Νέος κύκλος διαξιφισμών κυβέρνησης-αντιπολίτευσης
Και ξαφνικά, νέο κύκλο αντιπαράθεσης του Μαξίμου με την αξιωματική αντιπολίτευση πυροδοτούν οι αιτιάσεις της ΝΔ περί πολιτικών παιχνιδιών της κυβέρνησης στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το Πρωθυπουργικό Γραφείο απάντησε, μάλιστα, τη νύχτα με αυστηρό ύφος στη Νέα Δημοκρατία, θυμίζοντας ότι εξαρχής επεδίωξε να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία σχολιάζοντας την υιοθέτηση «ανυπόστατων σεναρίων».
Επί της ουσίας, το Μαξίμου απορρίπτει τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία.
Συγχρόνως, απορρίπτει και το σκεπτικό της ΝΔ ότι η παρούσα Βουλή μπορεί μόνο να εισηγείται τα υπό αναθεώρηση άρθρα και όχι το περιεχόμενό τους, τονίζοντας ότι «η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους. Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας».
Κατά τα λοιπά, φαίνεται ότι αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις περιορισμένες αλλαγές -ή καλύτερα αντικαταστάσεις- στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτό θα συμβεί, όπως όλα δείχνουν, αμέσως μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου και του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου, καθώς αμφότεροι επιθυμούν να προσηλωθούν στην προεκλογική εκστρατεία τους για τους δήμους Θεσσαλονίκης και Αθηναίων αντίστοιχα. Αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί αργότερα από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Επικρατέστερος για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος
Πρόθεση αποχώρησης
Ο πρωθυπουργός έχει πει στους συνεργάτες του ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών, άλλωστε ο κύριος λόγος για τον οποίο ανέλαβε καθήκοντα υπουργού ήταν για να έχει την κεντρική ευθύνη για τους απαιτούμενους χειρισμούς στις εξελίξεις περί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από τη στιγμή που ο ρόλος αυτός ολοκληρώθηκε και με την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να αποχωρήσει, ορίζοντας με την ιδιότητα του πρωθυπουργού στη θέση του υπουργού νέο πρόσωπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερος για τη διαδοχή του χαρτοφυλακίου επί της Βασιλίσσης Σοφίας είναι ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Οι πληροφορίες εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να μην εξετάζει την επανάκαμψη του Νίκου Κοτζιά, σύμφωνα με φήμες που διαρρέουν ορισμένα κέντρα, θεωρώντας ότι δεν θα ήταν μια ορθή πολιτική κίνηση.
Οπως και να ’χει, εφόσον είναι ο Γ. Κατρούγκαλος ο διάδοχος του Αλ. Τσίπρα, τότε απελευθερώνεται η θέση του αναπληρωτή ΥΠΕΞ, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα καλυφθεί από ένα πρόσωπο που προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Και αυτό για να σηματοδοτήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για μια νέα προοδευτική συμμαχία στον δρόμο προς τις κάλπες. Για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα, χωρίς όμως αυτά να είναι τα επικρατέστερα για την κάλυψη του κενού.
Ερχονται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με στόχο μια νέα προοδευτική συμμαχία στον δρόμο προς τις κάλπες
Από κει και πέρα, θεωρείται βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ορίσει νέο υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης για λόγους πολιτικούς και συμβολικούς, ενώ στην πορεία θα αποφασίσει εάν θα υπάρξει αντικαταστάτης του κ. Ηλιόπουλου στο υπουργείο Εργασίας.
Πάντως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει και νέες πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση του αριστερού και προοδευτικού μετώπου με κεντρικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ενδέχεται να συγχρονιστούν με κείμενο υπογραφών που θα δει το φως της δημοσιότητας, περιλαμβάνοντας ονόματα προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς. Σημειωτέον πως στις 22 Φεβρουαρίου θα γίνει εκδήλωση στο Γαλάτσι με ομιλητές τους Πάνο Σκουρλέτη και Γιάννη Ραγκούση, ενώ στις 25 του μήνα, στην Πάτρα, θα γίνει ανάλογη εκδήλωση με τη συμμετοχή των Φ. Κουβέλη, Δ. Παπαδημούλη και Γ. Ραγκούση.
Την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί στο Μόναχο, για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια. Η διοργάνωση θα απονείμει το φετινό βραβείο της στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ, ως πράξη αναγνώρισης της προσφοράς τους υπέρ της συνεννόησης και επίλυσης των διαφορών Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας. Με το βραβείο «Ewald von Kleist», που απονέμεται από το 2009, έχουν τιμηθεί ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Χαβιέ Σολάνα, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο ΟΑΣΕ και ο πρώην Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ.
Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr