Τα 3 μηνύματα που έστειλε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ στην Τουρκία: Η στήριξη στην Αθήνα μπροστά στον Ακάρ και ο εκνευρισμός της Άγκυρας για τον Σολτς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μπορεί στη Γερμανία να βρήκαν θετικό το κλίμα που διαμορφώθηκε, με την επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα, για τις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα, από την πλευρά της Τουρκίας, όμως, όπως όλα δείχνουν υπάρχει έντονος εκνευρισμός.
Ο τουρκικός Τύπος «βλέπει» γερμανικά τεθωρακισμένα στα σύνορα
Όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη η Μαρία Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, στην Τουρκία πνέουν τα μένεα για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς στην Αθήνα και τις δηλώσεις τους. Στον τουρκικό τύπο είναι πολύ έντονες οι αντιδράσεις αφού, τα δημοσιεύματα, τα βάζουν και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με τον Όλαφ Σολτς. Μιλούν για σκανδαλώδεις συκοφαντίες κατά της Τουρκίας και από τους δύο ηγέτες, ενώ αναφέρουν ότι ο Γερμανός ήρθε να το παίξει προστάτης της Ελλάδας. Ο τύπος σημειώνει ότι, παράλληλα, ο Μητσοτάκης με τη στήριξη του Γερμανού καγκελάριου παίζοντας πάλι με τη φωτιά ενώ τοποθετεί γερμανικά -αυτή τη φορά- τεθωρακισμένα στα σύνορα με την Τουρκία.
Αυστηρά μηνύματα Γκαντζ στην Άγκυρα
Εκτός από τον Σολτς στην Αθήνα, όμως, την επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποίησε σήμερα και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ. Μέσα στο έδαφός της, η Άγκυρα άκουγε πόσο φίλη και ισχυρή σύμμαχος είναι η Ελλάδα για το Ισραήλ. Βέβαια, ίσως ο ισραηλινός υπουργός να αισθάνθηκε την ανάγκη να στηρίξει την Ελλάδα, γιατί ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα και θέλησε να φανεί ισορροπιστής στην Τουρκία. Ωστόσο, σήμερα η Άγκυρα είδε την Αθήνα να λαμβάνει τη διπλή στήριξη του Ισραήλ και της Γερμανίας.
Από την πλευρά του ο Μπένι Γκαντζ δεν φάνηκε πάντως να χάιδεψε και πολύ τα αυτιά της Τουρκίας, αφού φρόντισε κατά τις δηλώσεις του να στείλει τρία μηνύματα στην Άγκυρα – εκ των οποίων, μάλιστα, τα δύο αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.
Το πρώτο είναι ότι πρέπει, όπως είπε ο ίδιος, να μειώσουμε τις συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και δη με Ελλάδα και Κύπρο. Όπως είπε ο Ισραηλινός στον Τούρκο ομόλογό του, αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την επιδίωξη διπλωματικών λύσεων στις διαφορές στην περιοχή μας – όπως ακριβώς πέτυχε το Ισραήλ με τον Λίβανο αυτή τη στιγμή. Ο Γκαντζ έφερε αυτό το παράδειγμα, σαν να λέει «βρείτε τα κι εσείς με την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο και με μία συμφωνία θαλασσίων ζωνών» - και αυτό ακριβώς ήταν το δεύτερο μήνυμά του.
Το τρίτο μήνυμα που κόμισε το Τελ Αβίβ στην Άγκυρα ήταν ότι, μπορεί το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ να φαίνεται πολλά υποσχόμενο, αλλά το πώς θα προχωρήσουν οι σχέσεις εξαρτάται από το κατά πόσο θα υπάρξουν κοινά συμφέροντα.
- Ποιες ημερομηνίες «κυκλώνονται» για εκλογές και γιατί η απογραφή αγχώνει τους βουλευτές
- Μετρό 28η Οκτωβρίου: Ποιοι σταθμοί κλείνουν - Τι ισχύει με το τραμ
- 28η Οκτωβρίου: Γιαγιά 103 ετών συγκλονίζει με τα όσα έζησε το 1940 - Οι στιγμές στο τρένο με χιλιάδες φαντάρους για το μέτωπο
- ΑΣΕΠ: Προσλήψεις επιστημόνων στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και στο ΥΠΕΝ
- Τα συναισθήματά σου δεν είσαι εσύ! Ο απόλυτος οδηγός διαχείρισής τους για ενηλίκους
ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις ισορροπίας από Φάμελλο – Τα ονόματα που ακούγονται για τις αλλαγές και σε ΚΟ, κόμμα και ο ρόλος Πολάκη
Τα τρία σήματα που εξέπεμψε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο - Σε ποια θέματα ρίχνει το βάρος
ΟΣΕ τέλος, έρχονται οι «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» - Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
Πρωτότυπο «αντίο» σε ένα παλιό αυτοκίνητο: Οικογένεια... έθαψε και έκανε πανάκριβη τελετή σε ένα παλιό Suzuki γιατί ήθελε να το «τιμήσει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr