» εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος. Συγχρόνως είπε ότι το πλαίσιο συζήτησης για τα κόκκινα δάνεια αποσκοπεί στο να βρεθεί η καλύτερη λύση, που από τη µια µεριά θα προστατεύει αποτελεσµατικά τη λαϊκή κατοικία και από την άλλη θα δηµιουργεί όρους εµπέδωσης της σταθερότητας του τραπεζικού συστήµατος.
Αντικαταστάσεις
Εως τα τέλη Φεβρουαρίου η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και τότε ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει ποιες και πόσες αντικαταστάσεις χρειάζονται στην κυβέρνηση, αναφέρουν αρµόδιες πηγές. Στο πλαίσιο αυτό εµφανίζεται και ο ίδιος να επιθυµεί να αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών και να αναβαθµίζει σε υπουργό τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr