Βορίδης: Για παιδοβιαστές τα ισόβια να είναι ισόβια - Να εξεταστεί ο χημικός ευνουχισμός
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Για την ποινή ισόβιας κάθειρξης, την υφ' όρων απόλυση και μια σειρά ζητημάτων που προκύπτουν από την τρέχουσα επικαιρότητα με τις υποθέσεις που αφορούν ανήλικα και έχουν συγκλονίσει, μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην υφ' όρων απόλυση, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, αυτό το οποίο πρέπει να προβληματίσει από εδώ και πέρα το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ορισμένες περιπτώσεις είτε ιδιαίτερα ειδεχθών εγκλημάτων είτε εγκληματικών προσωπικοτήτων.
«Έχουμε έναν κατά συρροή δολοφόνο, έχει νόημα ο κατά συρροή δολοφόνος να αποφυλακίζεται με όρους; Δηλαδή, έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει τελέσει σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε ανθρωποκτονίες, θα τον βγάλουμε από την φυλακή;» είπε ο υπουργός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στα αδικήματα παιδοφιλίας, ο Μάκης Βορίδης, τόνισε πως οι παιδόφιλοι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι οι οποίοι εξαιτίας του ότι έχουν αυτό το διεστραμμένο πάθος, το οποίο είναι πάρα πολύ έντονο, δεν αναμορφώνονται». Επομένως, ο υπουργός εξέφρασε τη γνώμη ότι «υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις εγκλημάτων ή εγκληματιών που λόγω είτε της προσωπικότητας είτε του ειδεχθούς της πράξεως, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα εκτίεται το σύνολο της επιβληθείσας από το δικαστήριο ποινής. Να το κάνει όλο, να μην υπάρχουν ούτε ευεργετικές διατάξεις ούτε τίποτα» επισήμανε.
«Να μην υπάρχει η νομική δυνατότητα να κρίνεται το ζήτημα της απολύσεως με όρους» συμπλήρωσε.
Σημείωσε, πάντως, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης στην υφ' όρων απόλυση προσέθεσε προϋποθέσεις, στοιχεία που αφορούν στην επικινδυνότητα του δράστη, το κατά πόσον έχει αναμορφωθεί, στοιχεία της προσωπικότητάς του, τον κίνδυνο τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. «Άρα λοιπόν, το βλέπει και από αυτή την σκοπιά, το συγκεκριμένο διοικητικό όργανο που κρίνει αυτή την απόλυση», που είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ποινές που προβλέπονται ειδικά για τα αδικήματα που αφορούν τη γενετήσια ελευθερία και αξιοπρέπεια -αλλά και σε μια σειρά αδικημάτων- με τις αναθεωρήσεις που έχει κάνει η τωρινή κυβέρνηση γενικότερα στον Ποινικό κώδικα, είναι οι σωστές.
Αναφορικά με την ισόβια κάθειρξη, που στον ποινικό κώδικα της Ελλάδας είναι μια πλασματική έννοια, ο κ. Βορίδης, ρωτήθηκε αν αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξει και η γνώμη του ήταν πως «σε ορισμένες περιπτώσεις τα ισόβια πρέπει να είναι ισόβια». «Αν έχεις έναν τρομοκράτη ο οποίος έχει σκοτώσει 17 ανθρώπους και ουδέποτε έχει μεταμεληθεί, αυτός γιατί δεν πρέπει να εκτίσει ισόβια, να μείνει όλη του τη ζωή στη φυλακή;» πρόσθεσε.
Στο ερώτημα εάν η άποψή του για την μετατροπή της ισόβιας κάθειρξης σε πραγματικά ισόβια σε περιπτώσεις, θα μπορούσε να υιοθετηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, απάντησε «η απαίτηση της κοινωνίας για μια προσήκουσα ποινή και καθώς ανοίγει στο δημόσιο διάλογο αυτή η συζήτηση, θεωρώ ότι θα δημιουργήσει και σκέψεις και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί». Σε σχέση με τους παιδοβιαστές, οι οποίοι αυτοί τη στιγμή τιμωρούνται με ισόβια, ο κ. Βορίδης ξεκάθαρα εξέφρασε την άποψη, πως τα ισόβια πρέπει να είναι πραγματικά ισόβια.
Σε σχέση με την εφαρμογή του χημικού ευνουχισμού, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν μηχανισμό ποινικής συνδιαλλαγής. Όπως είπε, αυτό εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού ως μέτρο ασφαλείας της κοινωνίας, στην περίπτωση που ο παραβάτης συναινέσει σε αυτό το μέτρο, προκειμένου να βγει από την φυλακή, χωρίς να έχει εκτίσει το σύνολο της ποινής του.
«Δηλαδή να του πεις ότι για να σε βγάλω από την φυλακή αφού εκτίσεις την ποινή σου, για παράδειγμα, 20 χρόνια, θα αποκτήσεις δικαίωμα υφ' όρων απόλυσης αφού εκτίσεις πραγματικά τα έξι χρόνια, αλλά στα έξι για να αποκτήσεις αυτό το δικαίωμα θα έχεις αποδεχθεί αυτή την ιατρική πράξη πάνω σου» ανέφερε. Ερωτηθείς αν θα ήταν δεκτικός στην εισαγωγή ενός τέτοιου θεσμού, ο κ. Βορίδης απάντησε πως «είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί».
- Επίδομα θέρμανσης: Προκαταβολή σε όσους έλαβαν και πέρυσι χρήματα - Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι
- Επιβεβαίωση ethnos.gr: Γιατροί του δημοσίου παίρνουν έγκριση για ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
- Μεσογείων: Στο νοσοκομείο δύο τραυματίες από το τροχαίο στην Αγία Παρασκευή - Πώς έγινε η σύγκρουση
- Φυσικό αέριο: Ανοδος τιμών στο φόντο των διαφωνιών στην ΕΕ για το πλαφόν
- Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τη σεξουαλική κακοποίηση;- Οι 7 κανόνες που μπορείς να το διδάξεις για να το προστατέψεις
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr