ΛΑΡΚΟ: Την Τετάρτη η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή - «Θέλουμε τη ΛΑΡΚΟ να μείνει όρθια, είπε ο Σταϊκούρας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 14 λεπτά ┋
Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, επί της τροπολογίας για τη ΛΑΡΚΟ. Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ρόλου του ΤΧΣ θα ψηφιστεί την Τρίτη, 14 Ιουνίου, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, αλλά η ψηφοφορία για τη ΛΑΡΚΟ μεταφέρεται για την Τετάρτη.
Σταϊκούρας: «Θέλουμε τη ΛΑΡΚΟ να μείνει όρθια - Προστατεύονται όλοι οι εργαζόμενοι»
«Θέλουμε να μείνει όρθια η ΛΑΡΚΟ, όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις…Oι εργαζόμενοι προστατεύονται άμεσα και αποτελεσματικά, ενόψει της ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Τα μέτρα που θεσπίζονται δεν αφήνουν κανέναν απέξω, δίνουν προστασία σε όλους τους εργαζόμενους». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, απαντήσεις στα πυρά που δέχεται από την αντιπολίτευση, για την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση για την εταιρεία.
«Εργαζόμαστε για το σύνολο των εργαζομένων και επιδιώκουμε το καλύτερο, με πράξεις και όχι με λόγια», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Όχι μόνο δεν έχουμε καμία πρόθεση να κλείσει η ΛΑΡΚΟ, αλλά αντίθετα, θέλουμε να ενδυναμωθεί η ΛΑΡΚΟ και να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες, μελλοντικά, θέσεις απασχόλησης».
«Επίκειται άμεσα ο καθορισμός ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών των υποψηφίων επενδυτών και συνακόλουθα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της διαδικασίας κατακύρωσης στον πλειοδότη, που θα προκύψει στο πλαίσιο των δύο παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών, με βάση τη ρήτρα της εκατέρωθεν πλειοδοσίας, που διενεργούνται από την ειδική διαχείριση για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και από το ΤΑΙΠΕΔ, για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε, λαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση των εργαζομένων, εξασφαλίζοντας για όλους τους εργαζόμενους εργασιακό μέλλον. Στην κατεύθυνση αυτή, τόσο για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και την εγκατάσταση του επενδυτή, αλλά και μετά την εγκατάστασή του, κατοχυρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα και εξειδικεύονται δέσμες μέτρων για την εργασιακή τους προστασία.
«Εργαζόμαστε για να υπάρξει επενδυτής, ο οποίος θα προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Μόνο τότε θα καταστεί δυνατό να υπάρξει μια ανταγωνιστική, σε διεθνές επίπεδο, βιομηχανία, σημαντική τόσο για την βιομηχανία της ηλεκτροκίνησης, όσο και για πολλές άλλες βιομηχανίες και εφαρμογές. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο μέλλον, με σεβασμό στους εργαζόμενους, με σεβασμό στους κόπους και τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας αλλά και στην προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών, που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της μεταλλευτική και μεταλλουργικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λαμβάνονται πρόνοιες για το σύνολο των 1060 εργαζομένων, σε τέτοιο βαθμό εξειδίκευσης και ετοιμότητας, όπως προβλέπεται μέσα στην τροπολογία», είπε ο υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι με τις διατάξεις που εισάγονται σήμερα για ψήφιση:
- Προβλέπεται άμεση και εφάπαξ καταβολή των νομίμων αποζημιώσεων απόλυσης, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καταβληθεί από το αποθεματικό του κρατικού Προϋπολογισμού. «'Αρα έχουμε δώσει 53 εκατομμύρια, συν 24 εκατομμύρια, για το σύνολο των εργαζομένων. Και αυτών που είναι συνταξιούχοι και δουλεύουν», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
- Δημιουργείται ασφαλής εργασιακή γέφυρα, με τη θέσπιση δυνατότητας σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, μηνιαίας ή διμηνιαίας διάρκειας, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων, από την ειδική διαχείριση για το σύνολο των εργαζομένων, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που επίσης θα καταβληθεί από το αποθεματικό του κρατικού Προϋπολογισμού.
- Ορίζονται μέτρα κοινωνικής και εργασιακής προστασίας με ενεργοποίηση προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν οι εργαζόμενοι. Το υπουργείο Εργασίας είναι υποχρεωμένο να καταρτίσει ειδικές δράσεις και ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε ΟΤΑ. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από δήμους για εργαζόμενους άνω των 55 ετών, έως την συμπλήρωση των προϋποθέσεων για πλήρη σύνταξη και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα 7 έτη. «'Αρα αυτοί οι εργαζόμενοι, θα πάρουν την αποζημίωση απόλυσης, και θα συνεχίσουν να αμείβονται μέχρι να βγουν στη σύνταξη, μέσα από ΟΤΑ», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Για τους εργαζόμενους κάτω των 55 ετών, που ενδεχομένως δεν προσληφθούν, προβλέπεται ενεργοποίηση δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, για τους απολυμένους εργαζόμενους, συμπλήρωσε.
- Προστατεύονται όλοι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί και απασχολούμενοι με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου, ακόμα και για το χρονικό διάστημα μετά την εγκατάσταση του επενδυτή.
Σχολιάζοντας την βασική κατηγορία που διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για «σχέδιο απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, έμπνευσης Μαξίμου», ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι έγιναν διαχρονικά λάθη από πολλές κυβερνήσεις, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο, γιατί τα στοιχεία είναι αμείλικτα και για την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε εξάλλου στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την περίοδο της υπουργίας του, όπου γινόταν λόγος και για αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.
«Λέτε ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, θέλουμε να κλείσουμε τη ΛΑΡΚΟ. Πολλοί από εσάς όμως δεν γνωρίζετε την ιστορία της ΛΑΡΚΟ. Αν θέλαμε να κλείσουμε τη ΛΑΡΚΟ, θα την είχαμε κλείσει το 2012», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Σχετικά, επικαλέστηκε ανακοίνωση των εργαζομένων της 11.6.2012, σύμφωνα με την οποία, αποφεύχθηκε τότε το κλείσιμο της εταιρείας, «με πρωτοβουλία της ΝΔ και του βουλευτή Φθιώτιδας, Χρήστου Σταϊκούρα». Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών είπε, πως αν ήθελε η ΝΔ να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ, θα την είχε κλείσει το 2014. Τότε όμως, όπως τόνισε, η ΝΔ πήρε τις σωστές αποφάσεις, τις οποίες «συνέχισε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τόλμησε να τις ολοκληρώσει».
Αλλά και για το 2020, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως, ούτε τότε η κυβέρνηση έκλεισε τη ΛΑΡΚΟ. Όταν δηλαδή, με δύο εξώδικα η ΔΕΗ προειδοποιούσε πως αν δεν πληρωθεί, τότε κλείνει η ΛΑΡΚΟ. «Εμείς δώσαμε 53 εκατομμύρια ευρώ στη ΛΑΡΚΟ, για τη ΔΕΗ και για μισθοδοσία. Πείτε μου, πότε άλλοτε την τελευταία 10ετία, βγήκε ένα ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό για τη ΛΑΡΚΟ;», είπε ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει: «Θέλουμε να μείνει όρθια η ΛΑΡΚΟ, όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις».
Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση της ΛΑΡΚΟ τα τελευταία χρόνια, δηλαδή στα χρόνια που τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ήταν μηδενικά, η καθαρή της θέση ήταν αρνητική, λόγω συσσωρευμένων ζημιών, διαδοχικών ζημιογόνων χρήσεων και λανθασμένων επιλογών, καθώς η ΛΑΡΚΟ «λειτουργούσε επί χρόνια με αρνητικά ίδια κεφάλαια κίνησης, βασιζόμενη στην καθυστερημένη εξόφληση των υποχρεώσεων της», «έμπαινε συνεχώς μέσα, πλήρωνε τους εργαζόμενους, χρωστούσε παντού». Την πενταετία 2015-2019, όπως είπε, τα χρέη της ΛΑΡΚΟ ήταν 260 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο το 2019 οι ζημίες ήταν 99 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, τόνισε, διογκώνονταν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές, εργολάβους, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, «με ευθύνη όλων μας που κυβερνήσαμε τα τελευταία χρόνια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Η Ελλάδα, στις 21 Ιανουαρίου, καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για μη συμμόρφωση στις αποφάσεις περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ, ύψους 136 εκατομμυρίων ευρώ, με τόκους 170 εκατομμύρια ευρώ. Επιβλήθηκε πρόστιμο επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 4,4 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, μέχρι την εκτέλεση της απόφασης - και κατ' αποκοπή 5,5 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Αν και πολλές κυβερνήσεις επιδίωξαν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν είναι παράνομες αυτές οι κρατικές ενισχύσεις, καμία κυβέρνηση δεν το κατάφερε τα τελευταία 7 χρόνια, είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση, σε εφαρμογή απόφασης της ΕΕ, εκκίνησε το πρόγραμμα εξυγίανσης και η εταιρεία ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Η εγκατάσταση ειδικής διαχείρισης, από τον Μάρτιο του 2020, οδήγησε σε άμεσες ενέργειες εξορθολογισμού του κόστους, σε επιχειρησιακό και χρηματοοικονομικό επίπεδο με τη συμβολή των εργαζομένων. «Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους που συνέβαλαν αυτά τα τρία χρόνια με τις περικοπές που υπέστησαν, αφού η εταιρεία ήταν αδύνατο να συνεχίσει με 99 εκατομμύρια ζημιά κάθε έτος, όπως την βρήκαμε το 2019», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
«Προσχεδιασμένο έγκλημα του μεγάρου Μαξίμου», καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Σε υψηλούς τόνους, οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ. Πριν από λίγο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας.
«Σήμερα, το όραμα της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ υλοποιείται στο ακέραιο, μετά την ψήφιση της τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 -που σπάσατε αυγά, κύριε Βρούτση- η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 40%, την περικοπή δώρων, την περικοπή επιδομάτων, την πλήρη εγκατάλειψη του εργοστασίου, τη μείωση της παραγωγικής διαδικασίας, με συνέπεια την παραγωγική απαξίωση της εταιρείας», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης σημειώνοντας πως όποιος γνωρίζει τους εργαζόμενους της περιοχής, ξέρει πολύ καλά ότι «κάνουν το σταυρό τους», πριν μπουν στο εργοστάσιο, καθώς δύο χρόνια τώρα δεν εκτελούνται ούτε οι τυπικές, οι αυτονόητες συντηρήσεις. «Μεθοδεύσατε χθες, τη λήψη απόφασης από την πλευρά των εργαζομένων για τη συναίνεση στην τροπολογία. Αποτύχατε. Προσπαθείτε διαρκώς να διασπάσετε το μέτωπο των εργαζομένων. Σας έχουν καταλάβει, όμως, και θα αποτύχετε και στις υπόλοιπες προσπάθειές σας. Από τις υποσχέσεις για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, πού βρεθήκαμε; Στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, με μία τροπολογία», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Για «προσχεδιασμένο έγκλημα», έμπνευσης του μεγάρου Μαξίμου, έκανε λόγο η Τόνια Αντωνίου, η οποία έλαβε τον λόγο σήμερα στην ολομέλεια, από τη θέση της ειδικής αγορήτριας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Η ΛΑΡΚΟ, μια από τις λίγες βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, συγκαταλέγεται μέσα στους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2020 να εντάξει τη ΛΑΡΚΟ σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης και ουσιαστικά να την κλείσει ήταν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα της Μαξίμου ΑΕ. Μέσα σε συνθήκες στις οποίες οι τιμές του νικελίου είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας, αποδεικνύεται ότι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με τις δυνατότητές της ήταν μια συνειδητή μεθόδευση απαξίωσής της, καθώς η απώλεια εσόδων από τη χαμένη παραγωγή των τελευταίων ετών ήταν και είναι τεράστια», είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που επισήμανε ότι το κόμμα της κάλεσε κατ' επανάληψη την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ ώστε να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο ή σε τμηματική λειτουργία. «Καλέσαμε την κυβέρνηση να βρει άμεσα λύσεις εξυγίανσης της επιχείρησης ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η επιχείρηση να αποκτήσει ξανά εξωστρέφεια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το νικέλιο στις διεθνείς αγορές, όπως είπα και πριν, αποτιμάται πάρα πολύ υψηλά», είπε η Τόνια Αντωνίου για να διαπιστώσει: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει καμία διάθεση να μετακινηθεί από την προειλημμένη απόφασή της να κάνει δωράκια σε κολλητούς με κρατικό χρήμα, στέλνοντας τον λογαριασμό στον ελληνικό λαό. Όπως και στο ζήτημα των τραπεζών, λειτουργεί ως ο ντίλερ των μεγάλων και μικρών ιδιωτικών συμφερόντων της χώρας εις βάρος των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και των ευάλωτων πολιτών μας. Το ίδιο κάνει ακριβώς και στη ΛΑΡΚΟ».
Σήμερα, το αίτημα για ενιαία λειτουργία της «ΛΑΡΚΟ», με εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλων των θέσεων εργασίας παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει την τροπολογία την ώρα της μεγάλης ανόδου των τιμών του νικελίου, γεγονός που δείχνει ότι παραμένει ένας θησαυρός, που κάτω από άλλες συνθήκες πραγματικά θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική πλουτοπαραγωγική δύναμη για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού. «Γι' αυτό άλλωστε θέλουν να αρπάξουν τη ΛΑΡΚΟ και τα μεταλλεία. Το έγκλημα, λοιπόν, αυτό έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εργαλείο τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Την απαξιώσατε, τη συκοφαντήσατε εδώ και δέκα χρόνια, χωρίς να κάνετε τους αναγκαίους εκσυγχρονισμούς, με αποκορύφωμα αυτά τα τελευταία δυόμισι χρόνια που εντάθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε ειδική εκκαθάριση με στόχο την εκποίηση», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης και υπογράμμισε ότι η ΛΑΡΚΟ μπορεί και πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως έχει προτείνει και προτείνει και σήμερα το ΚΚΕ.
«Είναι εμβληματικό, όσον αφορά τη μεθόδευση και το περιεχόμενο, αυτό που κάνετε για τη ΛΑΡΚΟ, πέραν του ότι αφήνετε ανθρώπους χωρίς σπίτι, χωρίς τροφή», ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. «Μιλάμε για πάνω από χίλιους ανθρώπους σε πέντε διαφορετικές περιοχές της χώρας μας, τους αφήνετε χωρίς αύριο, ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους, τα χέρια τους. Τα εργατικά ατυχήματα στη ΛΑΡΚΟ ήταν κάτι καθημερινό. Όποιος στοιχειωδώς έχει πάει στις κινητοποιήσεις, θα δει ανθρώπους να τους λείπουν δάχτυλα, να τους λείπουν μέλη. Έχουν δώσει την ψυχή και το σώμα τους για τη ΛΑΡΚΟ και τους πετάτε έτσι με μια μονοκοντυλιά στον δρόμο, στον Καιάδα της ανεργίας», είπε ο Κρίτων Αρσένης που κατήγγειλε την κυβέρνηση για «μαφιόζικη πρακτική» και «εξαπάτηση της Δικαιοσύνης», λέγοντας: «Οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των αντίστοιχων απολύσεων που είχε προτείνει τότε ο διαχειριστής. Η δίκη ήταν για τις 6 Μαΐου, πήγε ο διαχειριστής -δική σας επιλογή- και ζήτησε αναβολή των ασφαλιστικών μέτρων για τις 17 Ιουνίου, επειδή θα γίνονταν διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους. Πριν ολοκληρωθούν αυτές οι διαβουλεύσεις, που ποτέ δεν κάνατε, φέρατε την τροπολογία, για να σταματήσετε τη διαδικασία, αυτήν τη φορά μην επιτρέποντας στο δικαστήριο να αποφανθεί επί των μέτρων σας».
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr