Λάδι στη φωτιά της έντασης ρίχνει η Άγκυρα: Εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, μπαράζ παραβιάσεων και fake news
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε ένα συνεχιζόμενο blame game επιδίδεται η Άγκυρα που επιχειρεί να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα και να κρύψει τις ευθύνες της για το τεταμένο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με ένα μπαράζ δηλώσεων η τουρκική πλευρά επιχειρεί να κάνει το άσπρο - μαύρο και εξαπολύει ανυπόστατες κατηγορίες για την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό για το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο, που δίνει νέα ώθηση στο ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας.
Η Αθήνα βλέπει νέα απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τις τουρκικές αρχές και η φύλαξη των συνόρων στον Έβρο βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Η εκτίμηση είναι πως το τελευταίο διάστημα εξελίχθηκε μια νέα φάση κρίσης του μεταναστευτικού ως υβριδικού χαρακτήρα επίθεση προς τη χώρα μας. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως μέσα σε μια ημέρα - και συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη - αποπειράθηκαν να εισέλθουν από τον Έβρο πάνω από 1.500 μετανάστες.
Στη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου (κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία) καθώς και η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης. Υπολογίζεται πως ο φράχτης θα επεκταθεί σταδιακά τουλάχιστον κατά 80 χιλιόμετρα, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και εθνικοί πόροι αν δεν «ξεκολλήσουν» οι συζητήσεις για τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Μπροστά στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μην μένει τίποτα αναπάντητο. Άλλωστε είναι εμφανές πως η Άγκυρα δεν θα σταματήσει να προβάλει τους έωλους ισχυρισμούς της για μια σειρά θεμάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο σημείο να ασκήσει κριτική στη χώρα μας για το μεταναστευτικό και ισχυρίστηκε πως χάρη στις προσπάθειες της Τουρκίας αποτράπηκαν θάνατοι στο Αιγαίο και σώθηκαν οι ζωές 41.000 ανθρώπων.
Κυβερνητικές πηγές έστελναν χθες σαφές μήνυμα πως «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να φυλάσσει τα σύνορα της -που είναι και σύνορα της Ευρώπης- με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, διασώζοντας χιλιάδες ζωές σε στεριά και θάλασσα». Και προσέθεταν πως παραβάτης τόσο του Διεθνούς Δικαίου, όσο και της κοινής δήλωσης της με την Ε.Ε., είναι η Τουρκία οι Αρχές της οποίας προωθούν, με τη χρήση βίας μετανάστες προς την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, η τουρκική πλευρά επιμένει να παίζει το ρόλο της… αδικημένης στη διεθνή σκηνή, παρά το ό,τι συνεχίζει να ρίχνει νερό στο μύλο της έντασης. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες υπήρξε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, ωστόσο η Άγκυρα επιχείρησε να κατηγορήσει τη χώρα μας πως ελληνικά F 16 «κλείδωσαν» με τα ραντάρ τους τουρκικά F 16. Με την Αθήνα να απαντά άμεσα σε αυτή την προσπάθεια αλλοίωσης των γεγονότων, καθώς ουσιαστικά τουρκικά μαχητικά παρεμβλήθηκαν σε συμφωνημένη με το ΝΑΤΟ πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52
Στο μεταξύ νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τη χώρα μας για «προπαγάνδα» μην μπορώντας να κρύψει την ενόχληση του για την τροπή που έχει πάρει το θέμα των F-16. Τον χορό των προκλητικών δηλώσεων συνεχίζουν το τελευταίο διάστημα και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι, γεγονός που δείχνει πως το κλίμα της έντασης θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Πού το πάει ο Ερντογάν
Αντιμέτωπος με την εξαιρετικά αποδυναμωμένη τουρκική οικονομία και πιεσμένος από τους εσωκομματικούς του αντίπαλους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να εμφανιστεί στο εσωτερικό του ακροατήριο ως ένας ισχυρός παίκτης στη διεθνή σκηνή. Στο πλαίσιο αυτό δεν αναμένεται το επόμενο διάστημα να χαμηλώσει τους τόνους απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς θέλει να συσπειρώσει ένα σκληροπυρηνικό ακροατήριο στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες (το 2023).
Ωστόσο, παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλει να μείνει στον ρόλο του «ταραξία» στην διεθνή κοινότητα αλλά επιδιώκει να εμφανιστεί ως ένας ισχυρός παίκτης. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίες οι διαμεσολαβητικές του προσπάθειες ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο.
Με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία ο κ. Ερντογάν εκτίμησε πως θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό για να ισχυροποιήσει τη θέση του. Βέβαια, στην πορεία είδε πως αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς αναθεωρητικές απόψεις δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην διεθνή κοινότητα.
Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει μια μεικτή στρατηγική. Συντηρεί την ένταση με Αθήνα και Λευκωσία αλλά παράλληλα εγκαταλείπει την πολιτική της αντιπαλότητας που είχε επιλέξει να εφαρμόζει με χώρες της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου. Επιχειρεί δηλαδή να κάνει μια στροφή στον ρεαλισμό, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει πλήρως τα ουτοπικά του όνειρα για το ρόλο που μπορεί μα διαδραματίσει στην διεθνή σκηνή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως επιδίδεται σε ριψοκίνδυνες ασκήσεις ισορροπίας, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ αλλά να μην κόψει τις γέφυρες με τη Ρωσία.
- Λάδι στη φωτιά της έντασης ρίχνει η Άγκυρα: Εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, μπαράζ παραβιάσεων και fake news
- Τραγωδία στην Κόρινθο: Απολογείται ο πατέρας της 6χρονης που πνίγηκε - Τρία τα αναπάντητα ερωτήματα
- Καθηγητής ΑΠΘ: Υποσχόμενη εξέλιξη το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου - Ο στόχος τώρα, τι αλλάζει για τον EastMed
- Ομόλογα: Σχέδιο για νέα έξοδο στις αγορές το Σεπτέμβριο, ενώ ανεβαίνουν οι αποδόσεις
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr