Ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα από Γερμανία και Γαλλία που στηρίζουν την Ελλάδα - Ενοχλημένος ο Τσαβούσογλου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα έστειλαν την Παρασκευή Γερμανία και Γαλλία μέσω των υπουργών εξωτερικών τους. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ που αρχικά συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα πήρε σαφή θέση για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργός και τον ομολογό της για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την ενεργειακή κρίση αλλά και την τουρκική προκλητικότητα. Λίγες ώρες αργότερα ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε μία τεταμένη ανταλλαγή απόψεων με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σχεδόν παράλληλα, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών διαμήνυε στον Νίκο Δένδια, που στο μεταξύ είχε μεταβεί στο Παρίσι ότι «θα παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις στο Αιγαίο- και πραγματικά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε στο πλευρό σας». Όλα αυτά ενώ η Άγκυρα ετοιμάζεται να βγάλει το τέταρτο γεωτρύπανο για εξορύξεις στην Μεσόγειο.
Οι αφοπλιστικές δηλώσεις στης Γερμανίαδας ΥΠΕΞ
Μετά τη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα, η κυρία Μπέρμποκ προχώρησε σε αφοπλιστικές δηλώσεις παίρνοντας ξεκάθαρα θέση υπέρ των ελληνικών επιχειρημάτων στο Αιγαίο καταρρίπτοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις και συγκρίνοντας των τουρκικό με τον ρωσικό αναθεωρητισμό, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό».
Το ίδιο συμβαίνει και με τις δύο βαλτικές χώρες και την εγγύτητά τους με τη Ρωσία», πρόσθεσε. «Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αφουγκραζόμαστε, να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά και να ακούμε, να παρακολουθούμε τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και να δούμε τι σημαίνει αυτό και για τις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας», επισήμανε.
Έχασε την ψυχραιμία του ο Τσαβούσογλου
Μια τεταμένη ανταλλαγή απόψεων είχαν το βράδυ της Παρασκευής, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που περιείχε σχεδόν τα… πάντα: Από τα ελληνοτουρκικά και τις τουρκικές ενέργειες στη Συρία, έως και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον Οσμάν Καβάλά.
Η Μπέρμποκ είχε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου, που «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει» και ο τσαβούσογλου έχασε την ψυχραιμία του. Απαντώντας ο Τούρκος ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι η «Γερμανία θα πρέπει να κρατήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και να μην παίζει το παιχνίδι των ελληνικών και κυπριακών προκλήσεων και προπαγάνδας».
«Η Γερμανία θα πρέπει να κρατήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και να μην παίζει το παιχνίδι των ελληνικών και κυπριακών προκλήσεων», είπε κατηγορώντας την Γερμανία ότι έχει χάσει την αμεροληψία της
Η απάντηση της Μπέρμποκ
Η Μπέρμποκ όμως ήταν σαφής στην απάντηση που έδωσε: «Δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου με την κλιμάκωση της έντασης έχουμε κοινά εξωτερικά σύνορα που είναι σημαντικά» τόνισε.
«Εμείς δεν κάνουμε προπαγάνδα, ως μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης ενδιαφερόμαστε και για τα σύνορα της χώρας αλλά και για της ΕΕ», απάντησε στον Τσαβούσογλου η Γερμανίδα υπουργός.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Συρία
«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσον αφορά τον Οσμάν Καβαλά πρέπει να εφαρμοστεί», επέμεινε αναφερόμενη στον Τούρκο φιλάνθρωπο που έχει καταδικαστεί σε ισόβια για πράξεις που ο ίδιος αρνείται πάντα.
«Παρότι είναι δύσκολο να το ακούσετε, αυτό πρέπει να λεχθεί», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, που προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων, και η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της επίσκεψη στην Τουρκία και αύριο θα μεταβεί στην Άγκυρα.
Οι υπεύθυνοι του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την Άγκυρα την «άμεση απελευθέρωση» του Οσμάν Καβαλά, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
«Γιατί η Γερμανία ενθαρρύνει όλες τις χώρες να αποκλείουν την Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης», απάντησε ο Τσαβούσογλου σε έντονο ύφος προτού απαριθμήσει τις χώρες οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού οργάνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Ελλάδα, Γαλλία, Νορβηγία, Γερμανία».
«Γιατί δεν το υπενθυμίζετε στην Ελλάδα αλλά μόνο στην Τουρκία; Γιατί αναφέρετε τον Καβαλά; Επειδή τον χρησιμοποιείτε», συνέχισε ο Τσαβούσογλου κατηγορώντας εκ νέου τον επιχειρηματία και εκδότη ότι "χρηματοδότησε" τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.
Η Μπέρμποκ προειδοποίησε επίσης για μια «προληπτική επίθεση» στη βόρεια Συρία. «Μια νέα σύγκρουση θα προκαλούσε μόνο νέα δεινά στον πληθυσμό και η αστάθεια θα ωφελούσε το Daesh», επέμεινε η Γερμανίδα υπουργός χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
«Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της αλλά θα πρέπει να επιτίθεται μόνο στους εγκληματίες», επέμεινε η Μπέρμποκ αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «η Τουρκία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια τις τρομοκρατικές επιθέσεις του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Η Άγκυρα απειλεί εδώ και δύο μήνες ότι θα διεξαγάγει μια στρατιωτική επιχείρηση για να προασπίσει τα νότια σύνορά της.
Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης και από Γαλλία με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις: «Θα είμαστε στο πλευρό σας»
Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Γαλλία, όπως στο παρελθόν και όπως έχει επαναλάβει και μέσω του Γάλλου προέδρου, είναι σύμμαχος και φίλη χώρα με την Ελλάδα και θα σταθεί αλληλέγγυα έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της, έστειλε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, στο Παρίσι.
«Θα είμαστε στο πλευρό σας»
«Θα παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις και πραγματικά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε στο πλευρό σας» διαμήνυσε εξίσου η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. Σημείωσε πως ο Νίκος Δένδιας την ενημέρωσε για «τη μεγάλη του ανησυχία όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, τις απειλές κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, κάποιες δηλώσεις ενός εταίρου μας».
Αναφερθείσα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισήμανε πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή για την Ελλάδα και τη Γαλλία και μια περιοχή ανησυχίας. Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, η Κατρίν Κολονά έκανε λόγο για ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει με τον Νίκο Δένδια την καλή συνεργασία που είχε με τον προκάτοχό της Ζαν-Ιβ Ντριάν.
Κάνοντας απολογισμό της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, που από το προηγούμενο καλοκαίρι συμπληρώνει την παλιά φιλία μεταξύ των κρατών, η Γαλλίδα υπουργός είπε πως από τους πρώτους μήνες «είδαμε τους καρπούς αυτής της συνεργασίας».
Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την αλληλεγγύη που κατέδειξε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στη Γαλλία. «Είναι μια αλληλεγγύη η οποία κατέδειξε στην πράξη με δύο Καναντέρ, τα οποία μάς βοήθησαν πολύ στη μάχη κατά των πυρκαγιών» ανέφερε και υπενθύμισε αντίστοιχα πως το προηγούμενο καλοκαίρι τη γαλλική βοήθεια στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία του Μηχανισμού Αλληλεγγύης της ΕΕ και διαμήνυσε πως «μαζί είμαστε πάντοτε πιο ισχυροί».
Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε τη σημασία μιας κοινής προσέγγισης της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την αναγκαιότητα να καταπολεμήσουμε τις ψευδείς ειδήσεις που έρχονται από τη Μόσχα, η οποία επιδιώκει να ξεχάσουμε τις αιτίες του πολέμου» και υπογράμμισε την ανάγκη να καταπολεμηθεί πιο αποφασιστικά τη ρωσική στάση και να εξεταστούν οι συνέπειες αυτού του πολέμου στην Ευρώπη και πέρα αυτής. «Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη των οικονομικών και των γεωπολιτικών συνεπειών που απορρέουν από την εισβολή στην Ουκρανία» προσέθεσε και έδωσε έμφαση στις επιπτώσεις του πολέμου στην ενέργεια.
Άλλωστε η ενεργειακή ασφάλεια συζητήθηκε μεταξύ των δύο υπουργών και ειδικά οι τελευταίες αποφάσεις που λήφθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Κινούνται σε μια θετική κατεύθυνση και διασφαλίζουν την ευρωπαϊκή ομογένεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας» και θα πρέπει να πάμε ακόμα παραπέρα, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και προέταξε την ανάγκη διασφάλισης της ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και ειδικότερα από τη Ρωσία.
- Ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία από Γερμανία και Γαλλία και στήριξη των ελληνικών θέσεων - Ενοχλημένη η Άγκυρα
- Κέρδη-μαμούθ 51 δισ. δολαρίων για τις 4 μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες
- Τραγωδία στα Σπάτα: Η κάμερα από το εσωτερικό ελικοπτέρου - Ποια τα πρωτόκολλα ασφαλείας
- Μια από τις πιο τραγικές ιστορίες του Μεγάλου Πολέμου: Η μάνα που έχασε τα πέντε παιδιά της στις μάχες και στάθηκε όρθια μέχρι τα 80 της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr