Ξεκάθαρη απάντηση των ΗΠΑ στην Τουρκία: Οι S-300 δεν έχουν σχέση με τους S-400 - Δεν τίθεται θέμα κυρώσεων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Διαψεύδει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα παραβιάζει αμερικανικούς νόμους, επειδή έχει στην κατοχή της ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300, το οποίο κατά την Άγκυρα ενεργοποιήθηκε στην Κρήτη για να «παγιδεύσει» τουρκικά μαχητικά F-16 (κάτι το οποίο διαψεύδει η Αθήνα). Όπως φαίνεται σε απάντηση που έδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, η κατοχή των S-300 δεν έχει καμία σχέση με την αγορά S-400 που έγινε από την Τουρκία παρά τις αντιρρήσεις του ΝΑΤΟ και τους αμερικάνικους νόμους.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε, βάση του νόμου CAATSA, η Τουρκία έχει τιμωρηθεί για την αγορά των S-400, ενώ οι ΗΠΑ ουδέποτε έθεσαν ζήτημα για τους ελληνικούς S-300 που έχουν αγοραστεί από την Κύπρο την δεκαετία του 1990 με μεσολάβηση του τότε Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ερώηση της ιστοσελίδας Hellas Journal
«Η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA», σημείωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος και παράλληλα κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ «να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας».
Η συμβουλή φαίνεται πως έχει αποδέκτη την Τουρκία και όχι την Ελλάδα, καθώς οι S-300 εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον. Η Ελλάδα δεν έχει παραβιάσει κανένα όρο εκείνης της συμφωνίας των ΗΠΑ με την Αθήνα και τη Λευκωσία.
Η ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το ραντάρ του ελληνικού πυραυλικού συστήματος S-300 ρωσικής κατασκευής που εδρεύει στο νησί της Κρήτης “κλείδωσε” τουρκικά αεροσκάφη
Η Ελλάδα διέψευσε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι οι ελληνικοί πύραυλοι εδάφους-αέρος S-300 “κλείδωσαν” τα τουρκικά μαχητικά F-16 που εκτελούσαν αναγνωριστική αποστολή στον διεθνή εναέριο χώρο.
Πρώτη ερώτηση: Έχετε κάποιο σχόλιο για τον τουρκικό ισχυρισμό; Δευτερη ερώτηση: Το ελληνικό σύστημα S-300 που έστειλε η Κύπρος στην Κρήτη μετά τη μεσολάβηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, υπόκειται σε κυρώσεις CAATSA;
Ο εκπρόσωπος απάντησε ως εξής:
Πρώτη ερώτηση: Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν την ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση.
Δευτερη ερώτηση: Το ελληνικό σύστημα S-300 που έστειλε η Κύπρος στην Κρήτη μετά τη μεσολάβηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, υπόκειται σε κυρώσεις CAATSA;
Η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA. Το «εδάφιο» 231 του νόμου CAATSA επιβάλλει κυρώσεις μόνο για σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις ή μετά τις 2 Αυγούστου 2017. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας.
- «Διέξοδο» μέσω οικονομίας επιδιώκει η κυβέρνηση : Το καλάθι της ΔΕΘ και ο αντίκτυπος των παρακολουθήσεων
- Επιτροπή Θεσμών: Η επίκληση του απορρήτου και οι… αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις
- Εβδομάδα-σταθμός για την οικονομία: Κλειδώνουν πακέτο ΔΕΘ και δημοσιονομικός χώρος
- Καιρός: Κακοκαιρία με έντονα φαινόμενα χτυπά τη χώρα - Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες
- Το ethnos.gr πάτησε την πίστα της υπέρ ειδικής διαδρομής του Ράλλυ Ακρόπολις στο ΟΑΚΑ που θυμίζει... Μόντε Κάρλο
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr