Επιμένει στο αφήγημα των ελληνικών «παρενοχλήσεων» η Άγκυρα: Ελληνικοί S-300 «λόκαραν» τουρκικά F-16
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Τουρκικά αεροσκάφη, που εκτελούσαν αποστολές στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο «κλειδώθηκαν» από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Όπως αναφέρουν οι πηγές, «τέτοιες πράξεις περιγράφονται ως ‘εχθρικές ενέργειες’ σύμφωνα με τους Κανόνες Εμπλοκής του ΝΑΤΟ. Παρά την εχθρική αυτή ενέργεια, τα αεροπλάνα ολοκλήρωσαν τις προγραμματισμένες αποστολές τους και επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους».
Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «είναι μείζον ασυμβίβαστο με το πνεύμα της συμμαχίας να γίνεται κάτι τέτοιο στο διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στις 23 Αυγούστου».
Όπως αναφέρεται «τουρκικά αεροσκάφη εν ώρα υπηρεσίας παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300 που είναι εγκατεστημένο στο νησί της Κρήτης. Το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 κλείδωσε έναν πύραυλο εδάφους-αέρος εναντίον F-16, το οποίο βρίσκονταν σε αποστολή αναγνώρισης στα 10 χιλιάδες πόδια δυτικά της Ρόδου.
Το περιστατικό, που έλαβε χώρα ενώ η παρενόχληση συνεχίστηκε για λίγο, «αποκάλυψε» κατά τις τουρκικές Αρχές ότι η Ελλάδα χρησιμοποιούσε ενεργά τις εν λόγω συστοιχίες».
Οι πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα προμήθευσε την προηγούμενη έκδοση του εν λόγω συστήματος πριν από 23 χρόνια και αναφέρουν ότι μια χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ που κλειδώνει τα πολεμικά της αεροπλάνα με το ρωσικής κατασκευής σύστημα S-300 είναι ενάντια στις αρχές της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα έκανε την πρώτη δοκιμή το 2013
Σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα, το ρωσικής κατασκευής σύστημα S-300 προοριζόταν να αναπτυχθεί στην Κύπρο από την κυπριακή διοίκηση το 1997-1998, αλλά μετά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, αναπτύχθηκε στο ελληνικό νησί της Κρήτης το 1999.
Το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300 αποτελείται από 4 συστοιχίες και 8 βάσεις εκτόξευσης, με βεληνεκές πυραύλων περίπου 80 μίλια. Η Ελλάδα έκανε την πρώτη δοκιμή του συστήματος στην άσκηση «White Eagle» το 2013.
- Άνοιγμα σχολείων με τα ηπιότερα μέτρα προαναγγέλλει στο OPEN η Κεραμέως - Τι θα συμβεί σε περίπτωση που μαθητής βρεθεί θετικός
- Νομιμοποιούνται 70.000 καταπατημένα ακίνητα - Προϋποθέσεις εξαγοράς και τίμημα
- Σκρέκας: Στήριξη στα νοικοκυριά για το φυσικό αέριο - Τι είπε για το ενδεχόμενο πλαφόν
- Πακιστάν: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις πλημμύρες - Πάνω από 1.000 οι νεκροί
- Εξορκισμοί στη Θεσσαλονίκη: Η αντίδραση του επικεφαλής της αίρεσης: «Πανηγυρίζω που με αξίωσε ο Θεός να συλληφθώ»
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr