Κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής «Θεσμών και Διαφάνειας» στις 12 - «Απόρρητο» και βίαιη προσαγωγή διχάζουν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με αντικείμενο την κλήση για ακρόαση μαρτύρων για το θέμα των υποκλοπών. Στην σημερινή συνεδρίαση έχουν κληθεί ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης, οι κ.κ. Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος, αφανείς ιδιοκτήτες – όπως τους αποκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση - των εταιρειών KRIKEL και INTELLEXA και ο Ισραηλινός επιχειρηματίας της Intellexa Ταλ Ντίλιαν.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές το πιθανότερο σενάριο είναι ο Γρ. Δημητριάδης να δώσει κανονικά το παρών, όχι όμως οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι. Κι αυτό διότι οι περισσότεροι είναι κάτοικοι εξωτερικού και συνεπώς εύκολα μπορούν να βρουν μια «δικαιολογία» σε περίπτωση που δεν επιθυμούν την κλήση τους.
Σε κάθε περίπτωση, πλέον το βάρος πέφτει στη Νέα Δημοκρατία, καθώς εφόσον δεν προσέλθουν δεν αποκλείεται στο τραπέζι να πέσει το ζήτημα της βίαιης προσαγωγής τους. Το κυβερνών κόμμα, μάλιστα, ήδη προχώρησε στην αντικατάσταση του Κ. Τζαβάρα, προκειμένου να μην υπάρξουν «δυσάρεστες» εκπλήξεις, αλλά όχι σε αυτή της Όλγας Κεφαλογιάννη. Ένα ζήτημα που θα έχει, επίσης, να αντιμετωπίσει η επιτροπή είναι αυτό του απορρήτου, που δεν αποκλείεται να επικαλέστει ο κ. Δημητριάδης, όπως άλλωστε είχε πράξει και σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών. Τόσο η κ. Κεφαλογιάννη όσο και ο αντικατασταθείς κ. Τζαβάρας έχουν τονίσει ότι δεν μπορεί κανείς να το επικαλείται ενώπιον μελών της Θεσμών, άποψη που επισήμως η ΝΔ δεν υιοθετεί.
Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο της βίαιης προσαγωγής μαρτύρων οι απόψεις των κομμάτων είναι εντελώς διαφορετικές. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές η Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, να διατάξει την βίαιη προσαγωγή, καθώς δεν πρόκειται για διαδικασία εξέτασης μαρτύρων, αλλά για διαδικασία ακρόασης. Την ίδια ώρα, όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να προσέλθουν υποχρεωτικώς στην συνεδρίαση και πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή η δια υπομνήματος εξέτασή τους. Ειδικότερα, όπως τόνιζαν πηγές της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με το άρθρο 43Α παρ. 2 περ. α) του Κανονισμού της Βουλής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την εξουσία να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα «με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147». Πρόκειται για περίπτωση που δεν συνιστά απλή «ακρόαση», αλλά «εξέταση» αυτών των προσώπων. Για το λόγο αυτόν, στην περίπτωση αυτή είναι κατά τον Κανονισμό της Βουλής δυνατή και η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής (άρθρο 147 παρ. 2 ΚτΒ) για εκείνο το πρόσωπο που κλητεύθηκε νόμιμα και δεν προσήλθε στην επιτροπή.
Η αρμοδιότητα αυτή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν προϋποθέτει τη μετατροπή της σε εξεταστική επιτροπή, αφού σε αυτή την περίπτωση έτσι και αλλιώς θα ίσχυε το άρθρο 147 ΚτΒ, που αφορά ακριβώς τις αρμοδιότητες των εξεταστικών επιτροπών, και δεν θα χρειαζόταν να γίνει παραπομπή σε αυτό και να επισημανθεί η αναλογική εφαρμογή του. Εξάλλου, η μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής σε εξεταστική επιτροπή προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 43Α του ΚτΒ, ενώ η αρμοδιότητα της να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα με τους όρους και τις διατυπώσεις που αφορούν τους μάρτυρες κατατάσσεται συστηματικά στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου, δηλ. εκεί ακριβώς όπου περιγράφονται οι συνήθεις αρμοδιότητές της
Μήνυμα αισιοδοξίας από Φάμελλο, μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr