Σύγκρουση «δύο κόσµων» ετοιµάζει η ΝΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οργανώνει το πλάνο της επόµενης µέρας µε το σκεπτικό για τετραπλές κάλπες τον Μάιο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Διλήμματα και συµµαχίες: επ’ αυτών των αλληλοεπηρεαζόµενων αξόνων χτίζει, κατά πληροφορίες, την προεκλογική του πλατφόρµα αλλά και τις βασικές προτεραιότητες της επόµενης µέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η µόνιµη επωδός, εσχάτως, του προέδρου της ΝΔ ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ταυτόχρονης διενέργειας ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών στις 26 Μαΐου αποτελεί τον γνώµονα της προσχεδιασµένης κλιµάκωσης της «γαλάζιας» στρατηγικής.
Επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουν τις πραγµατικές προθέσεις του Μεγάρου Μαξίµου, στο «γαλάζιο» αρχηγείο εκτιµούν, κατά πληροφορίες, ότι έως τις αρχές Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Μολονότι οι πληροφορίες που συλλέγει το Μοσχάτο από τις κυλιόµενες έρευνες της κοινής γνώµης είναι άκρως ενθαρρυντικές για το τελικό ποσοστό του κόµµατος, ο πρόεδρος της Ν∆ έχει δώσει ρητές εντολές στον κοµµατικό µηχανισµό ότι θα επιδείξει… µηδενική ανοχή στον εφησυχασµό, προϊδεάζοντας επιτελικά στελέχη και υποψηφίους για µια πολύ σκληρή πολιτική αναµέτρηση.
Μολονότι το κεφάλαιο «Συµφωνία των Πρεσπών» δεν έχει κλείσει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, σύµφωνα µε πληροφορίες, οργανώνει ήδη την άµυνα της επόµενης κυβέρνησης σε οικονοµικά, εµπορικά, αλλά και πολιτιστικά ζητήµατα. Η Ν∆ δείχνει προς την οικονοµία ως το πεδίο που αναµένεται να καθορίσει εν πολλοίς τους πολιτικούς συσχετισµούς της επόµενης µέρας. «Ποιος µπορεί να εγγυηθεί την επάνοδο της χώρας σε υψηλούς και διατηρήσιµους ρυθµούς ανάπτυξης; Ποιος µπορεί να φέρει επενδύσεις και ποιος µπορεί να δηµιουργήσει νέες και καλύτερα αµειβόµενες θέσεις εργασίας;» είναι δύο από τα κυριότερα προεκλογικά διλήµµατα που επιστρατεύει ήδη το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας να υπογραµµίσει τη χρεοκοπία του µοντέλου ΣΥΡΙΖΑ.
Το άρθρο 16
Τακτικοί συνοµιλητές του κ. Μητσοτάκη χαρακτήριζαν εξόχως διαφωτιστική την πρόσφατη κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συνταγµατική αναθεώρηση, κάνοντας λόγο για δύο εκ διαµέτρου αντίθετους κόσµους που θα συγκρουστούν στις επικείµενες εκλογικές αναµετρήσεις, κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Τσίπρα ότι το µόνο που τον ενδιαφέρει είναι ο περιορισµός της ήττας του.
Οι ίδιες πηγές σηµειώνουν πως το πολυδιαφηµισµένο προοδευτικό άνοιγµα του ΣΥΡΙΖΑ ανακατευθύνθηκε σε µάλλον οπισθοδροµικές επιλογές. Το κυβερνών κόµµα αψήφησε, σηµειώνουν «γαλάζιες» επιτελικές πηγές, την προφανή αναγκαιότητα αναθεώρησης του άρθρου 16 για τη δηµιουργία ιδιωτικών, µη κερδοσκοπικών πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων, ώστε -µεταξύ άλλων- να τερµατιστεί η οικονοµική αιµορραγία χιλιάδων οικογενειών. Αγνόησε παντελώς την επείγουσα προτεραιότητα προσαρµογής του καταστατικού χάρτη της χώρας στη νέα πραγµατικότητα της κλιµατικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάγκη περιβαλλοντικών τοµών, που θα εκκαθαρίζουν και θέµατα που δεσµεύουν διαχρονικά την ατοµική ιδιοκτησία.
Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη συµπληρώνουν, δε, πως το δήθεν κοινωνικά ευαίσθητο κυβερνητικό στρατόπεδο… αµέλησε να συναινέσει στη συνταγµατική θέσπιση του ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος, ενός θεσµού που εισήχθη επί Ν∆ και αποτελεί σηµαντικό προστατευτικό δίχτυ των αδυνάµων. Ιδιαιτέρως υποκριτική χαρακτηρίζουν, εξάλλου, στην Πειραιώς την όψιµη, όπως τη χαρακτηρίζουν, αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.
Η απόπειρα από τον κ. Τσίπρα περιορισµού της συζήτησης στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου, αλλά κυρίως η… ύποπτη, κατά το Μοσχάτο, καταψήφιση του άρθρου 30 εγείρει υποψίες πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να αξιοποιήσει εκ νέου το χαρτί της προεδρικής εκλογής, προκειµένου να προσπαθήσει να επαναφέρει την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα. Εξάλλου, η προ ηµερών ταυτόσηµη προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη µε επιφανείς συνταγµατολόγους που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως οι κ. Αλιβιζάτος, Μανιτάκης, Κοντιάδης και Μποτόπουλος, για την κατεύθυνση αλλαγής του συνταγµατικού χάρτη της χώρας πιστοποιεί κατ’ αντιπαράσταση µε τον προχθεσινό ανασχηµατισµό -κατά το Μοσχάτο- «ποιος συνοµιλεί πραγµατικά µε τον χώρο της Κεντροαριστεράς και ποιοςεξαντλείται σε µπαλώµατα βραχύβιων επικοινωνιακών εντυπώσεων».
Συνομιλίες με διεθνή κέντρα
Την ίδια ώρα, το πλέγµα συµµαχιών του για την άµεση ενεργοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου ανάταξης της χώρας οικοδοµεί ήδη ο πρόεδρος της Ν∆. Τα άκρως ενθαρρυντικά µηνύµατα για την προοπτική της χώρας από τα ραντεβού µε την Ανεγκρετ Κραµπ-Καρενµπάουερ και τον Μάνφρεντ Βέµπερ τις τελευταίες 10 ηµέρες (δηλαδή µε την, κατά τα φαινόµενα, αυριανή Γερµανίδα καγκελάριο και τον πιθανότατα επόµενο πρόεδρο της Κοµισιόν) µαρτυρούν τα ισχυρά ερείσµατα που διατηρεί ο κ. Μητσοτάκης σε Βερολίνο και Βρυξέλλες. Το ζωηρό, δε, ενδιαφέρον για τον «γαλάζιο» οικονοµικό οδικό χάρτη από επιχειρήσεις και επενδυτές (Moore Capital, Hauck and Aufhauser, Fund Landsdowne Partners, Broad Reach Investment Management, Cell Medica) επιβεβαιώνει τον προχωρηµένο βαθµό ωρίµανσης επενδυτικού σχεδίου της επόµενης διακυβέρνησης.
Στη Μόσχα, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, θα συνεχιστούν οι διεθνείς επαφές του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα συναντηθεί µε τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντµίτρι Μεντβέντεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr