Θεσμών και Διαφάνειας: Ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση για τις παρακολουθήσεις - Τι κατέθεσαν τα πρόσωπα «κλειδιά» για τον ρόλο της ΕΥΠ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ολοκληρώθηκε η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία είχαν προσκληθεί για ακρόαση, μετά από αίτημα των κοινοβουλευτικών ομάδων, πρόσωπα που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ή είχαν εμπλοκή με την λειτουργία της.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ.
Η ακρόαση των προσκεκλημένων έγινε σε δύο ομάδες. Στην πρώτη μετείχαν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ: Παναγιώτης Κοντολέων (2019- 2022), Ιωάννης Ρουμπάτης (2015 - 2019), Θεόδωρος Δραβίλλας (2012- 2015) και ο τέως γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.
Στην δεύτερη ομάδα, ακροάσθηκαν από κοινού ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, η εποπτεύουσα την ΕΥΠ εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Βασιλική Βλάχου, ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Χρήστος Ράμμος.
Κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν, πως η απόφαση να υπάρξουν δυο χωριστές διαδικασίες για την ακρόαση των μαρτύρων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προήλθε μετά από εισήγηση της πλειοψηφίας.
Παίρνει την ευθύνη ο Κοντολέων - «Ο Μητσοτάκης και το Μαξίμου δεν είχαν ενημέρωση»
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, φέρεται να έβγαλε εκτός κάδρου παρακολουθήσεων τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παίρνοντας ουσιαστικά την ευθύνη πάνω του. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε ότι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε και το πρωθυπουργικό γραφείο (δηλαδή ο Γρηγόρης Δημητριάδης) είχαν ενημέρωση για όλους όσους παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ.
Ουσιαστικά, υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών λαμβάνονταν από την ΕΥΠ δίχως προηγούμενη ενημέρωση, ενώ όπως είπε, ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν με υπηρεσιακά σημειώματα όταν και άμα αυτό κρινόταν απαραίτητο. Ό ίδιος, πάντως, όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση Ανδρουλάκη επικαλέστηκε το απόρρητο, ενώ μάλιστα δεν απάντησε αν έχει καταστραφεί ο φάκελος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενος εκ νέου το απόρρητο. Από την πλευρά του, δε, ο Γρηγόρης Δημητριάδης δεν απάντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών επικαλούμενος με τη σειρά του το απόρρητο, ενώ σε ερώτηση για το αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, είπε «δεν λέω ούτε ναι, ούτε όχι».
Ρουμπάτης: Παραβίαση του Συντάγματος η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών
Από την πλευρά του, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ρουμπάτης ανέφερε πως «η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών συνιστά απόλυτη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων του ελληνικού κράτους. Μια επισύνδεση είναι νόμιμη όταν έχει υπογραφή εισαγγελέα. Όμως δεν νοείται "νόμιμη επισύνδεση" όταν αυτή αφορά εκλεγμένους βουλευτές και ευρωβουλευτές».
Ο πρέσβης και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση για το αν έχει καταστραφεί ο φάκελος Ανδρουλάκη, σημείωσε ότι οι υπηρεσίες δεν είναι υποχρεωμένες να κρατούν το σύνολο των στοιχείων, ενώ συμπλήρωσε πως έχει ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις.
Ο κ. Δεμίρης, συν τοις άλλοις, φέρεται να είπε πως ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα ενημερωμένος για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη, τη στιγμή που την προηγούμενη εβδομάδα από το βήμα της Βουλής είπε πως ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να γνωρίζει ποιους «ακούει» η ΕΥΠ.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, φέρεται να είπε ότι το αίτημα για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έφερε τις υπογραφές 6 υπηρεσιακών στελεχών της Υπηρεσίας.
Όσα υποστήριξε νωρίτερα
Νωρίτερα, φέρεται να είπε ότι επί δικής του θητείας ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων πολύ περισσότερου του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή μελών της οικογένειάς του ενώ για την υπόθεση του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι δεν είχε γίνει κάποια επισύνδεση από την ΕΥΠ. Μάλιστα, τόνισε ότι είχε ενημερώσει αρμοδίως τον Περισσό.
Ένταση με το «καλημέρα»
Υπενθυμίζεται ότι, με το «καλημέρα» υπήρξε ένταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Θεσμών και Διαφάνειας. Σημείο τριβής αποτέλεσε η διαδικασία ακρόασης των μαρτύρων, καθώς η αντιπολίτευση από πρώτη στιγμή επέμεινε να γίνουν ξεχωριστές ακροάσεις κι όχι όλοι μαζί (και οι οκτώ).
Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης καθοριστική φέρεται να ήταν η πρόταση του Κωνσταντίνου Τζαβάρα να γίνουν ξεχωριστά, άποψη που τελικά επικράτησε. Σύμφωνα, πάντως, με κύκλους της ΝΔ η απόφαση να υπάρξουν δυο χωριστές διαδικασίες για την ακρόαση των μαρτύρων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προήλθε μετά από εισήγηση της πλειοψηφίας.
Aμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Όπως είχαμε προβλέψει, συνεχίστηκε η απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη και στην Επιτροπή Θεσμών.
Ενώ είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα δίνονταν απαντήσεις σε αυτό το όργανο που ασκεί τον έλεγχο επί της ΕΥΠ, με το πρόσχημα του απορρήτου, αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη πρώην και νυν που ήταν παρόντα να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνηση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας τάχα που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα το οποίο τους τέθηκε.
Και αυτό μολονότι ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ και οι προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου και ΣΥΡΙΖΑ σαφώς δήλωσαν και ότι θεωρούν ότι δεν μπορεί να προβληθεί το απόρρητο για οποιαδήποτε ερώτηση τίθεται στο πλαίσιο της επιτροπής Θεσμών και έδωσαν κατηγορηματική απάντηση ότι επί των ημερών τους δεν έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών, αντίθετα με τις υπεκφυγές των σημερινών στελεχών της ΕΥΠ ή αυτών που ασκούν έλεγχο επ’ αυτών.
Για το λόγο αυτό, εμείς ζητήσαμε να γίνει ψηφοφορία στην επιτροπή θεσμών για να ξεκαθαριστεί η ακριβής ερμηνεία του άρθρου 43Α που επιτρέπει τον έλεγχο της ΕΥΠ και δηλώσαμε -μάλιστα με δήλωση του κ. Βούτση- όταν ο Πρόεδρος αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία το ζήτημα, ότι θα προχωρήσουμε σε δήλωση καταγγελίας αυτού που θεωρούμε προσπάθεια ακύρωσης και υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ειδικά της Επιτροπής Θεσμών στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας συγκάλυψης».
- Θεσμών και Διαφάνειας: Παίρνει την ευθύνη ο Κοντολέων - «Ο Μητσοτάκης και το Μαξίμου δεν είχαν ενημέρωση»
- Χρηματιστήριο: Πτώση χωρίς αντίσταση - Η διαφαινόμενη επιβράδυνση βυθίζει τις αγορές
- Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: «Χιονοστιβάδα» οι καταγγελίες για κακοποίηση ασθενών - Σοκάρουν οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις
- Σχολεία: Ξεκινούν οι εγγραφές στο διευρυμένο ολοήμερο - Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς μαθητών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr