Ενεργειακή γέφυρα η Ελλάδα: Τα αποκαλυπτήρια του νέου αγωγού και η επόμενη ημέρα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε κρίσιμο κρίκο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αναδεικνύεται η Ελλάδα, αποτελώντας «γέφυρα» μεταξύ Νότου και Βορρά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Σήμερα θα γίνει η τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και στη Σοφία θα βρεθεί και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός -μήκους 182 χιλιόμετρων- σε πρώτη φάση θα μεταφέρει ετησίως 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αλλά η συνολική δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 5 δισ. κυβικά μέτρα. Ουσιαστικά ο IGB, μαζί με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές που δρομολογούνται και τους διασυνδετήριους άξονες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Ιταλία καθιστούν την Ελλάδα κόμβο εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη.
Στη Σοφία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, θα έχει σειρά μια σειρά επαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν συναντήσεις με τους Προέδρους της Βουλγαρίας και της Σερβίας καθώς και τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας.
Να σημειωθεί εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και φυσικά θα δοθεί βαρύτητα στα ενεργειακά. Άλλωστε το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Τι αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Ενέργειας
Σε μία πολιτική συμφωνία για τα μέτρα αντιμετώπισης των υψηλών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια κατέληξαν χθες οι Ευρωπαίοι υπουργοί. Η συμφωνία περιλαμβάνει:
- Yποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
- Επιβολή ανώτατου ορίου στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
- Επιβολή συνεισφοράς αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται πως στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή τους οι υπουργοί Ενέργειας υιοθέτησαν ανάμεσα στα άλλα το ελληνικό μοντέλο ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ενέργειας, μέσω του οποίου η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει 2,6 δισ. ευρώ από τις 7 Ιουλίου.
Πάντως, το θέμα του πλαφόν συνεχίζει να διχάζει τους Ευρωπαίους και ούτε χθες βγήκε λευκός καπνός. Ύστερα από σχετικές διαβουλεύσεις Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία συμφώνησαν να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια τεχνική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το πλαφόν.
Υπενθυμίζεται πως υπέρ της επιβολής ενός ανώτατου ορίου σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής φυσικού αερίου έχουν ταχθεί η Ελλάδα και 14 ακόμα χώρες της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή η Κομισιόν είχε προτείνει πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα ακόμα και χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο
Ρόλο κλειδί στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας διαδραματίζει και η συμφωνία που υπογράφηκε την περασμένη Τετάρτη μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της γαλλικής Total Energies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν πως το όφελος απο την εν λόγω συμφωνία είναι διπλό:
- Διασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας. Ουσιαστικά μπαίνει οριστικό τέλος στα σενάρια για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας στην περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία
- Προχωρά η σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Να σημειωθεί πως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο μειώθηκε αισθητά. Ήδη το μερίδιό του ρωσικού φυσικού αερίου επί του συνόλου των εισαγωγών φυσικού αερίου μειώθηκε στο 34% έναντι 45% το ίδιο διάστημα πέρυσι
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της γαλλικής Total Energies προβλέπει για τους επόμενους πέντε μήνες (από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023) την προμήθεια LNG με δύο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ανά μήνα. Με συνολικό φορτίο που αντιστοιχεί σε 10 TWh και με τιμή αναφοράς διαφορετική από εκείνη του κόμβου TTF, ο οποίος παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr