Τα επικίνδυνα παιχνίδια Ερντογάν και τα … μηνύματα της Αθήνας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αποφασισμένος να πορευθεί στο δρόμο της έντασης είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διατηρεί ανοιχτή όλη τη «βεντάλια» των θεμάτων κοιτώντας πρωτίστως προς το εσωτερικό ακροατήριο. Την προηγούμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο κ. Ερντογάν φρόντισε να μην παρουσιάσει τις αναθεωρητικές του απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε ο κεντρικός του στόχος στη Μαδρίτη ήταν η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς η γειτονική χώρα «καίγεται» για το θέμα των F 16.
Ωστόσο, αμέσως μετά τις επαφές με τους ξένους ηγέτες στην ισπανική πρωτεύουσα ο Τούρκος πρόεδρος άρχισε πάλι την ίδια ρητορική για τα νησιά και συνέχισε να προκαλεί κατηγορώντας την Ελλάδα πως παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Και δε σταμάτησε εκεί αλλά έφτασε στο σημείο να πει πως «ελπίζει» να σταλεί «μήνυμα» του ελληνικού λαού «μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες του που τρέχουν πίσω από περιπέτειες».
Είναι εμφανές πως ο Τούρκος πρόεδρος - που χθες υπήρξαν νέα σενάρια για την κατάσταση της υγείας του- επιλέγει αυτή τη ρητορική κλιμάκωση, καθώς εκτιμά πως του δίνει πόντους στο εσωτερικό ακροατήριο. Άλλωστε έχει μπροστά του μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση το 2023, με την άσχημη πορεία της οικονομίας να επηρεάζει τα ποσοστά της δημοτικότητας του.
Επομένως, η εκτίμηση είναι πως ο κ. Ερντογάν δεν πρόκειται να αλλάξει στρατηγική στο δρόμο προς τις κάλπες, καθώς εκτιμά πως με τις εμπρηστικές δηλώσεις για τη χώρα μας κερδίσει ένα σκληροπυρηνικό ακροατήριο. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα η τουρκική αντιπολίτευση υιοθετεί ανάλογη ρητορική και υπάρχει ένας … συναγωνισμός προκλητικών αναφορών στα εθνικά θέματα.
Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να πετύχει μια δύσκολη ισορροπία στη διεθνή σκηνή με αμφίβολα αποτελέσματα. Από την μια πλευρά προσπαθεί να αρνηθεί το ρόλο του «ταραξία» και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η - χωρίς αποτέλεσμα - προσπάθεια του να μεταθέσει στη χώρα μας ευθύνες για το κακό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από την άλλη πλευρά όμως θέλει να δείξει πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος και εκεί οφείλεται και το ανατολίτικο παζάρι που έκανε για την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (βάζοντας συγκεκριμένους όρους για να πει τελικά το «ναι»).
Τι αναμένει η Αθήνα
Μήνυμα πως η προκλητικότητα δε γίνεται δεκτή και η χώρα μας θα απαντά στέλνει η ελληνική πλευρά. Αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως η Ελλάδα δεν παρασύρεται σε μια διαρκή κλιμάκωση, καθώς θεωρεί πως οι ρητορικές εξάρσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν μπορούν να προκαλέσουν τίποτα θετικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και μπορεί η κυβέρνηση να μην κλείνει την πόρτα του διαλόγου αλλά παράλληλα εστιάζει στην περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.
Η άποψη που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως τα μηνύματα τα οποία εκπέμφθηκαν και δημόσια, αλλά και πίσω από κλειστές πόρτες, στη Μαδρίτη είναι απολύτως σαφή και δεν υπάρχει καμία απολύτως ανοχή εντός της Συμμαχίας για άλλα ενδεχόμενα προβλήματα. Ωστόσο, τηρείται στάση αναμονής καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποδείξει πως είναι απρόβλεπτος παίκτης και δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια πως θα κινηθεί (κυρίως αν συνεχίσει να «πιέζεται» από τις δημοσκοπήσεις).
Σε συνέντευξη του χθες στο ethnos.gr ο υφυπουργός Παιδείας και αν.καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος εκτίμησε πως σε αυτή τη φάση ένα «θερμό επεισόδιο», δεν αποτελεί επιδίωξη του Ερντογάν, καθώς «ενδιαφέρεται για εύκολες νίκες εντυπώσεων και όχι για κάτι που μπορεί να έχει οδυνηρή κατάληξη για τον ίδιο και τη χώρα του, όπως μία στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κρατών». Ωστόσο, επεσήμανε πως «όλες οι τουρκικές κινήσεις εδώ και καιρό δείχνουν ότι θέλουν να σπρώξουν την Ελλάδα να προβεί στη μοιραία κίνηση στρατιωτικής κλιμακώσεως». Για να συμπληρώσει πως «με δεδομένο ότι οι τουρκικές προκλήσεις είναι πολλές και καθημερινές, δε θα πρέπει να αποκλείουμε να προκύψει ένα θερμό επεισόδιο κατά λάθος»
Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια στρατηγική βήμα - βήμα, εστιάζοντας ιδιαιτέρως και στο διπλωματικό πεδίο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκος Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα είναι εστιασμένη σε ευρωπαϊκά θέματα. Να σημειωθεί πως σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στο Λουγκάνο της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας των επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.
Αγία Βαρβάρα: Νέο περιστατικό με πυροβολισμούς στην Αττική - Ένας νεκρός
Φωτιά στην Ηλεία: Συγκλονιστικές εικόνες από το πύρινο μέτωπο
Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στην Κοπεγχάγη - Αναφορές για αρκετούς τραυματίες
Το «αντίο» της Εβελίνας Παπούλια στην Ντίνα Κώνστα: «Καλό ταξίδι όμορφη, μου έμαθες πολλά»
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ των ανεξαρτητοποιήσεων Τζάκρη και Πούλου και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr