Μητσοτάκης στο CNN: «Συνεχής πόλεμος fake news και γελοίες κατηγορίες» από την Τουρκία - «Να κάτσουμε να συζητήσουμε»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Για έναν συνεχή πόλεμο ψευδών ειδήσεων και για γελοίες κατηγορίες στο μεταναστευτικό ζήτημα, κατηγορεί την Τουρκία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο CNN.
Ως απάντηση στις κατηγορίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ περί «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» από την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός μίλησε για «εξωφρενικούς ισχυρισμούς».
«Έχουμε σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, σώσαμε πάνω 100 μόνο σήμερα, μεταξύ αυτών παιδιά… Το να κατηγορεί την Ελλάδα η Τουρκία, η οποία έχει εργαλειοποιήσει τους μετανάστες για πολιτικούς λόγους είναι απολύτως γελοίο. (Το 2020 στον Έβρο) η Τουρκία κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες για να περάσουν μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Όποτε υπάρξει κάποιος άνθρωπος στη θάλασσα, θα τον διασώσουμε», ανέφερε συγκεκριμένα.
Έπειτα, τόνισε πως «Είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτόν τον συνεχή πόλεμο ψευδών ειδήσεων από την Τουρκία. Είμαστε γείτονες, πρέπει να κάτσουμε να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε, η Τουρκία έχει σημαντικό ρολό να διαδραματίσει στο μεταναστευτικό».
Αναφερόμενος σε ένα τουρκικό κρεσέντο προκλήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απέδωσε σε εσωτερικούς λόγους. Δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, «με απαράδεκτους, εξωφρενικούς ισχυρισμούς».
«Ενθαρρύνουμε τη συζήτηση με την Τουρκία βάσει των Αρχών του διεθνούς δίκαιου με πολιτισμένο τρόπο», τόνισε.
«Πρέπει να στείλουμε σήμα ότι αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να αλλάξει τα σύνορα σημείωσε με νόημα για τη νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας που θα εξετάσει η Ευρώπη», συμπλήρωσε.
«Οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση των κυρώσεων στη Ρωσία»
Σε ερώτηση για την όγδοη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός απάντησε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση των κυρώσεων και να προστατέψουν τον πληθυσμό από την άνοδο των τιμών λόγω της εργαλειοποίησης του ενεργειακού από τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως τα επτά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας συνιστούν ήδη σημαντική παρέμβαση, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να διατηρήσουν τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από το υψηλό κόστος στην ενέργεια.
«Η Ελλάδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ήταν πρωτοπόρα στο θέμα αυτό, ενώ προσβλέπουμε από την Κομισιόν σε περισσότερα μέτρα όσον άφορα το φυσικό αέριο».
Για την Ουγγαρία είπε πως στο μέτωπο κατά της Ρωσίας «χρειαζόμαστε όλες τις χώρες. Ό,τι κυρώσεις θα επιβάλουμε θα πρέπει να πληγώσουν περισσότερο τη ρώσικη οικονομία από την ευρωπαϊκή οικονομία».
«Οι πολίτες θα πληρώσουν περισσότερο, αλλά όχι υπερβολικά»
Το κόστος του αεριού εκτοξεύθηκε, ωστόσο ο πρωθυπουργός ανέφερε τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, με τον νέο μηχανισμό λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς, δηλαδή φορολόγηση των παραγωγών ενέργειας στην πηγή και κατεύθυνση των εσόδων στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης με επιδότηση της τιμής του ρεύματος και του αερίου. «Οι πολίτες θα πληρώσουν περισσότερο, αλλά όχι υπερβολικά, ενώ η επιδότηση συνδέεται και με την κατανάλωση, με ανταμοιβή της μείωσης κατανάλωσης», δήλωσε.
Η ΕΕ, σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, «νομίζω ότι θα προτείνει ανάλογη δέσμη μέτρων. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο υποστήριξης για τους πιο ευάλωτους, καθώς υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, με πάνω από 5% ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
«Η παρέμβαση στην αγορά ενέργειας είναι απολύτως αναγκαία όταν μιλάμε για τέτοιες έκτακτες συνθήκες, πρέπει να εξοικονομήσουμε όση περισσότερη ενέργεια είναι δυνατόν» πρόσθεσε.
Στο σημείο αυτό, τόνισε πως είναι αναγκαία μια «συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια ώστε να αποτύχει ο πρόεδρος Πούτιν να εργαλειοποιήσει την ενέργεια και να προκαλέσει πόνο στους Ευρωπαίους πολίτες. Το κόστος της ενέργειας είναι πραγματικό πρόβλημα, με τον πληθωρισμό παγκοσμίως να αυξάνεται».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr