Αραχωβίτης στο Έθνος: Μικροδάνεια µε χαµηλό επιτόκιο στους αγρότες
Σύµφωνα µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Σταύρο Αραχωβίτη, πέρυσι χορηγήθηκαν επίσης περίπου 62 εκατ. ευρώ ενισχύσεις de minimis🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση των αγροτών από τα µπλόκα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Σταύρος Αραχωβίτης, επαναλαµβάνει ότι τα προβλήµατα δεν λύνονται µε ανέξοδους λαϊκισµούς, ούτε µε συνθήµατα. Μιλώντας στον «Αγρότη» αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ανοιχτές τις κεραίες, ακούει τους αγρότες και ήδη έχει λάβει πρωτοβουλίες για τη µείωση του κόστους παραγωγής, ενώ προαναγγέλλει «και άλλα µέτρα, που αυτήν τη στιγµή δεν µπορούµε ακόµα να ανακοινώσουµε».
Σύµφωνα µε τον κ. Αραχωβίτη, το 2018 χορηγήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισµό περίπου 62 εκατ. ευρώ ενισχύσεις de minimis, προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουµε, όσο τα περιθώρια το επιτρέπουν, να στηρίζουµε καλλιέργειες και εκτροφές που πραγµατικά επλήγησαν από ακραία φαινόµενα του καιρού και της αγοράς». Οσον αφορά την αναγκαία τόνωση της οικονοµικής ρευστότητας στον αγροτικό τοµέα, µιλά για «το πρωτοποριακό εργαλείο για µικροπιστώσεις, µε χαµηλό επιτόκιο, που επεξεργαζόµαστε αυτήν την περίοδο, ώστε να είναι διαθέσιµο τους επόµενους µήνες».
Υποστηρίζει, επίσης, πως η αναβίωση των συνεταιρισµών µπορεί να δώσει σαφή πλεονεκτήµατα στους µικρούς παραγωγούς έναντι των µεγάλων εκµεταλλεύσεων. Και επισηµαίνει ότι λόγω των θετικών επιπέδων απορρόφησης και πληρωµών του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, η χώρα µας έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και τους επιπλέον κοινοτικούς πόρους, ύψους 253 εκατ. ευρώ, από το αποθεµατικό επίδοσης που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι αγρότες έφυγαν από τα µπλόκα, αλλά καταγγέλλουν ότι δεν ικανοποιήθηκε κανένα αίτηµά τους...
Είχα απαντήσει γραπτώς τον ∆εκέµβριο και στους ίδιους και είχα δώσει και στη δηµοσιότητα τις απαντήσεις µου στα αιτήµατά τους, ενώ το δεύτερο «πακέτο» αιτηµάτων το συζητήσαµε διεξοδικά στη µαραθώνια συνάντηση της 14ης Φεβρουαρίου, αναφέροντας αναλυτικά ποια αιτήµατα έχουν ήδη ικανοποιηθεί, ποια µπορούν να ικανοποιηθούν και βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης, και ποια δεν µπορούν να ικανοποιηθούν µε σαφή αιτιολόγηση.
Κύριε Υπουργέ λέτε ότι τα προβλήµατα είναι πολλά, αλλά δεν λύνονται µε ανέξοδους λαϊκισµούς, ούτε µε συνθήµατα. Πώς θα λυθούν;
Με αυτό που κάνουµε κάθε µέρα στο υπουργείο. Συναντάµε αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, µελισσοκόµους απ’ όλη την Ελλάδα, ακούµε τα προβλήµατά τους και τα λύνουµε µε υπουργικές αποφάσεις, νοµοθετικές διατάξεις και συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία. Με την εφαρµογή του νόµου και τους ελέγχους. Με την προστασία των ασθενέστερων κρίκων της αλυσίδας παραγωγής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιµετωπίσουν τον ανταγωνισµό. Εντέλει, µε ανοιχτές τις κεραίες, µε δράση, µε όραµα και σχέδιο.
Ποια θεωρείτε σηµαντικότερα προβλήµατα;
Εχω θέσει από την αρχή της θητείας µου ως προτεραιότητες την αύξηση του διαθέσιµου εισοδήµατος, τον εξορθολογισµό των πληρωµών, την αποφυγή προστίµων και ανακτήσεων από την ΕΕ, την παροχή ρευστότητας στα αγροτικά νοικοκυριά και την οργάνωση της παραγωγής σε συνεργατικά σχήµατα. Ιδιαίτερα η αναβίωση των συνεταιρισµών µπορεί να δώσει σαφή πλεονεκτήµατα στους µικρούς παραγωγούς έναντι των µεγάλων εκµεταλλεύσεων. Αυτό που έχουµε ήδη καταφέρει, µε τη συνδροµή του προκατόχου µου, είναι ο εξορθολογισµός των πληρωµών και η αποφυγή των προστίµων. Θέλουµε, επίσης, συνεχή βελτίωση της ποιότητας, πιστοποίηση και ενίσχυση του εξαγωγικού χαρακτήρα των αγροτικών προϊόντων, µε στοχευµένες επενδύσεις και προγράµµατα προώθησης.
Θα κάνετε κάτι για το κόστος παραγωγής;
Εχουµε ήδη λάβει πρωτοβουλίες για το εργατικό κόστος (εργόσηµο, απασχόληση παράτυπα διαµενόντων εργατών γης), για το ενεργειακό κόστος (ενεργειακές κοινότητες, net metering), για το κόστος των εφοδίων (µείωση ΦΠΑ και µείωση χρόνου αναµονής στα σηµεία εισόδου-ελέγχου). Επεξεργαζόµαστε και άλλα µέτρα, που αυτήν τη στιγµή δεν µπορούµε ακόµα να ανακοινώσουµε.
Υπάρχουν περιθώρια για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήµατος από το κράτος;
Εχουµε ήδη λάβει πρωτοβουλίες για το εργατικό κόστος (εργόσηµο, απασχόληση παράτυπα διαµενόντων εργατών γης), για το ενεργειακό κόστος (ενεργειακές κοινότητες, net metering), για το κόστος των εφοδίων (µείωση ΦΠΑ και µείωση χρόνου αναµονής στα σηµεία εισόδου-ελέγχου). Επεξεργαζόµαστε και άλλα µέτρα, που αυτήν τη στιγµή δεν µπορούµε ακόµα να ανακοινώσουµε. Υπάρχουν περιθώρια για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήµατος από το κράτος; Εξαντλήσαµε τα δηµοσιονοµικά περιθώρια για το 2018 και χορηγήσαµε από τον κρατικό προϋπολογισµό περίπου 62 εκατ. ευρώ ενισχύσεις de minimis για µια σειρά από προϊόντα που πραγµατικά είχαν ανάγκη στήριξης. ∆εν υποτιµούµε καθόλου το γεγονός ότι εµβληµατικά προϊόντα είχαν προβλήµατα φέτος λόγω των αντίξοων κλιµατικών συνθηκών. Θέλω να τονίσω, όµως, ότι θα συνεχίσουµε, όσο τα περιθώρια το επιτρέπουν, να στηρίζουµε καλλιέργειες και εκτροφές που πραγµατικά επλήγησαν από ακραία φαινόµενα του καιρού και της αγοράς. Βεβαίως, εκτός από τις «ενέσεις», προωθούµε και λύσεις που θα έχουν πιο µακροχρόνια αποτελέσµατα στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήµατος. Μία από αυτές είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος των συνεταιρισµένων αγροτών, που θα συνοδευτεί και από άλλα κίνητρα και πολιτικές ενίσχυσης της συνεργατικότητας στον πρωτογενή τοµέα.
Η απουσία ρευστότητας «καίει» τον πρωτογενή τοµέα. Τι να περιµένουµε;
Το ξεπούληµα της Αγροτικής Τράπεζας από την προηγούµενη κυβέρνηση έχει αφήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη χρηµατοδότηση της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας. Ηδη έχουµε προσπαθήσει να ανατροφοδοτήσουµε µε κεφάλαια κίνησης τις αγροτικές εκµεταλλεύσεις, δηµιουργώντας την «Κάρτα του Αγρότη» σε συνεργασία µε τις τέσσερις συστηµικές τράπεζες. Ακολουθούν όµως και άλλες πρωτοβουλίες, όπως το πρωτοποριακό εργαλείο για µικροπιστώσεις, µε χαµηλό επιτόκιο, που επεξεργαζόµαστε αυτήν την περίοδο, ώστε να είναι διαθέσιµο τους επόµενους µήνες.
Είστε ικανοποιηµένος από την πρόοδο του ΠΑΑ;
Εχω πολύχρονη εµπειρία στον τοµέα των αγροτικών προγραµµάτων και στην εφαρµογή τους σε συνεργασία µε τους παραγωγούς της εκλογικής µου περιφέρειας. Ως γεωπόνος-σύµβουλος θα ήθελα ταχύτατους ρυθµούς υλοποίησης (προκήρυξη-αξιολόγηση-πληρωµή) των αγροτικών προγραµµάτων. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα, σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αλλά σε σχέση µε ό,τι γινόταν πριν από το 2015, βρισκόµαστε σε πολύ καλύτερα επίπεδα απορρόφησης κοινοτικών πόρων και πληρωµών. Με βάση την εφαρµογή του ΠΑΑ από το 2014 µέχρι το τέλος του 2018, η χώρα µας κατάφερε να πετύχει τους στόχους του Πλαισίου Επίδοσης και θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και τους επιπλέον κοινοτικούς πόρους, ύψους 253 εκατ. ευρώ, από το αποθεµατικό επίδοσης που προβλέπεται από την ΕΕ. Αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες δηµοσιονοµικές συνθήκες στις οποίες κάτι τέτοιο επετεύχθη και το γεγονός ότι η έγκριση του ελληνικού ΠΑΑ καθυστέρησε κατά έναν χρόνο σε σχέση µε τα προγράµµατα των λοιπών κρατών-µελών, αυτό αποτελεί πολύ σηµαντική επιτυχία. Η χώρα µας πέτυχε τους συγκεκριµένους στόχους του ΠΑΑ µε τη συµπλήρωση µόλις τριών ετών εφαρµογής του, πολύ πιο σύντοµα σε σχέση µε τους χρόνους που είχαν στη διάθεσή τους τα υπόλοιπα κράτη-µέλη
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr