Ανδρέας Πάτσης: Εντολή στους λογιστές να ελέγξουν το Πόθεν Έσχες του - Το άδειασμα της ΝΔ και η καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ για κάλυψη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Εντολή στους ορκωτούς λογιστές να ελέγξουν άμεσα την οικονομική δραστηριότητα του ανεξάρτητου -πλέον- βουλευτή Ανδρέα Πάτση, έδωσε σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη, ο πρόεδρος της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες» Θανάσης Μπούρας.
Σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη, ο κ. Μπούρας είπε ότι ο κ. Πάτσης έχει ελεγχθεί μέχρι και για τις χρήσεις του 2019 και τόνισε ότι η εντολή στους λογιστές είναι να φέρουν άμεσα τα οικονομικά αποτελέσματα. Όταν το πόρισμα είναι έτοιμο τότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Πόθεν Έσχες.
Επιπλέον, ο κ. Μπούρας διέψευσε τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος το πρωί της Τετάρτης δήλωσε στο OPEN ότι ουδέποτε η Επιτροπή του είπε ότι κάνει κάτι λάθος. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι έχει ζητηθεί από τον κύριο Πάτση τρεις φορές να δώσει εξηγήσεις για διαφορετικά ζητήματα που αφορούν την δήλωσή του.
Η Επιτροπή καλείται να ασχοληθεί και για τα περίπου 4 εκατ. που έδωσε ο κύριος Πάτσης για την αγορά «κόκκινων δανείων» αλλά και με τις συμβάσεις που φέρεται να είχε κάνει με το Δημόσιο (ΕΛΤΑ) αλλά και με τις τρεις Offshore εταιρείες, που είχε δηλώσεις στο «Πόθεν Έσχες» από το 2019.
Για το ενδεχόμενο να του αφαιρεθεί το βουλευτικό αξίωμα (έκπτωση), η κυρία Γεροβασίλη σχολίασε ότι αυτό το αποφασίζει το Ανώτερο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει αν υπάρχει προσφυγή από κάποιον που έχει έννομο συμφέρον να το κάνει. προσφυγή μπορεί να γίνει 30 μέρες από τότε που έγινε γνωστό το θέμα.
Κατά πληροφορίες, ο κ. Πάτσης δεν είχε δηλώσει τις εταιρείες στην αρχική δήλωση αλλά του ζητήθηκε από την Επιτροπή να τις δηλώσει. Έτσι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, δήλωσε τις offshore στην Κύπρο, όμως αντί η Επιτροπή να ασχοληθεί με την ουσία του ζητήματος επικεντρώθηκε στις παραλείψεις. Αφού δήλωσε τις παραλείψεις η δήλωση μπήκε κανονικά στο αρχείο.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πάτσης ομολόγησε ότι γνώριζαν και τον κάλυψαν
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν για την υπόθεση Πάτση ότι μπορεί η διαγραφή του βουλευτή Γρεβενών να πήρε λίγη ώρα μετά την αποκάλυψη των όσων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων φέρεται να είχε ο βουλευτής, αλλά την ίδια ώρα τονίζουν ότι αυτή η διαγραφή άργησε περισσότερο από έναν χρόνο να γίνει καθώς οι κινήσεις του κυρίου Πάτση είχαν απασχολήσει την κοινή γνώμη με δημοσιεύματα αλλά και την πολιτική ζωή με ερώτηση που είχε γίνει στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ΕΛΤΑ από τον Ιούνιο του 2021.
Με βάση αυτό το σκεπτικό η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για σχέδιο συγκάλυψης της ΝΔ που επιχείρησε να σώσει τον βουλευτή της. Στην Κουμουνδούρου ζητούν άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες για να γίνει γνωστός ο τρόπος που δηλώθηκαν τόσο τα 4 εκατομμύρια ευρώ που φέρεται να χρησιμοποίησε ο κ. Πάτσης για να αγοράσει τα κόκκινα δάνεια (αξίας 63 εκατ. ευρώ), αλλά και οι Offshore εταιρείες που φέρεται να ήταν στο όνομά του.
Παράλληλα, στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν στην αποπομπή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, καθώς τονίζουν ότι εκείνος ήταν ο υπεύθυνος για τα ΕΛΤΑ και μάλιστα διαφήμιζε την διάσωση την Ελληνικών Ταχυδρομείων και εμφανιζόταν ως «σωτήρας του εποπτευόμενου φορέα», ενώ σήμερα υποστηρίζει ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά του.
Ηλιόπουλος: «Ο κ. Πάτσης ομολόγησε πως ο Μητσοτάκης γνώριζε και τον κάλυπτε για χρόνια»
«Ο κ. Πάτσης σήμερα ομολόγησε πως ο κ. Μητσοτάκης και ήξερε και τον κάλυπτε για χρόνια», τονίζει σε on camera δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.
«Περιμένουμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες για να εξεταστεί που βρήκε τα 4,3 εκατ. ο κ. Πάτσης για να αγοράσει χαρτοφυλάκιο άνω των 60 εκατ. κόκκινα δάνεια», αναφέρει. «Όπως επίσης και την άμεση αποπομπή Πιερρακάκη για το ένα εκατ. μέσω ΕΛΤΑ στον κ. Πάτση», σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Το παρασκήνιο της διαγραφής Πάτση
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο OPEN από το κυβερνητικό στρατόπεδο ζητήθηκα στον κύριο Πάτση να κάνει από νωρίς της Τρίτη μία δημοσία τοποθέτηση στην οποία θα εξηγεί τι ακριβώς έχει συμβεί δίνοντας τις απαραίτητες διευκρινήσεις για την εμπλοκή στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων, στην συμμετείχε σε εταιρείες με έδρα το εξωτερικό και στη σύναψη των συμβάσεων με τα ΕΛΤΑ που θεωρούνται ευρύτερος δημόσιος τομέας και ως εκ τούτου υπάρχει ασυμβίβαστο.
Σημειώνεται ότι στο πρόσωπο του κυρίου Πάτση υπήρχε και μία «απειλή» η οποία ανέφερε ότι «έρχεται και κάτι ακόμα». Η δημόσια αυτή τοποθέτηση δεν ήρθε ποτέ και μόλις έληξε η διορία που του είχαν δώσει, εκείνος συναντήθηκε με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και εκεί του τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες.
Οι εξηγήσεις αυτές δεν κρίθηκαν σε καμία περίπτωση πειστικές και έτσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε την διαγραφή του βουλευτή.
Άδειασμα από τον Κουμουτσάκο: Ε όχι κύριε, δεν γνωρίζαμε όλοι τις δουλειές σας
Εκτός εαυτού εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος δημοσιεύοντας το βίντεο με την σημερινή συνέντευξη του πρώην βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση έγραψε χαρακτηριστικά: «Ε όχι κύριε δεν γνωρίζαμε όλοι τις δουλειές σας ! Επιτέλους μην μας προκαλείτε κιόλας».
Σημειώνεται ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Πάτσης εξέθεσε το κόμμα του, αναφέροντας ότι «γνώριζαν όλοι για τις εταιρείες μου από το 2019 - Όλη η Ελλάδα γνώριζε τη δράση μου».
Ε όχι κύριε δεν γνωρίζαμε όλοι τις δουλειές σας !
— Giorgos Koumoutsakos (@GKoumoutsakos) October 26, 2022
Επιτέλους μην μας προκαλείτε κιόλας.
Γνώριζαν στη ΝΔ για τις εταιρείες μου από το 2019 - “Όλη η Ελλάδα γνώριζε τη δράση μου” https://t.co/sQlNaygxFU
Πάτσης: «Αφού είναι νόμιμο, τι συζητάμε;»
Το πρωί της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου, ο βουλευτής Γρεβενών μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN και κλήθηκε να δώσει τις δικές του απαντήσεις για την υπόθεση των «κόκκινων δανείων». Ο κ. Πάτσης χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο σχολιάζοντας ότι «αφού είναι νόμιμο, τότε τι συζητάμε;», ενώ για τις offshore ανέφερε ότι «δεν το γνώριζα, δεν είμαι ο Πάπας αλλά είμαι δικηγόρος», ενώ σχολίασε ότι «δεν υπάρχει ασυμβίβαστο επειδή είμαι βουλευτής.
Για την εταιρεία με έδρα το εξωτερικό που έκανε δουλειά με τα ΕΛΤΑ, σχολίασε ότι ο ίδιος ήταν εκπρόσωπος των ξένων. Σε ερώτηση αν θα έπρεπε σαν βουλευτής να αναμειγνύεται με χρήματα που αφορούν το Ελληνικό Δημόσιο ο ίδιος σχολίασε: «Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί μία τεράστια πολυεθνική δεν μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του σε ακόμα και σε ένα θέμα που αφορά το Δημόσιο σε ένα θέμα όπως η ενίσχυση των κρατικών κεφαλαίων. Άλλο η γνώμη κάποιου και άλλο αν είναι νόμιμο. Το θέμα της ηθικής μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους. Ας μείνουμε στο νόμιμο», είπε χαρακτηριστικά.
Για την διαγραφή του σχολίασε το εξής: «Θεωρώ σωστή την απόφαση του πρωθυπουργού για τη διαγραφή μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ταλέντο, να δημιουργεί ένα τυφώνα και να παρασύρει τους πάντες. Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει δυσκολίες εντός κι εκτός, οπότε καλά έκανε και με διέγραψε». «Θα μείνω στη Βουλή και θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου». «Είμαι νομιμότατος, έχω τον δικό μου αξιακό κώδικα».
Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του
Τι είπε για τα «κόκκινα δάνεια»
Για τα «κόκκινα δάνεια» σχολίασε ότι εκείνη η εταιρεία ιδρύθηκε το 2010 και σχολίασε ότι αφορά μία και μοναδική συναλλαγή μετά από συμφωνία με την τότε διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για αποσβεσθέντα και διαγραφθέντα δάνεια από το 1998 μέχρι το 2003 για τα οποία είχαν εξαντληθεί όλες οι νομικές ενέργειες και δεν μπορούσε να γίνει δυνατή η είσπραξή τους από την τράπεζα. Η εταιρεία αυτή προσπάθησε να ειδοποιήσει όσους ήθελαν να κλείσουν του λογαριασμούς της με την τράπεζα με μεγάλες ρυθμίσεις.
Ο κ. Πάτσης παραδέχθηκε ότι τα δάνεια αυτά κόστιζαν 63 εκατ. αλλά αγοράστηκαν σε τιμή 4,3 εκατ. ευρώ αλλά ανέφερε ότι δεν ήταν ζωντανά, αλλά διαγραμμένα, δηλαδή η τράπεζα έβγαλε εξώδικο - διαταγή πληρωμής, δηλαδή επιχείρησε να κάνει κατάσχεση αλλά δεν μπόρεσε να εισπράξει τα χρήματα αυτά και τα θεώρησε ανείσπρακτα.
«Διαπραγμάτευση μαζί μας γινόταν για να γίνει ένας διακανονισμός, αν για παράδειγμα χρωστούσε 2.000 να πλήρωνε 500 ευρώ με δόσεις και ρυθμίσεις και να πάρει εξοφλητική απόδειξη από την τράπεζα. Επομένως, δεν υπήρχε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να γίνει δικαστικώς..»
Από αυτά τα 63 εκατομμύρια δεν βγήκε κανένα για πλειστηριασμό, η τράπεζα τα είχε διαγράψει ως ανείσπρακτα. «Τα πήραμε 4,3 με δάνειο», ανέφερε ενώ σε ερώτηση πώς έδωσε τράπεζα αυτό το δάνειο την εποχή που ήταν σχεδόν αδύνατο (2010), είπε: «Γιατί δεν ρωτάτε την διοίκηση της τράπεζας; Λειτούργησα επιχειρηματικά».
«Αν υπάρχει κάποιος που του πήραμε το σπίτι να βγει και να το πει»
Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο ίδιος δεν κέρδισε τίποτα από αυτή τη συναλλαγή και πρόσθεσε ότι τα 4,3 εκατομμύρια δόθηκαν πίσω στην τράπεζα». Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αποπληρωθεί όλο το δάνειο καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία έκλεισε.
Για την καταγγελία το κυρίου Πολάκη, σχολίασε «να φέρει ο κύριος Πολάκης έστω και μία διαταγή πληρωμής», ενώ σχολίασε ότι είμαι δικηγόρος από το γραφείο μου ξεκινούν και αγωγές και διαταγές πληρωμών για άλλα ζητήματα αλλά το γραφείο του δεν κάνει πλειστηριασμούς.«Αν υπάρχει κάποιος που του πήραμε το σπίτι να βγει και να το πει», πρόσθεσε.
Τι είπε για τις offshore
Για τις εταιρείες offshore ο ίδιος σχολίασε ότι δεν γνώριζε ότι υπάρχει ασυμβίβαστο με την πολιτική του ιδιότητα. Τόνισε ότι «όταν έγινα βουλευτής δήλωσα όλα τα στοιχεία. Δεν μου επεσήμανε κάποιος ότι έχω ένα μεγάλο φάουλ
«Μην μου επισυνάπτεται βλακεία. Θα μπορούσα αυτές τις εταιρείες οι οποίες είναι ονομαστικές να τις περάσω στη γυναίκα και τα παιδιά μου. Θα έπρεπε να με ενημερώσουν ότι υπήρχε ένα σοβαρό θέμα και είτα με αποπέμψουν είτε να παραιτηθώ. Δεν το ήξερα. Δεν μου είπε ποτέ η επιτροπή ότι είμαι παράνομος».
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr