Ερντογάν στο CNN Turk: Οι ΗΠΑ δεν λειτουργούν δίκαια μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ - Nέες αιχμές για την Ελλάδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οι αιχμές του Τούρκου προέδρου για Ελλάδα και ΗΠΑ, μετά το ΣΕΑ στην Τουρκία, συνεχίστηκαν και κατά τη συνέντευξη που ο ίδιος παραχώρησε στο CNN Turk. «Καταρχάς, οι ΗΠΑ δεν λειτουργούν δίκαια μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκουμε. Η Ελλάδα είναι κι αυτή μια χώρα-μέλος, όπως κι εμείς, του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει σύγκριση ως προς τη θέση της Τουρκίας και της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε στους 5 πρώτους στο ΝΑΤΟ. Είμαστε μια σημαντική χώρα στο ΝΑΤΟ και με την οικονομική συμβολή μας, αλλά και με τη στρατιωτική ισχύ μας», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.
«Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να στέλνουν τόσα εφόδια και τόσα οχήματα φορτωμένα με όπλα, πυρομαχικά σε αυτά τα νησιά, είτε στη Λέσβο, είτε στη Σάμο. Δηλαδή τα τεθωρακισμένα που τους έδωσαν πρόσφατα οι ΗΠΑ και η ανάπτυξή τους εδώ κλπ., όλα αυτά -όπως είπατε- εντοπίστηκαν από UAV. Φυσικά, όχι μόνο τα εντοπίσαμε, αλλά χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και αμερικανικά τεθωρακισμένα για να μας απειλήσουν.
Έχουμε προειδοποιήσει καταλλήλως και τις ΗΠΑ και την Ελλάδα μέσω του υπουργείου των Εξωτερικών μας. Στείλαμε την τελευταία μας επιστολή στις 17 Σεπτεμβρίου στα ΗΕ. Για να τους ενημερώσουμε για την κατάσταση, για να μην μας πουν ότι δεν τους το ‘παμε. Δηλαδή ‘εσείς δεν μας ενημερώσατε’. Η Ελλάδα αδιαφορεί για αυτό το θέμα και αποφεύγει να μιλάει για αυτό.
Εδώ βέβαια υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό. Εδώ -όπως γνωρίζετε- αυτά τα μέρη ήταν κάποτε από νομικής άποψης αποστρατικοποιημένα νησιά, βάσεις κ.λπ. Εμείς τώρα εδώ βλέπουμε ότι κλείνουν το δρόμο της διεθνούς δικαιοσύνης. Εάν λες ότι είσαι υπέρ της διεθνούς δικαιοσύνης, γιατί αποφεύγεις τις συνομιλίες και το δικαστήριο; Είναι επιτακτικός όρος να αποστρατικοποιήσουν αυτά τα νησιά. Σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα μέρη αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς. Στην Ελλάδα υπάρχουν 5+4, συνολικά 9 αμερικανικές βάσεις. Η προσδοκία μας από την Αμερική είναι να μην εμπλέξει την Ελλάδα σε λάθος υπολογισμούς και να μην επιτρέψει τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης», συμπλήρωσε.
«Η ανακοίνωση που εκδώσαμε μετά το ΣΕΑ τα περιλαμβάνει αυτά. Οι ΗΠΑ, που αδιαφορούν και μάλιστα ενθαρρύνουν τα βήματα του διδύμου Ελληνοκυπρίων – Ελλάδας, το οποίο απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, τους οδηγούν σε κούρσα εξοπλισμών. Εμείς θα σταματήσουμε; Κάνουμε αυτά τα βήματα και θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε. Εκτός από αυτό, κάνουμε βήματα σε αυτά τα θέματα με τα όπλα, τα εργαλεία και τον εξοπλισμό μας. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δε θα μείνει αναπάντητο. Στα νησιά που θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα, οι ΗΠΑ δεν υπολογίζουν τη Λοζάνη και κάνουν τέτοια βήματα. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο», είπε ο Ερντογάν.
Όταν ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε το τι θα κάνει η Τουρκία κατά αυτής της απόφασης, απάντησε αόριστα και ειδικότερα είπε πως δεν θα μείνει αναπάντητη η άρση του εμπάργκο στην Κύπρο.
Τι είπε ο τούρκος πρόεδρος για την αγορά των F-16
«Ο Μπάιντεν μας είπε ότι, ως δημοκράτες, η άποψή του είναι να μας δώσει F-16 και όλα τα εξαρτήματα. Παρεμπιπτόντως, τις ίδιες απαντήσεις παίρνει και ο υπουργός Άμυνάς μου στις συναντήσεις του με τον ομόλογό του. Σε αυτό το ταξίδι, είχα ξεχωριστές συνομιλίες με τον Ρεπουμπλικανό Λέντσεϊ Γκράχαμ και άλλους γερουσιαστές. Μου έδωσαν θετικές απαντήσεις. ‘Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον σημαντικότερο σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό’, είπαν. ‘Η εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία δεν είναι σωστή, πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα’, είπαν. Αυτή τη στιγμή, περιμένουμε αποτελέσματα από την υπόσχεση που μας έδωσε ο Μπάιντεν».
Για την αναγνώριση του ψευδοκράτους
«Αυτές οι αναγνωρίσεις (κρατών) δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε μια στιγμή. Πολλές μεγάλες και μικρές χώρες στον κόσμο έχουν αναγνωριστεί, αλλά πόσο σύντομα αναγνωρίστηκαν; Χρειάστηκε πολύς χρόνος. Λέμε ότι πρέπει να εδραιωθεί το κυρίαρχο καθεστώς του 1959-1960 του τουρκοκυπριακού λαού. Η πρωτοβουλία για τη διασφάλιση αυτής της ισότητας ανήκει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας ενεργήσει δίκαια, θα επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία. Γιατί πιστεύω ότι θα έχουμε αποτελέσματα και από τον ΟΗΕ. Δεν έκαναν κανένα βήμα για να καθορίσουν την κυριαρχική ισότητα του Τ/κ λαού. Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τα μέλη του ΟΗΕ μπορούν να το κάνουν. Γι’ αυτό απηύθυνα έκκληση στη διεθνή κοινότητα. Αυτό ήταν ένα προκαταρκτικό βήμα. Το θέμα βέβαια το εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας στη Νέα Υόρκη. Πιστεύω ότι οι προσπάθειές μας θα αποφέρουν αποτέλεσμα».
- Δυστύχημα στον ΗΣΑΠ: «Προδιαγεγραμμένο», σύμφωνα με το πόρισμα - Βαριές ευθύνες στην ανάδοχο, αλλά και έλλειψη σχεδίου έκτακτης ανάγκης από την ΣΤΑΣΥ
- Ευχάριστα νέα για το βρέφος που κακοποιήθηκε από τον πατέρα του στη Μεσσηνία: Το αποσωλήνωσαν οι γιατροί
- Εντυπωσιακές εικόνες: Η στιγμή της σύγκρουσης του DART με τον αστεροειδή
- Βρετανία: Συνέλαβαν Ουκρανή πρόσφυγα γιατί… επιχείρησε να ρίξει την πόρτα του σπιτιού του πρώην της
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr