Νίκος Δένδιας: Να σέβονται και να τιμούν τις αρχές της Συμμαχίας τα όργανα του ΝΑΤΟ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αυστηρό μήνυμα προς τα μέλη του ΝΑΤΟ έστειλε, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Λετονό ομόλογό του, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, ο Νίκος Δένδιας. «Τα όργανα της Συμμαχίας, ξεκινώντας από την ηγεσία της, τον γενικό γραμματέα, πρέπει να σέβονται και να τιμούν το σύνολο των συμμάχων και τις αρχές της Συμμαχίας», υπογράμμισε ο υπουργός εξωτερικών, ο οποίος επισήμανε ότι, η χθεσινή ανάρτηση του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, «αποτελεί απόκλιση από τις αρχές της συμμαχίας».
Όπως τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει τις τελευταίες δεκαετίες πολλά στο ΝΑΤΟ και δεν αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά». «Είμαι ικανοποιημένος διότι, μετά από το χθεσινό διάβημα, το ΝΑΤΟ προέβη σε διορθωτική κίνηση», πρόσθεσε και υπογράμμισε την ανάγκη συνοχής στο πλαίσιο της Συμμαχίας, τονίζοντας, μάλιστα, ότι αυτή είναι πιο σημαντική από ποτέ. «Η ρητορική, την οποία εκπέμπει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, δεν αρμόζει σε μια σύμμαχο χώρα», επανέλαβε. «Εμείς από την πλευρά μας δε θα διολισθήσουμε σε ρητορική αναβίωσης του παρελθόντος. Σαν μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, κοιτάμε προς το μέλλον», είπε ο Νίκος Δένδιας και σημείωσε ότι, «για εμάς σημασία έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, η δημοκρατία, το διεθνές δίκαιο. Και θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που έχει ακριβώς την ίδια προσέγγιση». Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών, το ΝΑΤΟ είναι μία συμμαχία κυρίαρχων κρατών αλλά και μία συμμαχία αυτών των αρχών, το οποίο μνημονεύεται σαφώς στο Στρατηγικό Δόγμα, που εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας και υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο.
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, υπενθυμίζοντας ότι, όπως και η Λετονία, η Ελλάδα τήρησε στάση αρχής με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των χωρών του κόσμου. Ακόμα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα. «Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ο πυρήνας της ΕΕ, της οικογένειας της οποίας και οι δύο είμαστε μέλη», σημείωσε και ανέφερε ότι «έχουμε μια καθαρή θέση για την απόδοση ευθυνών για τη διάπραξη τυχόν εγκλημάτων πολέμου, τίποτα δε μπορεί και δεν πρέπει να μένει ατιμώρητο», μιλώντας και για τη Μαριούπολη και την ευαισθησία που έχει η χώρα μας αναφορικά με την πόλη στην οποία ζούσαν πάνω από 100.000 Έλληνες.
«Ο πυρηνικός σταθμός του Ακουγιού στην Τουρκία η μεγαλύτερη ρωσική επένδυση στο εξωτερικό»
Οι δύο υπουργοί κατά τη συνάντησή τους, συζήτησαν και τις κυρώσεις, ενώ συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχει συμπαγές μέτωπο. «Οι χώρες που δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις δίνουν μια ανάσα στη ρωσική επιθετικότητα. Αναφέρθηκα στην περίπτωση της γειτονικής μας χώρας, της Τουρκίας, η οποία δεν επιβάλλει κυρώσεις, αλλά συγχρόνως το καλοκαίρι αποτέλεσε καταφύγιο για τους Ρώσους ολιγάρχες και τα ρωσικά μέγκα γιοτ, τα οποία η Ελλάδα και η Ευρώπη απαγόρευσαν», είπε και υπενθύμισε ότι, η μεγαλύτερη ρωσική επένδυση στο εξωτερικό είναι ο πυρηνικός σταθμός του Ακουγιού στην Τουρκία. «Η Ρωσία και η Τουρκία φαίνεται να έχουν υιοθετήσει παρεμφερή μοντέλα συμπεριφοράς, με μια προώθηση του αναθεωρητισμού, προβολή δηλαδή ενός μοντέλου αλλαγής συνόρων που δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη και της διεθνούς έννομης τάξης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε. Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμα στη συνεργασία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο, αλλά και διαμετακομιστικό σταθμό για την ενίσχυση και την προστασία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ», τόνισε.
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στο θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. «Τον μνημονεύουμε για τη συνεισφορά του στον ειρηνικό τερματισμό του ψυχρού πολέμου, τις προσπάθειες που κατέβαλε για τον πυρηνικό αφοπλισμό», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περεστρόικα είχε και τα μελανά σημεία της, μεταξύ των οποίων υπήρξε και η καταστολή των κινημάτων ανεξαρτησίας στις Βαλτικές χώρες, στο Αζερμπαϊτζάν και στη Γεωργία.
Τέλος, όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ, Ελλάδα και Λετονία συμπληρώνουν έναν αιώνα διπλωματικών σχέσεων. Κατά την περίοδο αυτήν, έχουν επιτευχθεί αρκετά στον πολιτικό διάλογο και τις μορφωτικές σχέσεις, όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα διδάσκεται στο πανεπιστήμιο της Ρίγας. «Όμως, υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης, στο επίπεδο της αλληλοκατανόησης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, αλλά και στο διμερές εμπόριο, στην καινοτομία, στην ενέργεια, στην οικονομία, στον τουρισμό, στην κουλτούρα», κατέληξε.
- Θεσμών και Διαφάνειας: Παίρνει την ευθύνη ο Κοντολέων - «Ο Μητσοτάκης και το Μαξίμου δεν είχαν ενημέρωση»
- Χρηματιστήριο: Πτώση χωρίς αντίσταση - Η διαφαινόμενη επιβράδυνση βυθίζει τις αγορές
- Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: «Χιονοστιβάδα» οι καταγγελίες για κακοποίηση ασθενών - Σοκάρουν οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις
- Σχολεία: Ξεκινούν οι εγγραφές στο διευρυμένο ολοήμερο - Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς μαθητών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr