ΔΕΘ 2022: Τα τρία «όχι» του Μητσοτάκη για τις εκλογές και το ανοιχτό μέτωπο με τον Ανδρουλάκη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 21 λεπτά ┋
Τρία ξεκάθαρα «όχι» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα άνοιξε ευθέως… μέτωπο αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη για το ζήτημα της παρακολούθησής του.
Ο πρωθυπουργός για ακόμα μία φορά κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές αλλά θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αποφεύγοντας ωστόσο, να δώσει ξεκάθαρη ημερομηνία για το πότε θα στηθούν οι κάλπες.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές, τονίζοντας ότι μένουν μόνο λίγοι μήνες μέχρι την εκλογική αναμέτρηση και αν προχωρούσε σε μία τέτοια κίνηση θα ήταν μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και όχι ουσίας.
Το σημαντικότερο όμως «όχι» του πρωθυπουργού είχε να κάνει με την πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου, παρά τα σενάρια που είχαν φουντώσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς ακόμα και στελέχη της γαλάζιας παράταξης είχαν τεθεί ανοιχτά υπέρ της κατάργησης του συστήματος της απλής αναλογικής. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι «κωλοτούμπας», κάνοντας σαφές ότι η εκλογική αναμέτρηση που έρχεται θα γίνει τελικά με απλή αναλογική.
Επομένως, 40 ημέρες μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές, όπου το πρώτο κόμμα θα πρέπει να κατακτήσει ποσοστό 38% και προκειμένου να έχει 151 έδρες στη Βουλή και επομένως αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν παράλληλα και οι αναφορές του πρωθυπουργού στα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών. Από τη μία πλευρά χαρακτήρισε «πολιτική τερατογέννεση» μια πιθανή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 αλλά παράλληλα είπε ένα τρίτο «όχι» αποκλείοντας το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως πρόθεσή του είναι να επιδιώξει αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη, επισημαίνοντας ότι «αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, δεν σημαίνει και μονοκομματική κυβέρνηση», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στελεχών και προσωπικοτήτων από άλλους πολιτικούς χώρους.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «ο Μητσοτάκης μετά τις υποκλοπές τηλεφώνων, τώρα θα επιδιώξει και υποκλοπές βουλευτών».
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός με τις τελευταίες του δηλώσεις κόβει όποια γέφυρα θα μπορούσε να υπάρξει ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, καθώς πλέον το μέτωπο αντιπαράθεση με τον κ. Ανδρουλάκη για το ζήτημα των υποκλοπών είναι ορθάνοιχτο. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε περισσότερες φορές στο Νίκο Ανδρουλάκη από ότι στον Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, ως προς τις παρακολουθήσεις, άφησε αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, καταλογίζοντάς του πρόθεση εργαλειοποίησης της υπόθεσης. Σημείωσε δε σε αυτό το πλαίσιο πως οι αποκαλύψεις ήταν απλά η αφορμή που έψαχνε ο κ. Ανδρουλάκης για να αρνηθεί κάθε συζήτηση μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος
«Έχω δεχθεί εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αλλά δεν είμαι κωλοτούμπας και έχω πει πως οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δε νοείται να αλλάξουν πριν τις εκλογές. Θα πορευθούμε στις εκλογές με τον εκλογικό νόμο που έχουμε ψηφίσει. (…) Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να έρθω και να πω ότι αλλάζω τον εκλογικό νόμο κατεβάζοντας λίγο το μπόνους εδρών ώστε να κατακτήσουμε αυτοδυναμία. Προτιμώ να περνάω χρόνο για να πείσω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση αυτοδυναμίας».
Έχω πει πολλές φορές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Θα πορευτούμε λοιπόν στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. #ΔΕΘ2022 pic.twitter.com/G8iQkLmjxV
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 11, 2022
Στη συνέχεια τόνισε πως θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή εκλογικού νόμου με μια προϋπόθεση: «Εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη με απλά αναλογική είναι μια βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και συμφωνήσουμε από κοινού μπορούμε να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο». Εκτίμησε όμως πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.
«Πολιτική τερατογένεση μια πιθανή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25-ΚΚΕ»
Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε «καταστροφικό σύστημα για τη χώρα» την απλή αναλογική, εκτιμώντας πως η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες. «Η απλή αναλογική είναι ένα καταστροφικό σύστημα για τη χώρα, οδηγεί σε ετερόκλητες συμμαχίες. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τους αριθμούς της απλής αναλογικής. Θεωρητικά υπάρχει δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα και να γίνει κυβέρνηση με Τσίπρα-Ανδρουλάκη-Βαρουφάκη-Κουτσούμπα θα συνιστά πολιτική τερατογένεση και πρέπει να το ξέρουν οι Έλληνες ψηφοφόροι».
Τι είπε για το ενδεχόμενο συνεργασιών
Απαντώντας σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είμαστε κοντά στον κ. Βελόπουλο. Η πρόθεση της ΝΔ είναι στη δεύτερη κάλπη να διεκδικήσει αυτοδυναμία. Η αυτοδυναμία της ΝΔ δε συνεπάγεται και μονοκομματική κυβέρνηση, όπως έχω πει πολλές φορές. (…) Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να είναι μονοκομματική αλλά έχει διευρυμένο στελεχιακό δυναμικό. Πρόθεση μου είναι να κάνω το ίδιο μετά τις δεύτερες εκλογές. Αλλά ο ελληνικός λαός θα κρίνει εάν θα δώσει την ευκαιρία στη ΝΔ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή να διερευνήσει το σενάριο μιας εκλογικής συνεργασίας»
«Εξακολουθώ να διεκδικώ τη δυνατότητα να εξηγήσω πιο είναι το ζητούμενο των δεύτερων εκλογών κι αν είναι ικανοποιημένος ο λαός να μας δώσει μια δεύτερη εντολή προόδου ώστε να μην φλερτάρουμε ξανά με τη συμφορά. Αν όχι εμείς, ποιοι. Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση. Δεν την έχω ακούσει. Κανείς δεν έχει εκφραστεί ξεκάθαρα. Αν όχι εμείς με τα καλά μας και τα στραβά μας, τότε ποιοι θα κυβερνήσουν;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
«Όχι σε εκλογές, όχι σε ανασχηματισμό, όχι σε αλλαγή εκλογικού νόμου»
Για το ενδεχόμενο αναχηματισμού και τη λειτουργία του επιτελικού κράτους απάντησε αρνητικά. «Τρία "όχι". Όχι εκλογές, όχι αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός. Το επιτελικό κράτος θέτει ένα πλαίσιο που με τη σειρά του θέτει τους κανόνες που λειτουργεί μία κυβέρνηση. Αυτά δεν υπήρχαν στη χώρα μας», υπογράμμισε.
«Η προσήλωσή μου σε αυτό που αποκαλούμε επιτελικό κράτος είναι αδιαπραγμάτευτη», πρόσθεσε και αναρωτήθηκε ποια είναι η εναλλακτική σε αυτούς που ασκούν κριτική.
«Εργαλειοποιεί την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο κ. Ανδρουλάκης»
Απαντώντας σε ερώτηση για τις παρακολουθήσεις, και ειδικά αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για εργαλειοποίηση του ζητήματος: «Με πολύ μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες. Με θάρρος ανέλαβα πολιτική ευθύνη, δέχθηκα τις παραιτήσεις, ανοίξαμε μια εβδομάδα νωρίτερα τη Βουλή, κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, και έχει εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής».
«Ταυτόχρονα και τις επόμενες ημέρες θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ με την οποία προσθέτουμε μια ακόμη δικλείδα ασφάλειας στις νόμιμες επισυνδέσεις ώστε αν αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε. (…) Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για συγκάλυψη. (…) Οι μυστικές υπηρεσίες διέπονται από κανόνες, πρέπει να υπάρχει λογοδοσία, αλλά υπάρχουν διατάξεις μυστικότητας που πρέπει να τηρούνται. Κατανοώ το θυμό του κ. Ανδρουλάκη, αλλά επιχειρεί την εργαλειοποίηση ενός υπαρκτού ζητήματος. Μπορεί να πάει όμως να ενημερωθεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ωστόσο πως η παρακολούθηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ ήταν νόμιμη: «Δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός. Ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθείτο ενώσω ήταν υποψήφιος πολιτικός αρχηγός και ευρωβουλευτής. Αλλά κανείς δεν εξαιρείται από το νόμο. (…) Τα όποια ρήγματα στην εθνική ασφάλεια θα προκύψουν από αυτούς που έχουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες».
Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα για να μπορεί να διαταχθεί μια νόμιμη επισύνδεση. «Η παρακολούθηση ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη όμως απαιτούσα περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Να είμαστε σαφείς υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να επιτρέπεται η παρακολούθηση ενός πολιτικού ή δημοσιογράφου», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έχουν διαρραγεί οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το ΚΙΝΑΛ έπειτα από τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε επιμελώς όποια συνάντηση μαζί μου από τη στιγμή που εκλέχθηκε. (…) Έχει πει πολλές φορές πως δεν δέχεται να είμαι πρωθυπουργός σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Κατά συνέπεια πιστεύω πως αυτό το σφάλμα (παρακολουθήσεις) ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη. (…) Ακολουθεί μια πολιτική που τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό και ο ίδιος θα απαντήσει στο πως αντιλαμβάνεται το δικό του ρόλο και πως θα απαντήσει στα διλήμματα που θα του τεθούν μετά τις εκλογές».
«Μας ενώνουν περισσότερα με τον κ. Βενιζέλο απ’ όσα μας χωρίζουν»
Απαντώντας δε σε ερώτηση για την σκληρή κριτική που έχει ασκήσει το τελευταίο διάστημα σε βάρος της κυβέρνησης ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ρίξει τους τόνους υποστηρίζοντας πως «μας ενώνουν περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».
Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τον σέβομαι ιδιαίτερα ως επιστημονική και πολιτική οντότητα, δεν συμφωνώ πάντα μαζί του. Δεν ξεχνώ ότι και ο κ.Βενιζέλος είναι από τους δέκα που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis».
Πυρά κατά της αντιπολίτευσης: Αποσταθεροποιητική ενέργεια η προσπάθεια για πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική
Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τις απόπειρες πολιτικής αποσταθεροποίησης που είχε καταγγείλει κατά το παρελθόν, αναφέρθηκε αρχικά στις ρωσικές κινήσεις:
«Η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου για να προκληθεί πολιτική αστάθεια είναι δεδηλωμένη στρατηγική τη Ρωσίας. (…) Είναι πρόκληση για όλες τις χώρες η απόπειρα αποσταθεροποίησης. Ίσως η Ρωσία θα περίμενε διαφορετική στάση λόγω των διαχρονικών δεσμών της Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Υπάρχουν εντός της Ευρώπης κόμματα φίλα προσκείμενα προς τη Ρωσία. Και η Ρωσία τα στηρίζει αυτά τα κόμματα. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως τέτοιες παρεμβάσεις δεν θα επιτραπούν ώστε να μην επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Έχουμε στοιχεία για παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθών. Έχουμε στοιχεία της αμερικανικής δικαιοσύνης για διοχέτευση ποσών μέσω ρώσων ολιγαρχών σε έλληνες εκπροσώπους – συμμετείχαν και έλληνες δημοσιογράφοι- με σκοπό να στηθεί φιλορωρωσικό δίκτυο τηλεοπτικών σταθμών, το 2016. Σας μιλάω για θέματα γνωστά».
Στη συνέχεια έκανε αναφορά σε δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που καλούσε σε αλλαγή κυβέρνησης, τονίζοντας: «Για το ζήτημα της Τουρκίας επαναλαμβάνω την δήλωση του Ερντογάν που θα ήθελε άλλον πρωθυπουργό. Αλλά αποφασίσει ο ελληνικός λαός».
Τέλος εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης γιατί όπως είπε ζητεί μετ επιτάσεως διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που συνιστά από μόνο του «αποσταθεροποιητική ενέργεια»: «Όλη η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια για πρόωρες εκλογές με την απλή αναλογική. Αυτό από μόνο του είναι αποσταθεροποιητική ενέργεια γιατί ότι θα κινδυνέψουμε να βρεθούμε εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα διακυβέρνησης της χώρας σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. (…) Η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο. Ελπίζω του χρόνου να είμαι ξανά σε αυτή τη θέση».
Τι είπε ο πρωθυπουργός στο ethnos.gr για την απονομή συντάξεων και τις αυξήσεις
Απαντώντας δε σε ερώτηση του Τίμου Φακαλή για το ethnos.gr, αναφορικά με την ταχύτητα απονομής συντάξεων αλλά και τις αυξήσεις που εξήγγειλε κατά την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:
«Η πρόοδος στην απονομή των συντάξεων είναι πολύ σημαντική. Δεν έχουμε τελειώσει με όλες τις εκκρεμότητες αλλά έχουμε κάνει την εκκαθάριση του μεγαλύτερου ποσοστού των εκκρεμών συντάξεων. Και νομίζω πως είναι κάτι που πρέπει να πιστωθεί στο υπουργείο και στον υπουργό προσωπικά.
Η αύξηση των συντάξεων για το 2023 θα είναι της έκτασης που προσδιορίζεται από το νόμο Κατρούγκαλου, πλην όμως θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε. Για έναν κακό και έναν καλό λόγο: Υψηλός πληθωρισμός, αλλά και υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης, άρα η αύξηση θα είναι πολύ σημαντικότερη από αυτή που υπολογίζαμε. Αλλά θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, υπάρχει η προσωπική διαφορά, η οποία προστατεύει τις συντάξεις από τη μείωσή τους και ότι οι συνταξιούχοι που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα δουν αύξηση συντάξεων. Αλλά η αύξηση θα τρώει την προσωπική διαφορά μέχρι που θα μηδενιστεί για να δουν αύξηση συντάξεων στην επόμενη αύξηση.
Αντίθετα οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά θα δουν αμέσως μια αύξηση της τάξης του 6%, μπορεί και μεγαλύτερη».
«Δεν είμαι εγώ αυτός που είπα Ερντογάν “γιοκ”»
«Είναι προβληματική η διαρκής επιθετικότητα που εκπέμπεται συνολικά από το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο. Κατανοώ πως ενόψει των εκλογών τα κόμματα υπερθεματίζουν σε εθνικισμό. Τα τουρκικά κόμματα όμως δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία και υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν θα ακολουθήσουμε στην επιθετικότητα τον κ. Ερντογάν. Από την άλλη θα επιμένουμε να δίνουμε σαφείς απαντήσεις. Ενώ η Τουρκία προκαλεί την ένταση επιχειρεί να παρουσιάσει την Ελλάδα αυτή που προκαλεί. (…) Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε με μεγαλύτερη συνέπεια τις συμμαχίες μας, θα εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά θα συνεχίσουμε να κρατούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Δεν είμαι εγώ αυτός που είπα “Ερντογάν γιοκ”. (…) Άλλωστε αυτά έχουν ειπωθεί στο παρελθόν και έχουμε συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και εκτιμώ πως θα ξανασυναντηθούμε».
«Δεν λέω όχι σε συνάντηση με τον Ερντογάν αλλά…»
Απαντώντας σε ερώτηση της Σοφίας Φασουλάκη εκ μέρους της τηλεόρασης του OPEN, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν θα συζητηθούν τα ελληνοτουρκικά, αλλά και συνολικά οι εξελίξεις στην Ευρώπη. Θα συζητηθεί επίσης και μια κοινή γραμμή άμυνας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.
Επανέλαβε σε αυτό το πλαίσιο πως είναι πάντα διαθέσιμος για συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όμως «δεν μπορώ να τον πιάσω από τον λαιμό και να τον αναγκάσω να συναντηθεί μαζί μου. Αλλά δεν είπα πότε όχι».
Τόνισε πως η Ελλάδα είναι θετική στη συμμετοχή της Τουρκίας στην πρώτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο. «Συνιστά έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής δημοκρατίας. Γιατί η Τουρκία προσκαλείται από την ευρωπαϊκή κοινότητα στην οποία συμμετέχει η Κύπρος», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Αν έρθει θα είναι ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά και να εξηγήσουμε γιατί θεωρούμε ότι η στάση τους είναι προκλητική και γιατί θεωρούμε ότι η Τουρκία δεν έχει κέρδος απ' αυτό».
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι απειλές της Τουρκίας συνιστούν προκαταρκτικές πολεμικές κινήσεις επεσήμανε: «απάντηση είναι όχι. Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη στην ελληνική εθνική κυριαρχία. Αν συνέβαινε αυτό, η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση απολύτως καταλυτική. Γνωρίζει πολύ καλά την επάρκεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (...) Πρέπει να κοπεί ο βήχας σε όποιον φαντασιώνεται μια τέτοια πολιτική»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν εκκρεμεί κάποια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν. Πριν κάποιους μήνες συναντηθήκαμε, μίλησα στο Κογκρέσο. Εικάζω πως θα συναντηθούμε κοινωνικά στην παρουσία στις ΗΠΑ».
«Θα εφαρμοστούν στο ακέραιο τα μέτρα στήριξης»
Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως το πακέτο μέτρων που εξαγγέλθηκε θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και για το 2022 και για το 2023. Επεσήμανε δε πως η κυβέρνηση μπορεί και εφαρμόζει το εν λόγω δημοσιονομικό πακέτο γιατί επιτυγχάνονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
«Είμαστε απολύτως συνεπείς στο ότι έχουμε εξαγγείλει και το πακέτο μέτρων που ανακοινώσαμε χθες θα υλοποιηθεί πλήρως. Μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να στηρίζουμε την κοινωνία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού». Εκτίμησε πως είναι απολύτως εφικτό να κατακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.
Για το δημογραφικό
Απαντώντας σε ερώτηση για το δημογραφικό, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «είναι η η πιο σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα η χώρα. Η δική μας κυβέρνηση έδωσε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Εμείς ενισχύσαμε τον αριθμό των παιδιών που μπαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Προσπαθούμε με τις πολιτικές μας να στηρίξουμε το εισόδημα των νοικοκυριών ώστε ένα δεύτερο ή τρίτο παιδί να μην είναι οικονομικά δυσβάσταχτο. Θα πρέπει να υπηρετήσουμε μία μακροχρόνια πολιτική και με διακομματική συναίνεση».
Κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας
Σε ερώτηση για την ενεργειακή κρίση και τη στήριξη των νοικοκυριών, είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κίνητρα προς τους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας προσθέτοντας ότι, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, κάθε νοικοκυριό θα λάβει στήριξη. Επίσης είπε ότι θα υπάρχει επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. «Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ενέργεια. Επιδιώκουμε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Ναι στον όρο γυναικοκτονία στο δημόσιο διάλογο, όχι στη νομική κατοχύρωση»
Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της χρήσης του όρου «γυναικοκτονία» στο δημόσιο διάλογο, λέγοντας ωστόσο πως δεν απαιτείται νομική κατοχύρωση. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός: «Αποδέχομαι τον όρο γυναικοκτονία, γιατί θέλω να προσδιορίσω με αυτό τον τρόπο ότι τα εγκλήματα -που κάποτε τα χαρακτηρίζαμε εγκλήματα πάθους- αυτά πρέπει να αποκτήσουν έναν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό. Ο οποίος δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη νομική κατοχύρωση. Έχουμε ένα ιδιαίτερα αυστηρό νομικό πλαίσιο για τις ανθρωποκτονίες. Δεν μπορώ να δεχτώ πως μια γυναικοκτονία είναι πιο απεχθής από μια δολοφονία παιδιού η τη δολοφονία ενός ηλικιωμένου. Κατά συνέπεια «ναι» στον όρο γυναικοκτονία αλλά για το δημόσιο διάλογο. «Ναι» σε όλες τις δράσεις που δίνουν στις γυναίκες τη δυνατότητα να καταφύγουν σε κάποιον που μπορεί να τις στηρίξει αν αισθάνονται ότι είναι αντικείμενα άσκησης βίας. «Ναι» σε όλα τα τμήματα που αναπτύσσονται στην Ελληνική Αστυνομία. Έχουμε κέντρα υποστήριξης έναντι της ενδοοικογενειακής βίας. Να χρησιμοποιούμε τον όρο στο δημόσιο διάλογο γιατί βοηθάει στο σπάσιμο της σιωπής που περιβάλλει αυτά τα εγκλήματα»
Τι είπε για τα περιφερειακά νοσοκομεία
Για τη δημόσια υγεία και τη στελέχωση περιφερειακών νοσοκομείων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας σύντομα θα μπορεί να ανακοινώσει μέτρα για τις ελλείψεις. «Θα προχωρήσουμε στην κατά προτεραιότητα στελέχωση. Δεν πρέπει στην περιφέρεια οι πολίτες να αισθάνονται δεύτερης κατηγορίας. Η πανδημία ανέδειξε πολλές διακρίσεις στα νοσοκομεία» είπε και σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει ο εξορθολογισμός του υγειονομικού χάρτη της χώρας.
Για το μεταναστευτικό
Σε ερώτηση για τις μεταναστευτικές ροές ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση επί του θέματος. «Έχουμε αποδείξει ότι όταν λέμε ότι φυλάμε τα σύνορα με αποφασιστικότητα, είμαστε σε θέση να το πράξουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι, ενισχύοντας τα φυσικά σύνορά μας. Θα στέλνουμε αυτό το μήνυμα της αποτροπής απέναντι σε όσους πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ασκήσουν γεωπολιτική πίεση».
Για τις ΜΚΟ είπε ότι εκτιμά τον ρόλο των περισσότερων, καθώς νοιάζονται για τον ανθρώπινο πόνο. «Όχι όλες όμως. Για κάποιες το προσφυγικό είναι μπίζνα. Ξέρουμε κι εμείς με ποιες οργανώσεις θέλουμε να συνεργαζόμαστε και ποιες είναι προβληματικές», κατέληξε.
«Επικοινωνιακή φάμπρικα με τους 38 μετανάστες στον Έβρο»
Για την κριτική που ασκείται από διεθνή ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η γνώμη είναι καλοδεχούμενη όπως και η κριτική, αλλά δεν είναι αποδεκτή η διαστρέβλωση των στοιχείων» παραθέτοντας το παράδειγμα: «Στήθηκε φάμπρικα επικοινωνιακή με το περιστατικό με τους 38 μετανάστες. Αμφισβητείται σοβαρά ότι υπήρξε νεκρό κορίτσι. Μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται. Δεν είδα όμως να ανασκευάζουν» σημείωσε.
Για την ασφάλεια και την πανεπιστημιακή αστυνομία
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο μέτωπο της ασφάλειας. Πρέπει να μας προβληματίσει όλους το γεγονός ότι τα περιστατικά βίας μονοπωλούν σήμερα, δίνοντας μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στα πραγματικά δεδομένα, καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η εγκληματικότητα στη χώρα βαίνει μειούμενη. Η ΕΛΑΣ έχει ενισχυθεί. Πολλά άβατα έχουν ξεριζωθεί, μια σειρά καταλήψεων έχουν αδειάσει, ενώ στο κρίσιμο ζήτημα των Πανεπιστημίων, προχωράμε με δυσκολίες στην εφαρμογή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, που θέλει να βάλει στοιχειώδη τάξη και δεν θα ανεχθούμε να γίνει αφορμή για νέες εντάσεις.
Ως προς τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «είναι γνωστά τα πανεπιστήμια στα οποία υπάρχει μεγάλο πρόβλημα (...) Μιλάμε για ανθρώπους που πρέπει να κερδίσουν την ίδια την εμπιστοσύνη. Θα το κερδίσουμε το στοίχημα και θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση που έχουμε αποφασίσει να έχουμε (...) Οι φοιτητές δεν είναι μοιρασμένοι. Κανείς δεν θέλει τις ταραχές, παρά ελάχιστοι ταραχοποιοί».
Πιο φθηνό φέτος να θερμανθεί κάποιος με πετρέλαιο θέρμανσης
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα είναι πιο φτηνό να θερμανθεί κανείς φέτος με πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με το φυσικό αέριο, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρχει σημαντική στήριξη στο φυσικό αέριο.
Επισήμανε ότι μειώνεται σταδιακά η λειτουργία των μονάδων λιγνίτη στη χώρα την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας ότι η απολιγνιτοποίηση ως μακροχρόνια πολιτική είναι μονόδρομος για τη χώρα. «Η καταφυγή στον λιγνίτη για 1-2 χρόνια είναι προσωρινό μέτρο και έχει οικονομικό νόημα όσο οι τιμές του φυσικού αερίου είναι στα εξωφρενικά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα» είπε.
Για την ανεργία
«Η μεγαλύτερη ανισότητα σήμερα στη χώρα είναι η ανεργία» τόνισε, προσθέτοντας ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα φτώχειας δεν είναι στους ηλικιωμένους, είναι σε μεσήλικες που δεν έχουν εργασία. «Η καλύτερη πολιτική αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων είναι μια πολιτική η οποία μειώνει γρήγορα την ανεργία και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους, έχουμε την πιο γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να την μειώσουμε και άλλο» είπε.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr