Καλίν: Η Ελλάδα είναι αυτή που αυξάνει την ένταση - Δεν είναι αρκετή από μόνη της
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Νέες προειδοποιήσεις κατά της Ελλάδας από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Σε συνέντευξή του στο φιλο-κυβερνητικό κανάλι Α Χαμπέρ, ο Ιμπραχίμ Καλίν τόνισε ότι ο εξοπλισμός των νησιών αντίκειται στις συμφωνίες της Λωζάνης και των Παρισίων και η Τουρκία δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη αυτή την ενέργεια της Ελλάδας.
«Για παράδειγμα ο εξοπλισμός των νησιών. Κοιτάξτε, αυτό είναι ένα θέμα που έχει αναφέρεται ρητώς στη συνθήκη της Λωζάνης, στη συμφωνία του Παρισιού, από το ‘23, από τη δεκαετία του ‘20, ας πούμε, και στις συμφωνίες που έγιναν το ‘47 και μετά. Αντίκειται και δεν συνάδει με τις συνθήκες η αποστολή οποιουδήποτε στρατιωτικού εξοπλισμού κ.λπ. στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, δηλαδή στα μέρη που ονομάζουμε ‘μη αποστρατικοποιημένα’. Και το έχουμε πει ανοιχτά, και το δηλώνουμε χρόνια. Οποιαδήποτε ενέργεια διαφορετική θα έχει συνέπειες. Το λέμε ξεκάθαρα στην ελληνική πλευρά. Όταν κάνετε τέτοια βήματα, δεν θα μείνουν αναπάντητα. Μετά από αυτό, δεν μπορείτε να γυρνάτε και να λέτε ότι η Τουρκία αυξάνει την ένταση κλπ. και να τη στριμώχνετε στη γωνία με τέτοιες δηλώσεις».
Παράπονα Καλίν στον Σάλιβαν για την Ελλάδα
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου είπε ότι προειδοποίησε και τον ομόλογό του Τζέικ Σάλιβαν, που συνομίλησαν χθες για αυτό το θέμα, συστήνοντάς του να μην επιτρέπουν στην Ελλάδα να εκμεταλλεύεται την αμερικανική υποστήριξη και να τη στρέφουν κατά της Τουρκίας.
«Το είπαμε στους δυτικούς ομολόγους μας, για παράδειγμα χθες στη συνομιλία μου με τον Σάλιβαν, τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν. Είπα, "κοιτάξτε, στέλνουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό που τους παρέχετε στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, το γνωρίζετε αυτό;" Και το είπαμε ξεκάθαρα, ‘προειδοποιήστε την ελληνική πλευρά, μην αφήσετε τον εαυτό σας να σας εκμεταλλεύονται’. Κι αυτοί είπαν ότι θα κάνουν κάποιο βήμα, δηλαδή ότι δεν παίρνουν κάποια πλευρά εκεί, δεν είναι υπέρ της έντασης κ.λπ. Τότε είπα ‘τουλάχιστον μην επιτρέπετε να σας χρησιμοποιεί έτσι η ελληνική πλευρά».
Η Ελλάδα παρασέρνει τις ΗΠΑ σε διατάραξη της ισορροπίας
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός ότι η Αθήνα κατάφερε μέσω του ελληνικού λόμπι να στρέψει τις ΗΠΑ εντελώς εναντίον της Άγκυρας. «Αυτό το αντιστάθμισαν αφενός χρησιμοποιώντας το καθεστώς τους ως μέλος της ΕΕ, αφετέρου, με τις στενές σχέσεις από παλιά της κυβέρνησης Μπάιντεν με το ελληνικό λόμπι. Ο Μπάιντεν είναι γνωστό ότι είχε προσωπικές σχέσεις και (η Ελλάδα) ενεργοποιώντας αυτή τη σχέση προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κλίμα εναντίον της Τουρκίας.
Επιμέναμε στους Έλληνες συνομιλητές μας σε όλα τα επίπεδα κι ο πρόεδρός μας στον Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών μας, ο υπουργός Άμυνάς μας, εμείς και άλλοι συνεργάτες μας, ‘κοιτάξτε, μην εμπλέκεστε σε όλα αυτά. Αυτές οι συμμαχίες ισχύος που φαίνονται να σας υποστηρίζουν τώρα, θα πάρουν διαφορετικές μορφή αύριο και θα μείνετε επί ξύλου κρεμάμενοι. Η Τουρκία και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να μοιράζονται αυτή τη γεωγραφία σε αυτήν την περιοχή.
Σε συγκεκριμένους κύκλους, ειδικά σε ένα μέρος του Κογκρέσου, δημιουργούν μια τέτοια ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας το ελληνικό λόμπι, τους γερουσιαστές που είναι κοντά στην Ελλάδα κ.λπ. Αλλά η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει να διαταραχθεί αυτή η ισορροπία εδώ. Ξέρει ότι αυτό θα ανατρέψει όλες τις ισορροπίες. Τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και των σχέσεις του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, η μεταναστευτική κρίση συνεχίζεται, η εμπορία ανθρώπων και πολλά άλλα προβλήματα συνεχίζονται, δεν πρέπει να αφήσουν την Ελλάδα να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις σχέσεις για κάποια κοντόφθαλμα κέρδη που δεν έχουν καμία στρατηγική αξία».
Μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην Τουρκία
Σε μία προσπάθεια υποβίβασης της Ελλάδας, ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι δεν έχει δικές της δυνάμεις να σταθεί και ότι στηρίζεται μόνο σε ξένες χώρες που κάποια στιγμή θα την εγκαταλείψουν.
«Φυσικά, η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνη της, μόνο στηριζόμενη σε αυτές τις δυνάμεις. Γιατί η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να γίνει μόνη της μια δύναμη. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο βασιζόμενη στην ΕΕ ή τις ΗΠΑ και στο λόμπι στις ΗΠΑ. Όπως είπα, το κάνει αυτό χρησιμοποιώντας την κάρτα μέλους της ΕΕ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιεί κυρίως το ελληνικό λόμπι και προσπαθεί να το κάνει. Αλλά εμείς είπαμε αυτό. Κοιτάξτε, είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, αντιμετωπίζουμε παρόμοιες δοκιμασίες και προκλήσεις. Από την τρομοκρατία μέχρι τη μετανάστευση, από τον πόλεμο της Ουκρανίας μέχρι άλλα θέματα. Δεν χρειάζεται να καβγαδίζουμε ο ένας με τον άλλον εδώ. Ας έχει η Ελλάδα μια στρατηγική θέση βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις και ας καθορίσει τι είδους σχέση πρέπει να συνάψει με την Τουρκία ανάλογα. Με δανεισμένη συγκέντρωση ισχύος από αλλού, δεν είναι δυνατόν να συνάψουμε σχέσεις με άλλη χώρα. Αυτό είναι ένα στρατηγικό λάθος».
Η Ελλάδα προσπάθησε να ανέβει πάνω από το κύμα
Ο Καλίν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εκείνη σταμάτησε τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία κι εκείνη ξεκίνησε την ένταση στο Αιγαίο, συμμαχώντας με μεγάλες δυνάμεις και συγκεντρώνοντας -όπως είπε- όλη την αρνητικότητα που υπήρχε στην περιοχή κατά της Τουρκίας.
«Εμείς ήμασταν εξαρχής υπέρ του διαλόγου, των διαβουλεύσεων και των καλών σχέσεων. Αν θυμάστε, οι διαβουλεύσεις, οι οποίες τότε ονομάζονταν διερευνητικές, σταμάτησαν το 2016 και ήταν η ελληνική πλευρά που τερμάτισε τις συνομιλίες. Έγιναν 70 διαπραγματεύσεις και εμείς πήγαμε και μιλήσαμε ξανά μαζί τους και ξεκινήσαμε ξανά αυτές τις συνομιλίες.
Εδώ πάλι, ήταν η ελληνική πλευρά που τις διέκοψε. Όταν κοιτάζετε από πού πηγάζουν αυτές οι εντάσεις, βλέπετε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να πάρει θέση ενάντια στην Τουρκία παίρνοντας πίσω της κάποιες μεγάλες δυνάμεις και κάποιες συμμαχίες. Όταν ανοίξετε λίγο περισσότερο την εικόνα, ειδικά πέρυσι ήταν η Ελλάδα που προσπάθησε να ανέβει πάνω από το κύμα, συγκεντρώνοντας πίσω της όλη την αρνητική ατμόσφαιρα στην περιοχή εναντίον της Τουρκίας.
Είπαν για τον EastMed ότι σχεδιάζουμε και χαράσσουμε έναν νέο ενεργειακό χάρτη στην ανατολική Μεσόγειο και προσπάθησαν να το κάνουν χωρίς την Τουρκία. Χρησιμοποιώντας προς όφελός τους τις τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλες χώρες εκείνη την εποχή, και κινητοποιώντας και το ελληνικό λόμπι, που παραδοσιακά εμπλεκόταν στην αμερικανική πολιτική, προσπάθησαν να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα κατά της Τουρκίας κι ένα έδαφος με συμμαχίες υπέρ τους.
Όταν ξεκινήσαμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με όλες αυτές τις χώρες από τις αρχές του 2022, δηλαδή τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, ακόμη και την Αρμενία, αυτό το συμμαχικό μέτωπο κατέρρευσε. Οι πρώτοι που αποχώρησαν από το σχέδιο EastMed ήταν οι Αμερικανοί. Δήλωσαν ότι αυτό δεν είναι οικονομικά εφικτό και δεν έχει πολιτικό νόημα. Η ελληνική πλευρά ουσιαστικά δέχτηκε ένα τεράστιο πλήγμα εκεί. Απογοητεύτηκαν και θύμωσαν πολύ με τους Αμερικανούς».
«Τα προβλήματα θα υπάρχουν λόγω γεωγραφίας, αλλά μπορούμε να τα μετριάσουμε»
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας απηύθυνε έκκληση στην Ελλάδα για διάλογο, αλλά με υπό προειδοποιήσεις. Η κατάσταση αυτή, όπως είπε, δεν θα την ωφελήσει, αν δεν καθίσουμε να μιλήσουμε.
«Η έκκλησή μας προς την Ελλάδα είναι η εξής: Ο υπουργός Άμυνάς μας είπε στην τελευταία συνεδρίαση του ΝΑΤΟ· ‘Κοιτάξτε, δεν αποφεύγουμε τον διάλογο, δεν αποφεύγουμε τις διαβουλεύσεις, τις διαπραγματεύσεις, μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πιέσεις από ορισμένες συνθήκες που επιβάλλει η γεωγραφία. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι τα νησιά, τα ελληνικά νησιά είναι τόσο κοντά στην τουρκική ενδοχώρα, το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας δεν έχει λυθεί, τα χωρικά μας ύδατα και ο εναέριος χώρος μας είναι τόσο κοντά και αλληλένδετα… Αυτά είναι δεδομένα που επιβάλλει η γεωγραφία, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτά. Επειδή δεν έχουμε καμία πιθανότητα να τα αλλάξουμε, ας μιλήσουμε για το πώς να τα διαχειριστούμε. Ας μιλήσουμε πώς να τα μετριάσουμε. Άλλοι τρόποι εκτός από αυτόν, δεν θα ωφελήσουν την Ελλάδα. Μόνο κακό μπορεί να κάνει στον ελληνικό λαό».
«Αν θέλαμε, θα είχαμε γεμίσει τα ελληνικά σύνορα με μετανάστες»
Ο Ιμπραχίμ Καλίν για το μεταναστευτικό διαμήνυσε στην Ελλάδα ότι αν η Τουρκία ακολουθούσε άλλη πολιτική θα είχαν περάσει στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες.
«Όλοι έχουμε δει και γνωρίζουμε τις επαίσχυντες εικόνες, τους πίνακες και τα αρχεία σχετικά με τις απωθήσεις ακόμη και στα αρχεία της Frontex. Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης κατηγορεί την Τουρκία για 90 πρόσφυγες που πιάστηκαν στα σύνορα. Δεν τους σπρώχνουμε εμείς. Αν είχαμε μια τέτοια πολιτική απέναντί σας, χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα περνούσαν καθημερινά στην Ελλάδα από την Τουρκία. Είμαστε μια χώρα που φιλοξενεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, σχεδόν 5 εκατομμύρια πρόσφυγες συνολικά. Αν είχαμε μια τέτοια πολιτική, χιλιάδες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα στοιβάζονταν σε αυτά τα σύνορα κάθε μέρα. Αντίθετα, λέμε ‘κοιτάξτε, μην κάνετε αυτές τις απωθήσεις, ας αγωνιστούμε μαζί κατά της εμπορίας των ανθρώπων.
Είναι καταγεγραμμένα όλα στη Frontex εκεί. Εδώ όμως, δυστυχώς, οι Δυτικοί έχουν μία πολύ υποκριτική προσέγγιση με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όταν συμβαίνει ο,τιδήποτε στην Τουρκία, Θεός φυλάξοι, όταν βυθίζεται μια βάρκα με πρόσφυγες ή συλλαμβάνονται λαθρέμποροι, αυτά είναι έκτακτες ειδήσεις, μεγάλες ειδήσεις, πρωτοσέλιδα. Όταν η Ελλάδα κάνει αυτές τις απωθήσεις καθημερινά και ρίχνει αυτούς τους ανθρώπους στην αγκαλιά του θανάτου, ανατινάζοντας τις βάρκες τους στη μέση της θάλασσας, στη μέση της θάλασσας, δεν βλέπουμε καμία αντίδραση, αν και είναι απάνθρωπο και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».
- Οι πρώτες εικόνες από τον κατεστραμμένο Nord Stream - Έχουν υποστεί ζημιές 50 μέτρα του αγωγού
- Να αναχωρήσουν οι Έλληνες άμεσα από το Κίεβο - Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για την Ουκρανία
- Συντάξεις Νοεμβρίου: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής
- Ακίνητα: «Τρέχουν» οι τιμές ενοικίου και πώλησης - Οι απλησίαστες περιοχές
- Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr