Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης με φόντο τις νέες τουρκικές προκλήσεις: Ο Ερντογάν προαναγγέλλει νέες γεωτρήσεις, ο Τσαβούσογλου επαναφέρει το casus belli
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Στο ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή θα εστιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Μάλιστα στο περιθώριο της συνόδου θα γίνουν μια σειρά ραντεβού, καθώς στο Βερολίνο θα δώσουν το «παρών» η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Ακόμη μια συνάντηση Μητσοτάκη με Σολτς
Όπως έγραψε δε νωρίτερα το ethnos.gr, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με το Γερμανό Καγκελάριο, μια μόλις εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Ολαφ Σολτς στην Αθήνα. Μια συνάντηση που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό Καγκελάριο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε το Βερολίνο να επιστρέψει στην «ουδετερότητα» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Η ξεκάθαρη στάση που έχει πάρει η Γερμανική πλευρά είναι εμφανές πως προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα.
Στη Διαδικασία του Βερολίνου κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις θα έχει το ενεργειακό, καθώς μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει φουντώσει η συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Σύνοδος αναμένεται να καταλήξει στην υιοθέτηση Διακήρυξης για την ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός θα παρέμβει σε ειδική ενότητα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό μετασχηματισμό.
Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει πως η περιφερειακή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξή τους. Άλλωστε η Ελλάδα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο τι συμβαίνει στα Βαλκάνια και εστιάζει στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή.
Με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Γερμανία, με φόντο την κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως χτες, τόσο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Τούρκος ΥΠΕΞ προχώρησαν σε εξόχως προκλητικές δηλώσεις. Ο μεν Ερντογάν διαμήνυσε πως η Άγκυρα θα προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις σε συνεργασία με τη Λιβύη και ισχυρίστηκε – σε μια πολεμοχαρή τοποθέτηση- ότι η Αθήνα είναι εντός του βεληνεκούς του πυραύλου Tayfun. Ο δε Τσαβούσογλου υπενθύμιζε το casus belli και τόνισε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει καμία επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.
«Η τελευταία μας δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς είναι πολύ σημαντική, καθώς δείχνει το σημείο, στο οποίο έχει φτάσει η τουρκική αμυντική μας βιομηχανία. Υπό τον συντονισμό της προεδρίας της αμυντικής μας βιομηχανίας, μια σειρά από πυραυλικά πρότζεκτ υλοποιούνται μέσω της (εταιρείας) Roketsan. Το τελευταίο ήταν η δοκιμή του Tayfun. Αυτό που τρέλανε τους Έλληνες. Στην πορεία, πρώτα ο Αλλάχ, ένα από αυτά τα βήματα θα είναι να του αυξήσουν το βεληνεκές. Το βεληνεκές του είναι αυτή τη στιγμή 561 χλμ. Φυσικά, αυτό το 561 χλμ. άρχισε να τρομάζει τους Έλληνες, διότι η Αθήνα ήταν εντός του βεληνεκούς του», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε ακόμη και γεωτρήσεις σε άλλες χώρες, όπως η Λιβύη. «Με τη σύγχρονη τεχνολογία, έχουμε την ευκαιρία να πάμε σε διάφορα μέρη και να πουλήσουμε το φυσικό αέριο σε χώρες, όπως στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Έρχονται προσφορές από διάφορες χώρες. Από τη Λιβύη για παράδειγμα. Λέει ότι ‘θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μία τέτοια επιχείρηση’».
Μανιφέστο επιθετικότητας
Όπως δε μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN και του ethnos.gr στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, o υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας την Τετάρτη κατέστησε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι στο Αιγαίο έχουν θεμελιώδη και ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα, στέλνοντας ξεκάθαρα 3 μηνύματα στην Αθήνα για 3 εξίσου βασικά ζητήματα:
Το «καυτό» ζήτημα της υφαλοκρηπίδας
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο (κι όχι στην ανατολική Μεσόγειο), ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρουσίασε για πρώτη φορά ένα χάρτη με μία πρόταση, όπως περιέγραψε, για το πού φτάνει η τουρκική υφαλοκρηπίδα και πού ξεκινά της Ελλάδας. Τον χάρτη αυτό η κάμερα δεν τον έδειξε ποτέ.
Μόνο τον περιέγραψε, λέγοντας ότι τα νησιά του ανατ. Αιγαίου αποτελούν ουσιαστικά προέκταση της τουρκικής ηπειρωτικής χώρας, άρα δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα που να ανήκει στην Ελλάδα. Αν και πρόκειται για μια γνωστή θέση, είναι απορίας άξιο, το κατά πόσο τα όρια που η Τουρκία προτείνει για υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, φτάνουν και δυτικά των νησιών του ανατ. Αιγαίου.
...και η επέκταση των χωρικών υδάτων
Το άλλο που επίσης διασαφήνισε για πρώτη φορά -επισήμως- ο Τσαβούσογλου ήταν πώς θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση που γίνει επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Ο λόγος για ένα αντικείμενο συζήτησης εδώ και εβδομάδες στην Τουρκία και την Ελλάδα.
Ο Τσαβούσογλου είπε με τον πλέον βροντερό τρόπο, ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να το δεχτεί, ούτε στην Κρήτη, ούτε στη Ρόδο, κάνοντας σαφή αναφορά σε αυτά τα δύο νησιά της Ελλάδας. Αν και δεν υπήρξε σαφής αναφορά για casus belli, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα αντιδράσει με κάθε τρόπο, ακόμη και στρατιωτικά;
Ο Τούρκος υπουργός προανήγγειλε επίσης αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών σε νομικό επίπεδο, «αν η Ελλάδα δεν αποσύρει από εκεί τους στρατιώτες και τον οπλισμό της».
- Αδιανόητο: 36χρονη επιβίωσε μετά από 12 όγκους και 5 επιθετικούς καρκίνους – Όλοι σε διαφορετικά μέρη του σώματός της
- Τζον Γουντς: Ποιος ήταν ο ατζαμής δήμιος που κρέμασε τους Ναζί εγκληματίες πολέμου - Αργός και βασανιστικός ο θάνατος τους πριν από το δικό του ύποπτο τέλος
- Πώς θα είναι οι «έξυπνοι» συρμοί σε Μετρό Θεσσαλονίκης και Γραμμή 4 σε Αθήνα: Θα μετρούν βάρος επιβατών, θα κάνουν δρομολόγια ακόμα και ανά 75 δευτερόλεπτα
- Φόρος κληρονομιάς: Ποιες δηλώσεις και από πότε υποβάλλονται ηλεκτρονικά - Οδηγός
- «Food with no money»: Tο νέο τρεντ του TikTok και 10 low budget φαγητά
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr