Το δεξιό κοινό, το αντικυβερνητικό μέτωπο και η «απειλή» της αστάθειας - Πώς οι παρακολουθήσεις επηρεάζουν τις πολιτικές ισορροπίες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Μέσα σε ένα σκηνικό έντονης πόλωσης έγινε χθες η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με την κυβέρνηση να δέχεται πυρά από σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στη Νέα Δημοκρατία ανησυχούν για τον αντίκτυπο που έχει η υπόθεση των παρακολουθήσεων στην κοινή γνώμη - κυρίως στο κεντρώο ακροατήριο- και για την ενίσχυση του αντικυβερνητικού μετώπου. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση βλέπει πολιτική «μοναξιά» της κυβέρνησης και εντείνει το pressing, με το σκληρό ροκ να επικρατεί στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες.
Κάλπες που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όπως τόνισε εκ νέου ο πρωθυπουργός, μιλώντας για «πολιτική ευθύνη» και αναγνωρίζοντας πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δίδυμη κρίση καθώς από τη μία πλευρά είναι σφοδρές οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις παρακολουθήσεις και από την άλλη το ενεργειακό απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ωστόσο, παρά τα δύο αυτά μέτωπα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασιστεί πως δεν θα στηθούν πρόωρες κάλπες και δεν αλλάζει ο σχεδιασμός για εκλογές την άνοιξη του 2023.
Σε αυτή τη φάση για τη Νέα Δημοκρατία προέχει η συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων και δεν είναι τυχαίο πως δίνεται βαρύτητα σε μια σειρά θεμάτων που απευθύνονται πρωτίστως σε ένα δεξιό ακροατήριο. Στόχος είναι οι γαλάζιοι ψηφοφόροι να φτάσουν μέχρι την επόμενη κάλπη- που θα γίνει με την απλή αναλογική - και να μην αντιμετωπίσουν με χαλαρότητα ή και αδιαφορία την εκλογική αναμέτρηση.
Δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές του πρωθυπουργού στην ανάγκη σταθερότητας, την οποία μάλιστα συνέδεσε και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Κοιτώντας προς τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για «συμφέροντα τα οποία επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις» και για «δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος- που ποτέ δεν άντεξαν το δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας τον οποίο σταθερά έχει επιλέξει η χώρα». Δεν έλειψαν και οι αναφορές στο μεταναστευτικό - ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα ένα δεξιό ακροατήριο- με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για ένα νέο κύμα εισβολής που μεθοδεύεται στον Έβρο.
Παράλληλα στη χθεσινή συζήτηση υπήρξαν και πολλά «καρφιά» για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι φυγόκεντρες τάσεις κεντρώων ψηφοφόρων. Στη Νέα Δημοκρατία προσπαθούν να κρατήσουν «ζωντανό» το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αν και αναγνωρίζουν πως αυτό δεν είναι πλέον τόσο ισχυρό όσο παλαιότερα.
Το επόμενο διάστημα η μάχη θα δοθεί για ένα τμήμα του κέντρου που είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019 αλλά δεν έχει στενές σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία και επομένως είναι δεκτικό στο … φλερτ άλλων κομμάτων. Στο γαλάζιο στρατόπεδο παρακολουθούν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στο συγκεκριμένο ακροατήριο δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωση αλλά και η κριτική που ασκούν πρόσωπα που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί πως έχουν σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ.
Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου , ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων «παρακαλώ τον κ. Μητσοτάκη αν δεν θέλει να σέβεται τις πολιτικές μου απόψεις πάντως να προσέχει και να λαμβάνει υπόψη του τις νομικές μου απόψεις. Θα μπορούσε να τον βοηθήσει αυτό στην αντιμετώπιση της κρίσης του συγκεντρωτικού και μονοπρόσωπου μοντέλου εξουσίας».
Επίσης, ιδιαίτερα συζητήθηκαν το τελευταίο διάστημα οι παρεμβάσεις του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου αλλά και του Ξενοφώντα Κοντιάδη καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο και Προέδρου του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου (που είπε πως ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη είτε παραιτούμενος είτε επιλέγοντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το συντομότερο).
Η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα και η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας
Σε μια κοινοβουλευτική ομάδα που είναι μπετόν αρμέ αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ αν πιστεύει πως δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Υπογράμμισε δε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος είναι ενωμένη, συμπαγής και έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε μάχη.
Στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να κλείσουν τη φημολογία για ανησυχία βουλευτών αναφορικά με την τροπή που πήρε το θέμα των παρακολουθήσεων και τονίζουν πως δεν έχουν υπάρξει διαφορετικές θέσεις. Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί να αυξηθεί η παρουσία πρωτοκλασάτων υπουργών αλλά και βουλευτών στα τηλεοπτικά παράθυρα, ώστε να μην δίνουν συνεχώς τα ίδια πρόσωπα τις μάχες. Από τη χθεσινή συνεδρίαση «απουσίαζαν» οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Αν. Σαμαράς, ενώ όσον αφορά στον Νίκο Δένδια ήταν στην Κροατία.
Οι δημοσκοπήσεις και το καλάθι της ΔΕΘ
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως το θέμα των παρακολουθήσεων έχει και πολιτικό αντίκτυπο και αυτό θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις (ήδη υπάρχουν οι πρώτες μετρήσεις). Ωστόσο, επικρατεί η άποψη πως θα διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα το καθαρό - έστω και ψαλιδισμένο- προβάδισμα από το ΣΥΡΙΖΑ και θα δοθεί η δυνατότητα για μια «αντεπίθεση» στη Θεσσαλονίκη.
Η άποψη που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δίνει βαρύτητα στην οικονομία όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Και στόχος είναι μέχρι τότε να έχει μπει σε εφαρμογή ένα πακέτο ευνοϊκών ρυθμίσεων (ξεπάγωμα συντάξεων, αύξηση κατώτατου μισθού, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης) που θα ενισχύουν το εισόδημα εργαζόμενων και συνταξιούχων.
Η γραμμή της κυβέρνησης θα είναι πως μόνο μέσα από ένα περιβάλλον σταθερότητας θα μπορέσει η οικονομία να αντιμετωπίσει τις εξωγενείς κρίσεις. Και δεν είναι τυχαίες οι αναφορές στην Ιταλία που βρίσκεται σε μια πολιτική αβεβαιότητα (οδηγείται σε κάλπες το Σεπτέμβριο) σε μια εποχή που ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου και ξανάρχονται στο προσκήνιο …ξεχασμένες λέξεις για την πλειοψηφία των πολιτών όπως για παράδειγμα τα spreads.
- Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Την εφαρμογή του νόμου με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς προωθεί η κυβέρνηση
- ΕΦΚΑ: Τα τρία μεγάλα «αγκάθια» που λύνονται το φθινόπωρο - Οι ωφελημένοι
- Κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο: Η Ιταλία έστειλε πολεμικό πλοίο δίπλα στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ
- Φανουρόπιτα, η πιο δημοφιλής πίτα της παράδοσης - Το έθιμο και η συνταγή
Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κι επίσημα ο Σωκράτης Φάμελλος με 49,41% - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr